håndballNØRD – En ny generasjon målvakter – Norsk Topphåndball
Marie Skurtveit Davidsen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

håndballNØRD – En ny generasjon målvakter

Velkommen til håndballNØRD! En helt ny artikkelserie på Norsk Topphåndball sine sider. Her vil ulike «håndballnerder» skrive om det som opptar dem innen håndball. håndballNØRD er laget for deg som er ekstra glad i håndball, og som liker å lese mer enn kamprapporter og forhåndsreportasjer. Kanskje er du også en håndballnerd, og kunne tenke deg å bidra? Se nederst i denne artikkelen for å finne ut hvordan

Dagens håndballNØRD er skrevet av: @LarvikogNorge – på Instagram (gjesteskribent og håndballnerd)

En ny generasjon målvakter

Cecilie Leganger, Heidi Tjugum, Kari Aalvik Grimsbø, Katrine Lunde, Silje Solberg-Østhassel – dette er bare noen av Norges målvakter de siste 30 årene. Legendene som har satt Norges håndballjenter på kartet.

Denne høsten har Lunde og Solberg-Østhassel vært ute av spill på grunn av helseutfordringer og fødselspermisjon. Dermed har oppmerksomheten vært rettet mot en ny generasjon målvakter før årets VM. Katrine Lunde kom nylig tilbake i spill for Vipers etter noen kampers fravær, og forhåpentligvis er hun klar til årets mesterskap på hjemmebane. Silje derimot, har ikke vært på banen hittil i sesongen. Troppen blir tatt ut i starten av november, og det ser derfor litt mørkt ut for Gyør-målvakten. Nå ser det ut som Thorir må benytte seg av i hvert fall to debutanter i VM, i ‘’verste fall’’ tre. (Han tar normalt ut 2 spillere i hovedtroppen og 1 reserve).

Katrine Lunde, slik vi kjenner henne fra de fleste kampene hun spiller. Hvem får hun med seg til VM? Foto: Beate Oma Dahle/NHF

Normalt hadde denne prosessen med å prøve ut nye spillere i mesterskap begynt etter de Olympiske leker. Det er ikke første gang Norge står overfor en slik utfordring. I 2014, da Lunde var ute på grunn av graviditet og Kari Aalvik Grimsbø måtte forlate EM etter en kneskade i første kamp, var det Silje Solberg og Emily Stang Sando som måtte stå frem.

Sando hadde tidligere hatt en mer sporadisk tilknytning til landslaget og hadde ikke spilt en landskamp siden året før.

Solberg skulle egentlig være andrevalg, men endte opp med å bære hele nasjonens forventninger på sine skuldre. Dette kan nok å skremme de fleste, men Silje ble kåret til mesterskapets beste målvakt.

Følg håndballNØRD på Twitter

Nå står en ny generasjon og banker på døren hos Håndballjentene.
Marie Davidsen (Bucuresti) og Storhamars Olivia Lykke Nygaard står per i dag først i køen. Bak dem lurer Eli Marie Raasok (også Storhamar) og June Krogh (Follo) på rekruttlandslaget. Samlet sett har disse jentene 18 landskamper, i kontrast til Katrine med 343 og Silje med 191. Davidsen er den mest erfarne og har et mesterskap på CV-en. Det er verdt å merke seg at hun aldri kom på banen i fjorårets EM. Heldigvis har hun verdifull erfaring fra Champions League med Bucuresti. Hun virker som et trygt valg i VM-troppen, med mindre Solberg-Østhassel blir klar.

Olivia Nygaard og Eli Raasok vokter målet for Storhamar. Olivia kom fra Fana før sesongen og spilte en viktig rolle for Bergens-klubben de siste sesongene.

Det å redde et straffeskast i de første sekundene på landslaget viser en uredd holdning.

Olivia kan bli en uventet joker på målvaktsplassen. Foto: SHE

Raasok leverte en solid kamp for rekruttene mot Sverige i helgen, og har vært en nøkkelspiller for Storhamar. Hun er også et godt alternativ for et eventuelt mesterskap. Nykommeren June Krogh ble kåret til beste målvakt i junior-VM i 2022. Hun var også en del av bruttotroppen under fjorårets mesterskap.

June har vært en viktig spiller for Follo HK de siste sesongene. Det vil nok være en utfordring for henne å kapre en plass i årets VM-tropp, men hun er utvilsomt en spennende spiller for fremtiden. Det er ingen tvil om at disse jentene kan levere sterke enkeltkamper og holde seg på et høyt nivå gjennom en hel sesong.

Likevel er det en annen utfordring å prestere på topp i tre uker i desember. Forventningene må være realistiske, selv om vi skulle stille med kun debutanter på målvaktsplassen i år.

I over de siste 30 årene har Norge vært velsignet med enestående målvakter som har vært bærebjelker for landslaget. Nå står en ny generasjon klare til å ta over roret. Marie Davidsen, Olivia Nygaard, Eli Raasok og June Krogh representerer framtiden, og selv om de kanskje ikke har den samme erfaringen som sine legendariske forgjengere, er de nok klare til å kjempe for Norges ære i de kommende mesterskapene.

håndballNØRD er artikkelserien der du kan dele dine tanker. Har du en god historie, eller er det noe du mener det bør rettes mer søkelys mot? Du kan både sende inn ønsker om hva det skal skrives om – og du kan sende inn artikler du selv har skrevet. Det gjøres via den blå knappen under.