håndballNØRD – Hvilke lag har EGENTLIG imponert mest hittil i sesongen? – Norsk Topphåndball

håndballNØRD – Hvilke lag har EGENTLIG imponert mest hittil i sesongen?

Velkommen til håndballNØRD! En helt ny artikkelserie på Norsk Topphåndball sine sider. Her vil ulike «håndballnerder» skrive om det som opptar dem innen håndball. håndballNØRD er laget for deg som er ekstra glad i håndball, og som liker å lese mer enn kamprapporter og forhåndsreportasjer. Kanskje er du også en håndballnerd, og kunne tenke deg å bidra? Se nederst i denne artikkelen for å finne ut hvordan

Dagens håndballNØRD er skrevet av: Leif Inge Norland Brekke (gjesteskribent, prest og håndballnerd)

Hvilke lag har EGENTLIG imponert mest hittil i sesongen?

REMA 1000-ligaen for herrer er godt i gang. Og langt i fra alle lagene ligger der de, eller andre, forventet at de skulle ligge. En del av årsaken finner vi at de første rundene har hatt en rekke overraskende resultater, men kan det være en årsak til det? Er det noen lag som har hatt tøffere kampprogram enn andre, går det an å si noe om prestasjon uten å bare se på poengfangsten? Vi tar en titt på tre statistikker som kan være verktøy til å gjøre akkurat det!

1. Motstandernes tabellplassering sist sesong
Å bruke forrige sesong har selvsagt sine svakheter, særlig fordi mange lag har gjort en god del endringer i spillerstallene, men la oss likevel si at tabellene ikke lyver, og at fjorårets tabellplassering kan si noe om hvor tøffe motstanderne er. Vi tar en titt på de to lagene som møttes i søndagens klassiker: Elverum og ØIF. Elverum har møtt Haslum (12), Fjellhammer (6), Bækkelaget (10), Bergen (16) og ØIF (9), mens ØIF har møtt Kolstad (1), Halden (8), Runar (3), Kristiansand (7) og Elverum (2). Tallet i parentes er fjorårets tabellposisjon, med de øverste plassene i 1. divisjon som 15 og 16. Alle motstanderne til ØIF var i fjorårets sluttspill, inklusiv topp tre i serien, mens Elverum så langt kun har møtt ett lag som var i sluttspillet. Hvis vi tar en titt på alle lagene så får vi denne oversikten, og ser at det er ganske stor forskjell på hva som er snittet av motstandernes tabellplassering sist sesong:

LagSnittplassering motstander i fjor
ØIF Arendal Elite4,2
Halden Topphåndball4,4
Bergen Håndball5,2
Haslum HK7
Bækkelaget7,2
Fjellhammer7,4
Sandnes7,4
Kristiansand Topphåndball8
Kolstad8,2
Runar Sandefjord8,4
Drammen8,4
Viking TIF9,4
Nærbø9,6
Elverum10,2
Basert på fjorårets tabellplassering har ØIF Arendal hatt den «vanskeligste» motstanden hittil i sesongen.

2. Strength of Schedule
En annen måte å si noe om hvor tøft kampprogram et lag har hatt er å se på “Strength of Schedule” (SoS), som ser på poengfangsten som motstanderne har hatt i de andre kampene de har spilt. Vi kan bruke Runar som eksempel. Både på tabellen (5 poeng og 7. plass) og på forrige tabell så lå de nokså midt på treet, men tar vi en titt på hvem de har møtt så er de plutselig lengre opp. Sandefjord-laget har møtt Bækkelaget (2p), Bergen (6p), ØIF (5p), Kolstad (7p) og Halden (4p). I parentes er hvor mange poeng laget har tatt utenom kampen mot Runar. Runar får da en SoS på 4,4 per kamp og er med det oppe på en delt fjerdeplass. Klart best er Halden (5,2p) mens Bækkelaget (3p) og Viking TIF (2,4p) ligger klart nederst.

Fordelen med SoS er at den sier noe om hvor sterkt motstanderne har prestert denne sesongen i resten av kampene sine. Dermed får vi et ganske klart bilde av hvem som har har møtt de lagene som har tatt flest poeng. Altså de motstanderne, som i følge tabellen, har vært best så langt. Hele oversikten ser slik ut:

LagSoS
Halden Topphåndball5,2
ØIF Arendal Elite4,6
Haslum HK4,6
Runar Sandefjord4,4
Elverum4,4
Kolstad4,2
Drammen4,2
Sandnes4
Bergen Håndball3,8
Fjellhammer3,8
Nærbø3,8
Kristiansand Topphåndball3,6
Bækkelaget3
Viking TIF2,4
Basert på SoS har Halden Topphåndball hatt den «vanskeligste» motstanden hittil i sesongen.

3. Sonneborn–Berger
Spørsmålet som gjenstår da er: Hvilket lag har egentlig prestert best, poengsummen tatt i betraktning?

For å finne et mulig svar på det må vi til Sonneborn-Berger (SB). Selv om det kan høres slikt ut, så er det ikke snakk om et tysk håndballag, men en løsning sjakken bruker for å skille hvem som har prestert best i turneringer, særlig når ikke alle møter alle.

Sonneborn-Berger kombinerer poengfangst og kvaliteten på motstanderne. Man legger sammen poengscoren til alle lagene man har slått, og halvparten av poengene til de lagene man har spilt uavgjort mot. Dermed får man en score som ikke bare sier hvordan motstanderne har prestert, slik SoS gjør, eller bare ser på tidligere prestasjoner. I stedet kombinerer man hvor god motstanderne har vært med poengfangsten til laget.

Da ser vi at selv om Halden toppet forrige oversikt ganske klart, så har de kun fire poeng på tabellen. Dermed gir seier over Nærbø (4p) og ØIF (7p) en total på 11 poeng. Det samme som Sandnes har fått fra tre seiere: Haslum (5p), Fjellhammer (3p) og Bækkelaget (3p). Så selv om Sandnes har 2 poeng mer på tabellen, så går det an å argumentere for at Halden tross alt har prestert bedre – motstanderne tatt i betraktning.

Og slik kan vi holde på; sammenligne, lage statistikker og diskutere kampprogram. Men når alt kommer til alt, så er det eneste sikre poengene et lag allerede har tatt.

Nest siste tabell viser hvordan tabellplasseringen er i skrivende stund. Siste tabell viser hvilke lag som (kanskje) har imponert mest, utregnet med Sonneborn-Berger:

LagPoeng
Drammen9
Elverum8
ØIF Arendal Elite7
Kolstad7
Sandnes6
Bergen Håndball6
Runar Sandefjord5
Haslum HK5
Halden Topphåndball4
Nærbø4
Bækkelaget3
Fjellhammer3
Kristiansand Topphåndball2
Viking TIF1
Drammen leder REMA 1000-ligaen per 6. oktober 2023

Følg håndballNØRD på Twitter

LagSonneborn-Berger
Drammen19,5
ØIF Arendal Elite18,5
Elverum17
Kolstad15,5
Runar Sandefjord12,5
Halden Topphåndball11
Sandnes11
Haslum HK9,5
Bergen Håndball8
Nærbø7
Bækkelaget3,5
Kristiansand Topphåndball3
Fjellhammer2,5
Viking TIF1,5
Tabellen er litt annerledes når man ser på SB, og man får se at blant annet ØIF Arendal, Runar og Halden kommer høyere opp på denne tabellen sammenliknet med hvordan den ekte tabellen ser ut i dag.

håndballNØRD er artikkelserien der du kan dele dine tanker. Har du en god historie, eller er det noe du mener det bør rettes mer søkelys mot? Du kan både sende inn ønsker om hva det skal skrives om – og du kan sende inn artikler du selv har skrevet. Det gjøres via den blå knappen under.