håndballNØRD – Kampfiksing – Norsk Topphåndball
Foto: NTB/Tor Erik Schrøder

håndballNØRD – Kampfiksing

Velkommen til håndballNØRD! En helt ny artikkelserie på Norsk Topphåndball sine sider. Her vil ulike «håndballnerder» skrive om det som opptar dem innen håndball. håndballNØRD er laget for deg som er ekstra glad i håndball, og som liker å lese mer enn kamprapporter og forhåndsreportasjer. Kanskje er du også en håndballnerd, og kunne tenke deg å bidra? Se nederst i denne artikkelen for å finne ut hvordan

Dagens håndballNØRD er skrevet av: Mads Fredriksen

Kampfiksing

De siste årene har det kommet flere og flere rykter om kampfiksing i internasjonal håndball. Media har hatt større fokus på problemet, og i sommer ble flere personer som er mistenkt, navngitt av dansk TV2. I kjølvannet av den danske kanalens arbeid har tidligere dommersjef i EHF, Dragan Nachevski, blitt utestengt fra all internasjonal håndball i to år og ilagt en bot på 5.000 euro. Tidligere har store franske stjerner blitt dømt for kampfiksing også.

At det fikses kamper i håndball, er 100% sikkert. Det samme gjelder andre idretter. Dersom vi tror noe annet så er vi veldig, veldig naive. For mange år siden kunne man se kamper fra Champions League der et lag vant med 12 mål i første kamp av to. I kamp to vant tilfeldigvis det andre laget med 13.

Kampfiksing og korrupsjon har økt jevnt og trutt i takt med bettingindustrien. I «gamle dager» kunne man bare tippe på HUB, noe som gjorde at det eneste man som kampfikser kunne påvirke, var hvilket lag som vant. I dag ser det helt annerledes ut. Vi kan tippe på HVA SOM HELST, og dermed har kampfikserne uante muligheter til å tjene mye penger.

Noen eksempler på hvordan det fungerer:

Eksempel 1:
På bettingplattformen: Får spiller x gult kort i første omgang?
Kampfikseren: «Telefon til spiller x» – «starter du kampen?»
Spiller x: «Ja, jeg starter kampen»
Kampfikseren: «Få gult kort i første omgang, så tjener du 10.000 euro»
Spiller x: «OK»
Kampfikseren: Setter spill på at spiller x får gult kort i første omgang. Satser 200.000 euro  

Eksempel 2:
På bettingplattformen: Over/under 59,5 mål i kampen
Kampfikseren: «Telefon til dommerne» – «vil dere tjene mye penger?»
Dommerne: «Ja, en liten bonus hadde ikke gjort noe»
Kampfikseren: «Sørg for at det scores under 59,5 mål i kampen, så tjener dere 10.000 euro hver»
Dommer: «OK»
Kampfikseren: Setter spill på at det scores under 59,5 mål i kampen. Satser 200.000 euro  

Det er lett å fikse ulike utfall, og det er bortimot umulig å oppdage. At en spiller får gult kort gjør mest sannsynlig ikke noe med kampens resultat, men det er allikevel kampfiksing. Dommere, trenere, delegater og spillere sørger for at de selv og noen «bakmenn» tjener vanvittige penger på idretten vår.

Jeg har vært med og fikset en kamp. Nå skal det sies at jeg ikke akkurat ble rik. Da jeg spilte i Trøgstad for 16-17 år siden, ringte noen spillere fra Vålerenga til oss og tilbød oss en kasse øl for å vinne siste kamp i serien. Da ville nemlig Vålerenga unngå nedrykk. Vi spilte med livet som innsats, vant kampen, og fikk en kasse øl for strevet. Man kan le av det nå, men vi ler ikke så mye når det blir snakk om mer enn en kasse øl. Og heldigvis fikk vi litt ekstra motivasjon til å vinne kampen, og ikke tape med vilje. Da skulle vi nok hatt mer enn én kasse…

Jeg har pratet med mange personer innen håndball de siste 15 årene. Personer med ulike roller, i ulike land og med ulik makt. I tillegg er det noen medier som retter søkelyset mot dette. Gjennom årene har jeg forstått mer og mer av denne kampfiksingsindustrien. Det gjør meg sint, frustrert, bekymret og redd.

I dag er disse mediene flinkest til å skrive om dette problemet:
Danske TV2 – https://sport.tv2.dk/haandbold
Svenske Handbollskanalen – https://handbollskanalen.se/matchfixning/  

De som drar i trådene, altså «bakmennene», er farlige. Har de noe på deg, så sliter du. Et enormt og kraftig spindelvev som kan få deg til å gjøre ting som er helt imot dine egne verdier. For de kommer ikke alltid med «positive insitamenter» til de som skal fikse resultater. Det hender faktisk at en person har veldig mye å tape dersom de ikke gjør som de får beskjed om.

Det er lett å dømme de som utfører bakmennenes ordre. Men det er ikke sikkert de har noe valg, og det kan hende at du og jeg hadde gjort det samme dersom vi hadde vært i deres situasjon. Det er også lett å tenke at «dette gjelder ikke meg, eller oss». Men det gjør det. Akkurat nå etterforskes personer i tilknytning til kamper der norske lag har deltatt.

Følg håndballNØRD på Twitter

skal det for ordens skyld nevnes at jeg ikke har noen mistanke mot noen nordmenn i dag. Og det er ikke fordi jeg har tredd nisselua langt ned over øra. Det er fordi jeg ikke har hørt prat om nordmenn som er involvert i kampfiksing de siste årene. Samtidig betyr ikke det at vi ikke skal være obs. Vi må følge med, og sammen sørge for at idretten vår blir renere. I 2009 var Odensetrener, og daværende håndballekspert i TV2, klar på at også norske dommere kunne være innblandet i kampfiksing.

Les saken på TV2 fra 2009 her

Kritisk i 2009: Ole Gustav Gjekstad, her fra tiden som Viperstrener. I 2009 ble han sitert: «Det er også noen norske dommere som går rundt med litt for dyre klokker». (NTB-foto: Tor Erik Schrøder)

hva skal vi gjøre med dette? I mange tilfeller kan vi ikke bevise kampfiksing, selv om vi med 95% sikkerhet kan si at den og den kampen var fikset. Vi kan heller ikke redusere bettingindustrien, fordi den gir enorme summer til internasjonal, nasjonal og lokal idrett. Noe vi ønsker at den skal fortsette med.

Det vi bør kunne gjøre (i mine øyne) er å suspendere individer basert på mistanke. Ikke basert på en enkelt kamp eller sak, men en mistanke som er basert på en mengde ulike saker. Der vi ser et tydelig mønster på kampfiksing.

Det bør også være mulig å innføre strengere krav til de som spiller på de ulike bettingplattformene. Kanskje man må legitimere seg når store summer settes på enkelte spill?

Jeg har ikke fasit, men som håndballNØRD håper jeg at vi kan nærme oss fasit i årene som kommer. Vi trenger at mediene henger over idretten vår som hauker, og at de tør å stille kjipe spørsmål til viktige personer. Jo mer trøkk disse menneskene opplever, jo større sjanse har vi for å få til en endring.

Visste du at…
… det er straffbart å ikke rapportere inn kampfiksing dersom du vet om det
… 10% av alle profesjonelle fotballspillere kan forvente seg å bli kontaktet av kampfiksere
… brødrene Karabatic var to av 16 personer som ble funnet skyldige for kampfiksing etter en kamp mellom Montpellier og Cesson i 2012

håndballNØRD er artikkelserien der du kan dele dine tanker. Har du en god historie, eller er det noe du mener det bør rettes mer søkelys mot? Du kan både sende inn ønsker om hva det skal skrives om – og du kan sende inn artikler du selv har skrevet. Det gjøres via den blå knappen under.

Følg håndballNØRD på Twitter