håndballNØRD – Tabelltips REMA 1000-ligaen herrer – Norsk Topphåndball
Foto: Magnus Gulliksen

håndballNØRD – Tabelltips REMA 1000-ligaen herrer

Velkommen til håndballNØRD! En helt ny artikkelserie på Norsk Topphåndball sine sider. Her vil ulike «håndballnerder» skrive om det som opptar dem innen håndball. håndballNØRD er laget for deg som er ekstra glad i håndball, og som liker å lese mer enn kamprapporter og forhåndsreportasjer. Kanskje er du også en håndballnerd, og kunne tenke deg å bidra? Se nederst i denne artikkelen for å finne ut hvordan

Dagens håndballNØRD er skrevet av: Stig Aa. Nygård

Noen oppgaver er både gøyere og mindre takknemlige på en gang – for eksempel å ta på seg oppgaven å spå sluttabellene i REMA 1000-ligaen både for kvinner og menn kommende sesong. Ikke har jeg noen glasskule, ei heller ser jeg mye håndballrelatert i kaffegrut, så dette er verken eksakt vitenskap eller spådommer. Kall det heller kvalifisert gjetning.

Noen kommer til å mene jeg er inne på noe, andre kommer til å idiotforklare meg og mene jeg er helt uten peiling. Det eneste en kan være sikker på når en tar på seg slike oppgaver er at de fleste er uenig med meg med et eller annet, og at jeg stort sett vil ha de fleste lag på feil plass når sesongen er over.

Men jeg håper jeg unngår de helt store skivebommene.

Følg håndballNØRD på Twitter

Tabelltips REMA 1000-ligaen herrer:

Forrige sesong tok Kolstad over hegemoniet etter Elverum, og det sier seg vel selv at de to klubbene vil legge beslag på de to første plassene på tabellen også denne sesongen. Etter dem er det fire lag jeg tror vil kjempe om bronsemedaljen. Hvem av dem som til slutt stikker av med den er vanskelig å si. Bak dem er det bingo. Sandnes og Viking TIF tar nok de to siste plassene, mens resten kan bli alt fra nummer sju til nummer tolv.

1. Kolstad

Det burde være et minst like klart valg som seriemester som Vipers er på kvinnesiden. Sander Sagosen, Magnus Abelvik Rød og Gøran Johannessen kommer inn og forsterker forrige sesongs seriemestere. Men jeg tror ikke de blir like suverene. For det er kun en turnering som teller for trønderne denne sesongen, og det er Champions League. Etter kontroversene i sommer, så må de gå langt i Champions League for å forsvare wildcardet de har fått. Det kan gå utover hva de stiller med i enkelte seriekamper. For tross alt er det i sluttspillet neste sesongs Champions League-mulighet ligger.

2. Elverum
Ble vippet ned fra tronen av Kolstad forrige sesong. Det likte man dårlig i de dype skoger. Nå skal man ta den tilbake, men jeg vet ikke om de tror helt på det selv heller. Flere sentrale spillere er borte, men det er vel bare forsvarssjefen Niclas Fingren som ikke er erstattet skikkelig. Ungareren Peter Lukacs er ordentlig god, og kan bli en hit i REMA 1000-ligaen. Jeg har personlig ventet på at Robin Paulsen Haug skal ta steget helt opp blant de aller beste norske målvaktene. Kanskje kan klubbskiftet til Elverum var det som skal til.

3. Drammen

Etter fem strake sesonger med medalje, så ble det fjerdeplass på Drammen forrige sesong. Borte er Gøran Sørheim og Oskar Olafsson. Inn er islendingen Robert Sigurdarson kommet for å erstatte sin landsmann i midtforsvaret. Det blir spennende å se om Trym Johnsen kan finne tilbake til formen som gjorde ham landslagsaktuell for noen sesonger siden. Klarer han det, kan drammenserne for alvor kjempe om tredjeplassen.

4. Nærbø

Etter at Andreas Horst Haugseng kom hjem fra Elverum-benken, var Nærbø et av REMA 1000-ligaens beste lag. Nå er den bortkomne sønn med fra start, og da kan jærbuene fort kjempe om medalje. Har kontinuitet på spillersiden. En allerede solid tropp er forsterket med den lovende høyrebacken Jesper Røisland

5. Runar

Sandefjordklubben har to strake tredjeplasser i serien, og kommer til å være med i kampen om bronsemedaljene også denne sesongen. Kommer nok til å merke at forsvarssjefen Kenny Ekman er borte. Det er ikke en eneste spiller som med glede har gått inn i dueller med svensken. For det har gjort vondt. Offensivt vil nok mye falle på Christoffer Rambo også denne sesongen. Det er også viktig for Runar at trener Leif Gautestad blir frisk og kommer tilbake på benken dersom de skal kopiere forrige sesongs plassering.

6. ØIF Arendal

Forrige sesong er nok satt en tjukk svart strek over i ØIF Arendals klubbhistorie. De gikk inn i sesongen med ambisjoner om medalje, men endte på en svært så skuffende niendeplass. Ikke mange hadde trodd de skulle havne utenfor sluttspillet. Nå er det en revansjesugen gjeng som skal kjempe seg tilbake i toppen. Josip Vidovic er tilbake etter et opphold i Elverum. Han vil bli viktig for dem. Men allerede i sesongens to første kamper har vi fått sett ØIFs evige utfordring med stabiliteten. Et glimtende uavgjortresultat mot Kolstad ble fulgt opp med et hjemmetap for Halden.

7. Bergen

Det som skulle bli en ny storklubb i Bergen startet med et mageplask og nedrykk til 1. divisjon. Men kanskje var det hva som skulle til. For etter en sesong nede i skyggenes dal, så er bergenserne tilbake og med et veldig spennende lag. Eskil Dahl Reitan og Nicolai Daling kommer fra Kolstad, mens en annen trønder, Fredrik Tønne skal lede troppene. Miguel Neves kom rekende på en fjøl før forrige sesong. Han slet mye med skader i sitt første år i Norge, men nå som han er skadefri viser han hvorfor han har vært i bruttotroppen til et såpass godt landslag som Portugal. Får han gå frisk, så kan han være mannen som får sluttspillhåndball tilbake til Bergen.

8. Bækkelaget

I Bækkelaget har man sin egen tidsalder – før og etter Emil Midtbø Sundal. Etter at Midtbø Sundal hadde vært klubbens store spiller i minst en mannsalder, så måtte trener Jørgen Laug forrige sesong klare seg uten høyrebacken. På sitt beste imponerte de gule og blå veldig, men prestasjonene varierte veldig. Det ble en tiendeplass til slutt. Denne sesongen vil de nok igjen kjempe om den siste sluttspillplassen.

9. Fjellhammer

Det satses hardt i Fjellhammer. Ny arena og med to landslagssjefer i trenerapparatet. Robert Hedin kom inn mot slutten av forrige sesong, og nå har han også fått med seg Glenn Solberg. Toppscorer Alexander Mitrovic er borte, noe som betyr mer skuddansvar på Eirik Köpp. En sterk sjetteplass forrige sesong skal følges opp i ny hjemmearena. Kommer til å kjempe om en sluttspillplass

10. Haslum

Om ØIF Arendal hadde en skuffende sesong, så var Haslums helt krise. Kun en omlegging av seriesystemet gjorde at den gamle storklubben reddet plassen. For Tom Eirik Skarpsnos gutter ankret tabellen ved sesongslutt. Stig-Tore Moen Nilsen kom inn mot slutten av forrige sesong. Klarer Haslum å holde ham på banen, så kommer han til å skyte dem til en del poeng. Felix Abrahamsen Lunde er også skadefri og blir nesten som en nysignering å regne.

11. Halden

Hvert år blir Halden ribbet for sine beste spillere. Hvert år blir Halden tippet nord og ned av alle. Hvert år overrasker Halden og gjør alle forhåndstips til skamme. Ingenting ser ut til å være annerledes i år. Jan Thomas Lauritzen har en eller annen trylleformel som de fleste andre trenere drømmer om å finne. Denne gangen skal jeg ikke gå i fellen og tippe dem ned selv om tre av lagets fire mestscorende spillere forrige sesong er borte. Inn er danskene Mikkel Madsen og Benjamin Holm kommet, og de kommer til å bidra til at det blir nok en fornyet toppseriekontrakt.

12. Kristiansand

Tobben Evjen har hatt en heldig hånd med Kristiansand Topphåndball, og etablert dem i REMA 1000-ligaen. Nå er bodøværingen borte og Victor Skillhammer har tatt over trenerjobben. Men allerede i serieåpningen var svensken å se på banen. Han skal få merke at det er en vanskelig øvelse å være spillende trener på dette nivået. Sørlendingene har fått inn noen spennende nykommere i Trondur Mikkelsen og Jonas Elverhøy, men begge er skadet i innledningen av sesongen.

13. Sandnes

Rogalendingene klarte å holde plassen i sin første sesong i REMA 1000-ligaen. Nå skal de ut i den tøffe andresesongen, og det skal de gjøre uten Tord og Henning Lea Knutsen. For Sandnes kommer nok sesongen først og fremst til å handle om å holde Viking TIF bak seg på tabellen, og dermed sikre seg kvalifiseringsspill. Marius Galta Ferkingstad ble hentet inn mot slutten av forrige sesong, og linjespilleren kommer til å bli veldig viktig for dem.

14. Viking TIF

Den store overraskelsen i 1. divisjon forrige sesong. Trener Khaled Chentout klarte å få bergenserne til å prestere på et nivå få trodde de hadde inne, og førte dem til seier i den nest øverste divisjonen. Nå er Chentout borte. Det er også Kjetil Åndal, som scoret 207 mål forrige sesong. Emil Hansson som scoret nest flest er også borte. Det samme er linjespiller Karsten Enoksen, som også var lagets forsvarssjef. De tre scoret nesten halvparten av Viking TIFs mål forrige sesong, og erstatterne er nok ikke på samme nivå. Det blir en tøff sesong for Bergens andre lag i REMA 1000-ligaen, men et navn en kan merke seg med det samme er Markus Buchardt. Han blir neppe med ned dersom det ender med nedrykk.  

håndballNØRD er artikkelserien der du kan dele dine tanker. Har du en god historie, eller er det noe du mener det bør rettes mer søkelys mot? Du kan både sende inn ønsker om hva det skal skrives om – og du kan sende inn artikler du selv har skrevet. Det gjøres via den blå knappen under.

Følg håndballNØRD på Twitter