håndballNØRD – Hva er egentlig MEP?
Velkommen til håndballNØRD! En helt ny artikkelserie på Norsk Topphåndball sine sider. Her vil ulike «håndballnerder» skrive om det som opptar dem innen håndball. håndballNØRD er laget for deg som er ekstra glad i håndball, og som liker å lese mer enn kamprapporter og forhåndsreportasjer. Kanskje er du også en håndballnerd, og kunne tenke deg å bidra? Se nederst i denne artikkelen for å finne ut hvordan
Dagens håndballNØRD er skrevet av: Mads Fredriksen
Hva er egentlig MEP?
Folk som er glad i håndball, er som regel også glad i statistikk. Spesielt oss i håndballNØRD! Antall mål og redninger er ofte et samtaleemne i sofaen eller på tribunen når kampen spilles. De siste årene har statistikk blitt mer og mer brukt av mediene, og nå vises det frem skuddstyrke, høyde på hopp, løpshastighet, spilletid, antall stjålede baller etc. Listen er lang på hva vi kan få statistikk på.
I den sammenheng har det blitt mer og mer vanlig å se på spillernes MEP. Men hva er egentlig MEP? Hva viser «meppen», og hva viser den ikke?
MEP står for Most Effective Player, og samler flere typer data fra spillerne (for eksempel de som er nevnt over). Når dataene er samlet sammen får man til slutt en totalscore for spilleren – MEP-score. Man kan da se på MEP per kamp, samt samlet MEP gjennom en periode.
Ulike ligaer og land bruker MEP på ulike måter. De ligaene og klubbene som samler inn mest data, vil også få mest mulig riktig MEP-score på spillerne.
Dataene som samles inn fra REMA 1000-ligaen er:
- mål (i spill og på 7-meter)
- skudd (i spill og på 7-meter)
- uttellingsprosent (i spill og på 7-meter)
- redninger (målvakt)
- redningsprosent (målvakt)
- målgivende pasninger (assist)
- tekniske feil
- forårsaket 7-meter
- tildelt 7-meter
- gule kort
- 2-minuttere
- røde kort
- kamper spilt
Deretter vektes dataene utifra viktighet. Noe data gir pluss i MEP og noe data gir minus i MEP.
Her kan du se MEP-statistikken i REMA 1000-ligaen
Målet med å få fram spillernes MEP er å vise flere sider av en håndballkamp enn «bare» mål og redninger. En spiller kan få høy MEP selv om spilleren ikke har scoret så mange mål. Noe som også betyr at en spiller kan få lav MEP selv om han/hun har scoret en del mål. Se eksempelet nederst i denne artikkelen.
Dette betyr at det er lettere å se hvilke spillere som har spilt en god kamp, og hvem som kanskje ikke har lyktes helt. Det får også frem nye viktige sider ved håndballspillet, og kanskje blir det viktigere for spillere å få en god MEP, enn å score mange mål. Tenk om vi foreldre også kunne slutte å tenke på antall scoringer unga våre lager, og heller fokusere på trivsel, glede og MEP!
Så blir spørsmålet – hva er en bra MEP-score?
Hvis man ser på den norske, svenske og danske ligaen så kan det oppsummeres slik: På kvinnesiden har de beste spillerne et snitt på mellom 3,2 og 3,8 i snitt-score per kamp – med ett spesielt unntak: Henny Reistad hadde i fjorårets sesong en snitt-MEP på heftige 4,52. På herresiden er tallene ganske like (litt høyere), men også her er det noen enkeltspillere som skiller seg ut. I fjorårets sesong hadde Halden-spiller Truls Grøtta en snitt-MEP på solide 5,29. Danske Emil Madsen (GOG) hadde en snitt-MEP på 4,48.
MEP gir ikke et totalbilde over hvor godt alle spillere har prestert. Den måler for eksempel ikke taktiske egenskaper. En playmaker som finner de riktige løsningene og alltid er «tredje sist» på ballen før en scoring, vil ikke bli «premiert» for dette i MEP-statistikken – foreløpig. En god forsvarsspiller som får motstandere til å gjøre tekniske feil eller dårlige valg, får heller ingen MEP-poeng – foreløpig. Det fine med teknologisk utvikling er at dette helt sikkert kommer, og da vil «meppen» bli enda viktigere (og riktigere).
Det er også en fare for at det legges inn feil data fra kampene. Dette skjer hvis man har «plottere» som ikke legger inn alt på korrekt måte – eller at de ikke legger inn all data som skal legges inn. Da vil «MEPen» bli feil. Men også her vil det skje en utvikling, fordi de som plotter vil få bedre og mer erfaring – og dermed vil statistikken bli enda bedre.
Det gleder en håndballNØRD!
håndballNØRD er artikkelserien der du kan dele dine tanker. Har du en god historie, eller er det noe du mener det bør rettes mer søkelys mot? Du kan både sende inn ønsker om hva det skal skrives om – og du kan sende inn artikler du selv har skrevet. Det gjøres via den blå knappen under.