håndballNØRD – VAR det rødt kort? – Norsk Topphåndball
Drammen, Norway 20220913. ØIF Arendals Mario Matic under REMA 1000-ligakampen mellom Drammen og ØIF Arendal i Drammenshallen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

håndballNØRD – VAR det rødt kort?

Velkommen til håndballNØRD! En helt ny artikkelserie på Norsk Topphåndball sine sider. Her vil ulike «håndballnerder» skrive om det som opptar dem innen håndball. håndballNØRD er laget for deg som er ekstra glad i håndball, og som liker å lese mer enn kamprapporter og forhåndsreportasjer. Kanskje er du også en håndballnerd, og kunne tenke deg å bidra? Se nederst i denne artikkelen for å finne ut hvordan

Dagens håndballNØRD er skrevet av: Erlend Aam (gjesteskribent, trener, dommer og håndballnerd)

VAR det rødt kort?

Debatten gikk friskt etter kampen mellom ØIF Arendal og Elverum, hvor Mario Matic fikk rødt kort. Mange mente dommerne burde benyttet video i situasjonen, før de tildelte Mario rødt kort.

VR (Video Replay) er noe helt annet enn fotballens VAR, og er i sin enkelhet en mulighet for dommerne å se en situasjon på nytt. Her er ingen dommere på bakrommet og foreløpig heller ingen garanti for at de 5-6 kameraene som brukes har bilder av situasjonen.

Det er også verdt å merke seg at VR kun er tilgjengelig i de kampene som sendes på TV2, som i prinsippet betyr én kamp per spillerunde. Majoriteten av kampene i norsk håndball spilles uten den muligheten, og våre dommere er derfor foreløpig heller ikke erfarne med muligheten.

Følg håndballNØRD på Twitter

Personlig synes jeg debatten om hvor vi vil er mer interessant.
Hva er det vi forsøker å oppnå med VR i håndball og VAR i fotball?

Det vanligste svaret er å redusere faren for at kontroversielle dommeravgjørelser blir feil. Og dermed bidra til en mer rettferdig utgang på kampen.

Utfordringen er at det ikke er alle situasjoner som har et entydig svar, og paradoksalt nok, så er det på situasjoner hvor det er fysisk kontakt vi ofte ønsker at situasjoner skal revurderes. Fysisk kontakt er lov i håndball og det er en del av spillet. Hvor mye fysisk kontakt som er lov, er bestemt ut ifra spillernes forutsetninger. Spillereglenes bokstav er identisk for Gutter 14 år og REMA1000 ligaen, så dommerne må forvalte regelverket, spillernes forutsetninger og «ulovlige handlinger».

Med flere kameraer i framtiden, så ser jeg absolutt verdien av å gi dommerne verktøy til å se situasjoner der ballen ikke er, og som derfor kanskje ingen av dommerne ser. Men foreløpig er vi ikke der.

Det vil alltid være forskjell mellom spillere, trenere og dommere i deres oppfatning av en situasjon, dens intensitet, fart og hvor stor fare den utgjør. Sågar forskjell mellom ulike trenere og ulike dommerpar, og stor forskjell på utfallet av en situasjon. Vi kan predikere så mye vi vil at det er faktisk aksjon som er avgjørende, men i praksis så påvirkes vi alle av utfallet også (skade, blod osv). Underforstått, dommerne får mindre kritikk for et rødt kort når motspiller skader seg, blør ol.

Så selv med videobilder, skal en situasjon vurderes av to dommere med høy puls og emosjoner, hvor tidligere hendelser i kampen danner bakteppe osv. Det er en litt annen forutsetning, enn når vi sitter i sofaen hjemme og er skråsikker.

Følg håndballNØRD på Twitter

Jeg synes noe av sjelen i idretten er at det ikke er sort/hvitt. Håndballkamper avgjøres av spillernes evne til å vinne dueller, enkelt sagt, både i forsvar og angrep. Håndballkamper preges av forberedelser, taktikk, disponeringer, mental robusthet og den trassige «dagsformen».

På mange måter kan man si at håndballkamper avgjøres av «feil» og vinnes av dem som gjør færrest betydningsfulle feil. I dette bildet våger jeg påstanden at dommerne representerer svært få av disse feilene. Joda, dommere gjør feil i alle kamper, de tar avgjørelser som ikke passer, som ikke er balansert i forhold til hva man gjorde motsatt og reelle blundere med betydning.

Men dette er jo også en del av kampen, der gjøres feil. Dette gjør håndballkampen litt uforutsigbar, skaper spenning, skaper engasjement. Feil, av alle, gjør at David slår Goliat av og til.

Spillerne gjør langt flere feil enn dommerne og VR kan bare fjerne noen svært få av de eventuelle dommerfeilene. Med storsinn kan vi nesten fastslå at det er uten betydning i det store bildet.

Jeg er glad i håndball og jeg håper vi ikke går i retning av fotballens sin VAR, og heller aksepterer at der gjøres feil i håndball. Håper derfor vi er edruelige og tydelige på hva vi ønsker med en framtidig VR i håndball.

Min oppfatning av spørsmålet i starten? Nei, jeg synes ikke det var rødt kort, og om dommerne hadde brukt VR så ville de kanskje vært enig med meg. Men ØIF vant likevel kampen. Den feilen dommerne kanskje kunne «reddet» med bruk av VR, hindret ikke ØIF å vinne kampen.

håndballNØRD er artikkelserien der du kan dele dine tanker. Har du en god historie, eller er det noe du mener det bør rettes mer søkelys mot? Du kan både sende inn ønsker om hva det skal skrives om – og du kan sende inn artikler du selv har skrevet. Det gjøres via den blå knappen under.