SÅ RØDT: – Ingen vil at vi skal lykkes, likevel står vi – Norsk Topphåndball
Kolstad vinner tredje og siste finale i sluttspillet i håndball mot Elverum i Kolstad Arena. Foto: Ole Martin Wold / NTB

SÅ RØDT: – Ingen vil at vi skal lykkes, likevel står vi

Ekstraomganger, en daglig leder i full fyr etter seieren, Abelvik Rød måtte ut med ny skade, Bergerud leverte på slutten –  og ikke minst en Kolstad-kaptein som stod frem da det gjaldt. Det stod ikke på dramatikken da Kolstad til slutt vant mot et tappert Elverum-mannskap. Og mest fornøyd av alle? Sander Sagosen som så rødt i sluttminuttene.

For da alt annet så ut til å gå galt, leverte Kolstad-kaptein Sigvaldi Gudjonsson et mesterverk i ekstraomgangene. Seks mål på seks forsøk  -og ti totalt – kom så bestilt da rødtrøyene vaklet mot slutten av kampen. For det ble dramatisk. Igjen.

Magnus Abelvik Rød måtte ut med skade og Sander Sagosen så rødt kort drøye fem minutter før slutt. Kolstad vant til slutt 34-30. Dermed sikret Kolstad sluttspillet og tok de gjeve Champions League-billettene. Det måtte tre finaler til, to av dem med ekstraomganger for å kjempe Elverum ut av stilen.

– Dritstolt av å være en del av denne klubben her. Alle er mot oss hele tiden. og ingen vil at vi skal lykkes. Likevel står vi og nå står vi ett år til. Det er det her vi jobber for, sa Sander Sagosen blant annet til TV2 Sporten like etter kampslutt på spørsmål om hva han mente om det røde kortet og gullet som også sikret trønderne plass i neste sesongs Champions League.
Trondheims store håndballsønn er katalysatoren i Kolstad-prosjektet. Smilet var bredt og stoltheten landslagsstrategen viste etter kampslutt viste tydelig hvor mye seieren betyr for ham og trønderne.

– Vi trenger sommerferie, gliste Kolstad-kaptein Sigvaldi Gudjonsson.

Trondheim 20240529.
Kolstads Sigvaldi Bjorn Gudjonsson under tredje og siste finale i sluttspillet i håndball mellom Kolstad og Elverum i Kolstad Arena. Han ble tungen på vektskålen i kveldens finalekamp.

Lettet

Det var mye lettelse i Kolstad-leiren etter at rødtrøyene gjorde kort prosess de siste minuttene i den andre, avgjørende ekstraomgangen.
– Når man ser rundt meg. Se på alle de som har møtt opp git i dag. Det er så j…. fortjent, sa en oppglødd Torbjørn Bergerud.
– Jeg er veldig glad ja. Gode kamper og godt nivå, smilte Christian Berge.
– De er gode. De har verdensklassespillere over hele rekka. Jeg er stolt og fornøyd med gjengen og det vi har levert, sa en fattet Tobias Grøndahl blant annet etter kampen.

Slik var kampen

Tobias Grøndahl åpnet kampen slik at han på mesterlig vis avsluttet lørdagens finale etter fire ekstraomganger, men trønderne kom raskt tilbake og ledet 2-1 etter snaue fem minutters spill. Kolstad fortsatte med et solid spill begge veien, men fikk ikke den samme, større ledelsen i denne kampen som i de to foregående finalene.Dog, trønderne, foran et fullsatt Kolstad Arena lå i ledelsen gjennom hele førsteomgangen. Det sto ikke på testosteronet utover i omgangen. Det var tydelig at rødtrøyene stjernegalleri ikke hadde andre planer enn å vinne denne finalen. Fremover dro Sander Sagosen og Magnus Abelvik Rød lasset for seriemesteren, mens Vetle Eck Aga virkelig var på hugget defensivt. Sagosen var høyt og lavt og styrte både spill og publikum.
Selv om det er trønderne som har flest landslagsspillere, er Elverum den irriterende lillebroren som aldri gir seg. Etter 25 minutters spill sto det 14-9 på tavla, men til pause var ledelsen redusert til 15-12. Bar den lille opphentingen bud om en ny finale med nerver, ekstraomganger og dramatikk på et nivå kun Kolstad og Elverum kan servere?

Søndenå

Kommende Kolstad-spiller Magnus Søndenå sørget for andreomgangens første scoring til redusering 15-13. Søndenå var på plass igjen med sin fjerde for kvelden til 16-14. Like etter kom testosteronet til syne igjen da Magnus Abelvik Rød krasjet – eller ble taklet av Kristian H. Larsen i ansiktshøyde. Dommerne blåste frikast og like etter viste Sagosen seg frem igjen og serverte Magnus Gullerud som økte ledelsen til 17-14 etter 35 minutters spill. Torbjørn Bergerud viste seg også frem og sto med en redningsprosent på 37 på tidspunktet. Simen Lyse satt inn sitt første til 19-16 etter 39 minutters spill. Dermed løftet taket seg i Kolstad Arena.

Sagmugg

Men, Elverum-målvakt Morten Nergaard har en god nese for dramatikk og store anledninger. Han serverte flere redninger utover i omgangen. Elverum rotet bort flere muligheter, før Sindre Heldal satt inn 19-18 etter 43 minutters spill. Grøndahl satt inn sitt første fra syv-meteren til 20-19 da det gjenstod kvartert på måltavla. Lagene fulgte hverandre tett og Søndenå utlignet til 21-21. Elverum utnyttet nok en Kolstad-feil og Simen Søgaard satt inn 22-21 ledelse med tretten minutter igjen på tavla. Mye gikk Elverums vei i denne perioden og 7 mot 6-spillet frustrerte trønderne defensivt, samtidig som Antonio Serradilla leverte varene i Elverum-forsvaret og Nergaard sto med 38 i redningsprosent. Fremover var Grøndahl på jobb. Det sto uavgjort 24-24 da det gjenstod på åtte minutter på tavla. Simen Lyse skjøt inn 25-24 via både forsvarsblokka og Nergaard – til stor jubel fra bekymrede trøndere på tribunen. Bedre ble det ikke at Søndenå måtte ta telling seks minutter før slutt.

Trippet

Som i de foregående finalekampene var TV2 Sportens kameraer fokusert på Kolstads daglige leder Jostein Sivertsen. Han trippet som vanlig hvileløst rundt på indre bane. Søndenå kom raskt tilbake på banen, men lykkes ikke med å utligne til 25-25 fem minutter før slutt. Kolstad-veteran Lars Eggen Rismark stod i veien for hans forsøk. Magnus Abelvik Rød ble satt opp av Sander Sagosen. Høyrebacken økte til 26-24, før Søndenå dro frem sin sjette scoring for kvelden til 26-25. Grøndahl utlignet til 26-26 med drøye minuttet igjen. Håndballdramatikken kunne ikke ha vært bedre i Kolstad Arena. Sander Sagosen serverte Rød på streken, men Vegard Bakken Øien dro frem en feberredning. Da tok Elverum timeout. Planen ble lagt, men Kassem Awad løp på innsiden av seksmeteren med femten sekunder igjen på tavla. Rød stormet i angrep, men der sto Bakken Øien og sikret ekstraomganger. Igjen.

– Det er en helt vill kamp. Igjen, gliste TV2 Sportens håndballekspert Ida Alstad før første ekstraomgang.
– Og kroppen er bra? spurte Anja Borg Elverum-profil Tobias Grøndahl.
– Den har aldri vært bedre, smilte Grøndahl før ekstraomgang nummer fem (!) på to kamper.

Bakken Øien

Bakken Øien reddet Kolstads første forsøk i ekstraomgangene. Vetle E. Aga pådro seg en to-minutter like etter, som Grøndahl utnyttet med å finne Simen Søgaard på høyrekanten. Landslagskant Kasper T. Liens erstatter hadde dermed scoret seks på seks forsøk. Da sa Torbjørn Bergerud stopp til Elverums høyrekant på 27-27. Magnus Abelvik lyktes etter fire skuddforsøk, med å skaffe straffe minuttet før enden på første ekstraomgang. Han pådro seg nok en skade og måtte ha hjelp ut av banen. Straffen satt Kolstad-kaptein Sigvaldi Gudjonsson i mål. Islendingen var på plass igjen like etter da han kontret inn 29-27 i tomt mål.

Bergerud

Torbjørn Bergerud plukket ned Sindre Heldal i åpningen av andre ekstraomgang. Kolstad rotet bort muligheten i angrep. Heldal fikk en ny sjanse og revansjerte seg like etter til 29-28. Om ikke det var nok drama stoppet dommerne kampen etter at Daniel Blomgren gikk i bakken. Etter en lengre sjekk av episoden på skjermen, belønnet dommerne Sander Sagosen med et korrekt rødt kort. Dermed sto Kolstad uten Rød og Sagosen med potensielt fire minutter igjen på tavla. Gullerud kjempet seg til et straffekast, som Sigvaldi Gudjonsson hamret inn til ledelse 30-28.
– Søndenå kunne ha trengt en rullator tilbake til egen seks-meter, sa Harald Bredeli like etter høyrebacken satt inn 31-29 med drøye to minutter igjen. Så dukket Gudjonsson opp og gjorde rent bord. Kolstad vant 34-30.

Gudjonsson ble toppscorer for Kolstad med ti mål. For Elverum ble Magnus Søndenå mestscorende med syv mål.

Dermed er denne sesongens trippelmestere klare for Champions League neste sesong. Vi gratulerer Kolstad med sluttspillgull og plass i Champions League!