Vilde Jonassen (31) er tilbake for fullt:  – Motivasjonen er enda høyere! – Norsk Topphåndball
Foto: Hans Lie

Vilde Jonassen (31) er tilbake for fullt:  – Motivasjonen er enda høyere!

Vilde Jonassen spilte sin siste Vipers-kamp i mai 2022 før graviditet og ble mor til Dagny i vinter.  Hun spilte ikke kamper i forrige sesong, men er nå virkelig i ferd med å finne tilbake til gamle-Vilde. I kampen mot Fredrikstad 4. november viste hun at gamle kunster ikke er glemt da hun løp inn 6 scoringer. 

– Det var deilig å få til kontringsspillet, sprudler Vilde Jonassen (31).  – I kampene i høst føler jeg at i de minuttene jeg har fått på banen har jeg gjort en grei prestasjon.  I Fredrikstadkampen løsnet det litt på kontringsspillet.  Jeg fikk litt mer den akselerasjonen i startfasen og fikk løpt inn noen mål.  Hvor jeg følte meg litt som meg selv igjen, følte litt sånn gamle-Vilde med at jeg har den hurtigheten.  Det var fint å kjenne på at ikke den var borte.  Og så er det artig å få spilletid og gøy når man er i flyt.  Det var artig! smiler hun. 

Vilde opplever det som veldig deilig å være tilbake på venstrekanten til Vipers.  Hun gikk glipp av hele forrige sesong og er takknemlig for at hun har mulighet til å ha håndballen som jobb og at hun endelig igjen kan drive med det hun har lyst til.

Hvordan kombinerer du morsrollen med satsing?

– Satsingen har egentlig ikke endret seg, det handler mer om planlegging.  Nå er plutselig ikke en sjøl førsteprioritet.  Når det gjelder håndballsatsingen er motivasjonen enda høyere, forteller hun. 

– Når jeg først er håndballspiller så er jeg bare håndballspiller på en måte.  Det er så godt å kunne fokusere 100% på det.  Og så har jeg det kjempefint når jeg går av på jobb og er mamma.  Jeg tror nok jeg er flinkere til å være til stede når jeg skal være til stede. 

– 24-timers utøveren med det å sove, spise og restituere, det er ikke like enkelt som før, humrer hun.  – Det er litt mer planlegging nå og jeg setter pris på de dagene hvor ting bare flyter.


Marta Tomac ble også mor i vinter og de to har sparret mye under graviditeten og i tiden etter fødselen.

– Det skiller en måned mellom hennes sønn og min datter, så veldig tette. Det er utrolig fint å ha Marta som er i samme situasjon som meg, en å kunne prate om erfaringer når det gjelder barn, kropp og håndball. Det har gitt trygghet i en helt ny situasjon.


Vilde var litt med på deler av håndballtreningen i mai på slutten av sesongen i fjor.  Hun ønsket ikke å stresse tilbake og da resten av laget gikk til ferie startet hun oppkjøringen for alvor.  Hun bygget seg opp fysisk og følte at styrken og kapasiteten gradvis ble bedre og ble med på håndballtreningene da Vipers startet håndball-oppkjøringen i august. 

Lynvingen har vært med på hele Vipersreisen og hospiterte for klubben som 19-åring da hun fortsatt var en del av AK-28.  Året etter signerte hun for Vipers.  I høst har hun konkurrert med Mina Hesselberg og Sunniva Næs Andersen om spilletid.  Vilde har vært med på 7 av 10 kamper i serien og står med 12 mål så langt.

Hvordan takler du situasjonen med konkurranse og mindre spilletid?

– Først og fremst er det to utrolig gode kanter jeg har som makkere på venstrekanten.  Jeg har spilt lenge med Sunniva og jeg gledet meg veldig til å komme tilbake og spille med henne igjen.  Så det har vært veldig fint.  Og så er det den evige kampen om å få spilletid.  Mentalt takler jeg det fint.  Man anerkjenner og vet at det er gode spillere, så må man fokusere på seg sjøl og jobbe med sine ting.  Og så må man håpe på at man får sjansen.  Det er litt det jeg føler jeg har gjort.  Jeg har fokusert på min egen utvikling og tatt sjansen når jeg har fått litt spilletid. 

– Jeg har stått i dette før hvor vi har vært både tre og fire kanter, så jeg er ikke ny i den situasjonen.  Jeg føler egentlig at jeg takler det fint.  Jeg kjemper om å få spilletid, men unner like mye Mina og Sunniva å få spille og utvikle seg de også, understreker hun. 


I REMA 1000-ligaen er Vipers eneste laget som ikke har avgitt poeng.  Sørlandsklubben har opplevd flere jevne kamper denne høsten, men vist at de har en trygghet i bunn og har klart å avgjøre alle kampene til sin fordel.   Det har blitt seier 28-26 mot Storhamar, 38-36 mot Tertnes og 25-22 mot Sola.

– Nå har jeg vært med lenge i Vipers og jeg føler egentlig jeg sier hver gang det er en ny sesong at vi alltid har stått med gode spillere.  Det er utskiftinger foran hver sesong hvor noen går ut og noen nye kommer inn.  Nå i år er vi en gjeng med mye fart i beina.  Anna, Jamina, Oceane og Paula er alle raske spillere.  Og så synes jeg det er fint med to kloke spillere i Lois og Marta. Jeg synes vi er en stall med mye fart i.  Samtidig som vi har folk som har spilt internasjonalt, er på landslag og har mye rutine.  Et bra lag, men igjen må vi bygge opp på nytt og finne samspillet.  Det tar alltid litt tid.  Men vi er på gang, oppsummerer Vilde. 

I onsdagens NM-kvartfinale i Aquarama ble det seier 27-26 over Byåsen og Vipers er kvalifisert for Final8-arrangementet i Arendal i februar.  Vipers har mulighet til å ta sitt syvende strake NM-gull.  Sola, Storhamar og Larvik er de øvrige lagene som er klare for Final8.

– Det betyr mye at vi er klar for Final8, absolutt.  I alle kamper går vi for seier og det å ta medaljer er det vi jobber for og har lyst til å oppnå.  I cupen er det vinn eller forsvinn og på onsdag var vi en lettet og glad gjeng etter seieren over Byåsen.  Og ja, det betyr like mye hver gang og det er ekstra stas når man spiller om NM-gullet.  Det tar vi ikke for gitt, presiserer hun. 

Dere har opplevd flere jevne kamper denne sesongen.  Hvordan synes du at dere fremstår?

– Vi er en ny stall og vi skal spille oss i sammen.  Man kan si at vi kanskje gjør de enkle feilene når vi skal holde roen hvor vi blitt noe stresset og jaget det neste målet litt for raskt.  Men her hjemme føler jeg at vi har hatt fin kontroll i de jevne kampene.   Vi har også spilt jevne kamper i Champions League hvor det har bikket motsatt vei.  Der har vi opplevd at om vi gjør feil eller jager for hurtig et mål, så blir det slått fort hardt tilbake. 


Veien videre for deg?

– Jeg må jo bare fortsette å fokusere på meg sjøl og fortsette min utvikling.  Så kan ikke jeg styre spilletida mi, men jeg ønsker å gi tøff kamp til de to andre venstrekantene i alle fall, smiler Vilde Jonassen avslutningsvis.