Glenn Solberg om arven etter «GP»: -En trener kan utgjøre en forskjell. – Norsk Topphåndball
Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB

Glenn Solberg om arven etter «GP»: -En trener kan utgjøre en forskjell.

Som svensk landslagssjef kan Glenn Solberg vise til VM-sølv fra 2021 og EM-gull i 2022. I dag er han assistenttrener i Fjellhammer ved siden av jobben som svensk Forbundskaptein, det til tross for at han ikke så for seg en fremtid som håndballtrener da han selv spilte aktivt.

-Nei, når var det jeg begynte å tenke på å bli håndballtrener da. Jeg hadde ingen planer om å bli det, da jeg var aktiv spiller selv, og da jeg først la opp følte meg egentlig ganske ferdig med håndballen, svarer Glenn da vi spør han om når trenerdrømmen oppsto.

-Jeg jobbet i næringslivet i seks, sju år etter at jeg la opp og hadde lederstillinger noen år, både i Gjensidige og i Norrøna Sport, forteller Glenn videre.

Smiler bredt – Glenn Solberg drømte ikke om å bli trener da han selv var aktiv spiller. Her fra en VM i Drammen i 2008 etter storseier mot Russland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

En trener kan utgjøre en forskjell

Perioden som leder i næringslivet ble ikke så lang som Glenn kanskje hadde sett for seg, og det var en tidligere landslagstrener som lokket han tilbake til håndballmanesjen.

-Ja jeg fikk en telefon fra Robert Hedin som spurte meg om jeg kunne tenke på å bidra litt på yngre landslag og rekruttlandslaget, og det var vel det som trigget meg og som gjorde at jeg fikk smaken på yrket, forklarer Glenn.

Glenn Solberg har tidligere vært åpen om at han, på et tidspunkt i livet tok noen gale valg. Valg som i ytterste konsekvens kunne ført han i en helt annen, og helt feil retning, på det vi gjerne kaller livets vei. Glenn gir en fotballtrener mye av æren for at han ble ført i riktig retning.

-Anders Eggum har betydd veldig mye for meg, fordi han var en trener som brydde seg og tok vare på meg. Anders plukka meg opp, gang etter gang, da jeg var ute å gjorde ting som ikke var bra, sa Glenn Solberg til NRK da de portretterte han i forbindelse med deltakelsen i Mesternes Mester i 2019.

Og kanskje har trenere som Anders og Glenns egen oppvekst formet han som trener.

-Det har helt klart formet meg, ikke bare som trener. Det har gjort meg til den jeg er i dag. Det som i dag inspirerer meg mest som trener, og som inspirerte meg som leder i næringslivet, er det å gjøre andre gode, ikke bare på banen. Jeg ønsker å bidra til at mennesker vokser, og om jeg kan være med å utgjøre en forskjell, så er det noe som inspirerer meg veldig, forteller Glenn, før han med alvor i stemmen, stille legger til:

-Anders, og andre som han er trenere som ser menneskene, bryr seg og som gir tillitt og ansvar. Da vokser du naturligvis som spiller, men først og fremst vokser du som person. For noen kan det utgjøre forskjellen på liv og død.

Trener Anders Eggum (øverst til venstre) har betydd mye for Glenn (nr. fire fra venstre i øverste rekke). Her er Liungens guttelag samlet til lagbilde. Foto: Privat

-Å vinne noe gir en kortsiktig glede

De fleste håndballspillere på et høyt nivå setter seg klare mål og har store drømmer. Som spiller fikk Glenn leke med de aller beste. 122 ganger spilte han med flagget på brystet for Norge, og som klubbspiller ikledde han seg draktene til kjemper som HSG Nordhord, FC Barcelona og Flensburg Handewitt, i tillegg til Drammen og Reistad her hjemme. Men Glenn er ikke helt som alle andre. Selv om han som spiller fikk oppleve å være en del av de beste lagene i verden, så var det aldri noen mål for han å komme dit.

-Nei, jeg har aldri hatt de store målene om å spille i den og den klubben, eller den og den ligaen. Det var ikke det jeg jobbet etter. Det er det å hele tiden kunne bli bedre som har motivert meg. Jeg har alltid søkt etter, og vært nysgjerrig på, hva som kan gjøre meg bedre. Det er der jeg har funnet hovedmotivasjonen som spiller, og det er det som motiverer meg som trener, forklarer Glenn, før han tillegger:

-Det vinne noe gir en kortsiktig glede. Det er klart det er stort å ta gull, og det er en bekreftelse på at man har gjort noe riktig. Men det er reisen frem mot seieren som motiverer meg, ikke det å løfte selve pokalen.

Målet og drømmen til Glenn er altså ikke nødvendigvis å vinne, men det finnes naturligvis ett unntak

-Sverige har aldri tatt ett OL-gull i håndball. De har vunnet alt annet, men det gullet mangler. Det er klart det hadde vært en drøm å få til noen sånt som landslagssjef, smiler Glenn.

Sverige + Fjellhammer

Glenn har to jobber. I tillegg til jobben som svensk forbundskaptein er han assistenttrener for Robert Hedin, mannen som fikk han på trenersporet, for Fjellhammers herrelag i REMA 1000-ligaen. Det betyr travle dager, men det er en kombinasjon Glenn trives med.

-Den svenske landslagsjobben er litt spesiell. Vi har kun fire samlinger i året utenom mesterskap, så mye av jobben består i å møte spillerne i klubbene sine ute i Europa. Det er viktig for å skape relasjoner og en kultur i landslaget. Jeg er med Fjellhammer en til to ganger i uka, så det funker greit å kombinere, og jeg hadde det litt på samme måte i fjor da jeg var med ROS (Røyken og Spikkestad) noen dager i uka. Det er gøy og jobbe med spillere, ikke minst de unge. Den muligheten får jeg i Fjellhammer , og det har en positiv virkning på meg som trener. Det igjen fører forhåpningsvis til at jeg også gjør en bedre jobb med Sverige, forklarer Glenn.

Glenn har et nært forhold til Sverige og svensker, og det er da også en svenske som blir nevnt først da han får spørsmålet om hvilken av håndballtrenerne han har hatt som har betydd mest. Den allerede nevnte, Anders Eggum, var som kjent fotballtrener.

-Jeg kommer nok ikke utenom Kent-Harry (Andersson), som har vært treneren min i 10 år, først i Drammen så i Nordhorn. Han var en strålende trener og er et varmt menneske som virkelig brydde seg om de rundt seg.

Men vi har jo gitt denne artikkelserien navnet, Arven etter «GP», og da må vi spørre. Hva med Gunnar Pettersen? Har du tatt med deg noe fra han videre?

-Absolutt. «GP» var bra på veldig mye. Kanskje først og fremst på den defensive delen av spillet, og ikke minst har han lært meg mye om det å stille høye krav og alltid ha 100 % fokus og innsats i treningsarbeidet.

Forsvarstrening i praksis tilbake i 2003 – Gunnar Pettersen har lært Glenn mye om den defensive delen av spillet. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX

-Jeg er åpen for mye, også utenfor håndballen, men drømmer om et storlag

Vi kan ikke snakke med Glenn Solberg uten å snakke om håndball EM i Tyskland, som begynner 10. januar. Hvordan ser han på Sveriges muligheter i dag, i underkant av to måneder før første avkast.

-Vi hadde en samling sist uke, og det ser bra ut. Vi kjørte en litt ny variant denne gangen og var samlet på samme sted hele tiden og spilte kun en kamp. Vi hadde bare fokus på oss selv og fikk trent veldig bra. Vi har et godt mannskap med et bra potensiale, sier Glenn før han fortsetter:

-Jeg er naturligvis spent på mesterskapet, og det blir helt sikkert tøft. Og det blir, ikke minst, veldig viktig med tanke på OL, så det er virkelig mye å spille for. Jeg er stolt og fornøyd av laget mitt, og det er klart vi drømmer om en medalje. Når vi semifinalen nå igjen synes jeg det beviser at vi er et lag stabilt i verdenstoppen. Men det er små marginer mellom å bli nummer fire eller om du vinner. Det kan være en liten skade, et dårlig skudd eller en feilpasning. Så tett er det i toppen, og skal du helt øverst på pallen må du ha marginene litt med deg også.

-Hva tror du om Norges muligheter?

-Jeg tror Norge har gode sjanser, og vi kan møte de i mellomspillet kan det se ut som. Der kan vi møte Danmark, Portugal og Slovakia i tillegg, så det kan bli litt av en mellomrunde. Kolstad begynner å få taket på det nå og ser gode ut. Det er godt nytt for Norge også, naturligvis.

Uansett hvor mange medaljer Glenn klarer å føre Sverige mot de neste årene, enten det er i EM, OL eller VM så er en ting ganske sikkert. Han er ikke landslagssjef helt frem til den dagen han skal sette seg i godstolen og løse kryssord på fulltid. Alt har en ende, ikke minst trenerjobber. Har Glenn tenkt noe på livet etter Sverige, når enn det måtte komme?

-Joda, jeg har tenkt litt på det. Og jeg er åpen for det meste egentlig, og det betyr også at jeg er åpen for et liv utenom håndballen. Jeg har jobbet som leder i næringslivet og avviser ikke at det kan skje igjen. Men jeg skal heller ikke ligge skjul på at jeg drømmer litt om en storklubb, og da tenker jeg nok først og fremst på en klubb ute i Europa.

-Betyr det at du har et større ønske om å trene en storklubb ute i Europa enn en lederjobb i næringslivet?

-Ja akkurat nå er det ønsket større, men som sagt jeg er åpen for det meste. Det viktigste er at jeg vil jobbe, og få til noe, med mennesker. Jeg vil skape og utvikle gode holdninger og verdier, og jeg ønsker å være med på å gjøre folk gode, både som individer og lag. På og utenfor håndballbanen, avslutter Glenn Solberg.

Sånn snakker en god leder, enten han er her eller der.