håndballNØRD – Slik fikk Norge fast plass i herrenes Champions League – Norsk Topphåndball
EHF Champions League. Elverum - Kiel i Håkons Hall, Lillehammer. Foto: Beate Oma Dahle/Elverum

håndballNØRD – Slik fikk Norge fast plass i herrenes Champions League

Velkommen til håndballNØRD! Her vil ulike «håndballnerder» skrive om det som opptar dem innen håndball. håndballNØRD er laget for deg som er ekstra glad i håndball, og som liker å lese mer enn kamprapporter og forhåndsreportasjer. Kanskje er du også en håndballnerd, og kunne tenke deg å bidra? Se nederst i denne artikkelen for å finne ut hvordan

Dagens håndballNØRD er skrevet av: Leif Inge Norland Brekke (gjesteskribent, prest og håndballnerd)

Elverum, Covid og litt pengerot – slik fikk Norge fast plass i CL 24/25

I høst slapp EHF rankingen som avgjør hvilke land som får en direkteplass i Champions League (CL) sesongen 24/25. Det var ingen overraskelse at Norge toppet på damesiden, men for herrene er det første gang Norge er inne blant de ni landene som får en plass i CL uten å måtte søke om «wild card» / oppgradering. Det betyr at sluttspillvinneren våren 2024 er klar for Champions League samme høst.

1. Spania217,00
2. Tyskland170,00
3. Polen156,67
4. Frankrike140,33
5. Danmark137,00
6. Ungarn127,00
7. Belarus*69,50
8. Portugal61,67
9. Norge57,00
10. Ukraina57,00
11. Romania56,50
12. Slovenia52,00
13. Nord-Makedonia50,33
14. Kroatia44,00
*Belarus er suspendert fra konkurransen, derfor deles det heller ut et ekstra «wild card».

Men hvordan klarte Norge egentlig dette, og hva skal til for at vi også er sikret sesongen etter? Med et dypdykk i rankingen så skal vi få svaret på dette, og kanskje mer.

Hvordan fungerer rankingen?
Rankingen er basert på de tre siste årene. Det beste laget i hvert land, hvert år, gjelder, og poengsummen regnes ut som et gjennomsnitt av de årene landet har hatt en plass i CL. Seier gir to poeng og uavgjort ett. Videre gis det poeng etter hvor langt man kommer i turneringen. Du får 16 for å kvalifisere deg, 48 for å gå videre fra gruppespillet og helt opp til 212 poeng hvis du vinner hele turneringen. I tillegg til poeng fra alle kampene. Spania har f.eks 252 + 240 + 159 = 217 poeng i snitt, etter at Barcelona har prestert enormt godt i perioden. Med 48 poeng i premie, så er det viktig å komme topp 6 i gruppa. 7 og 8. plass får til sammenligning bare 10 ekstra poeng.

De 9 første plassene i CL deles ut basert på rankingen. De fem neste plassene deles ut basert på en del kriterier som klubbene må oppfylle via en søknad. Den siste plassen er et rent «wild card».

Hvordan fikk Norge sine poeng?
De norske poengene er ene og alene Elverum sin fortjeneste. Kolstad sine prestasjoner denne sesongen teller ikke med før plassene i 25/26 skal deles ut.

De tre siste sesongene har Elverum prestert som følger:
20/21: 8. plass – 69 rankingpoeng
21/22: 6. plass – 73 rankingpoeng
22/23: 8. plass – 29 rankingpoeng

SNITT: 171 poeng / 3 sesonger: 57 poeng i snitt.
57 poeng er for øvrig samme snitt som året før, en sum som da kun holdt til 12. plass.

Covidpoengene
Men er det ikke noe feil her? Hvorfor gir en 8.plass hele 69 poeng i 20/21-sesongen? Svaret er Covid. På grunn av epidemien valgte EHF å la alle lagene gå videre fra gruppespillet, og rankingpoengene blir deretter. Norge er ett av fire land som tjener på dette rankingmessig, og får 38 poeng mer enn de ville i en normal sesong. De andre er Kroatia, Slovenia og Nord-Makedonia. Taperen er først og fremst Ukraina, som ville vært forbi Norge uten Covidpoengene. I stedet havner de på lik poengsum, og bak med sist sesongs resultat som tiebreaker.

Pengerot
Nei, denne gangen er det ikke Kolstad vi prater om, men Vardar. Laget fra Nord-Makedonia har vært en gjenganger i turneringen. Uoppgjorte regninger gjorde at EHF til slutt gikk til det drastiske skrittet å nekte dem å delta sesongen 22/23. Konsekvensen ble dobbel. Ikke bare gikk Vardar glipp av CL det året, men det gjorde at Nord-Makedonia fikk 0 poeng for sesongen, fordi de ikke brukte plassen sin i CL. Likevel regnes den med i snittet, noe som gjør at de nå har 50,33 poeng – betydelig lavere enn de 80 poengene de hadde på fjorårets ranking. Hadde Nord-Makedonia enten ikke telt med sist sesong, eller fått minimumspoengene for deltakelse: 26, da hadde de vært foran Norge på rankingen.

Stang inn
At Norge nyter godt av at Elverum etablerte seg i CL, og ikke minst at de tok seg videre fra gruppespillet i 21/22 er det ingen tvil om. Marginene er så små at uten uavgjortkampen mot Kiel sist sesong så hadde Norge også neste sesong vært avhengig av et «wild card» – som uten TV-avtale fort hadde vært usikkert. Samtidig har det vært stang inn på flere vis: både Covid og pengerot har gjort at man denne gang endelig slipper å vente i spenning på at EHF skal dele ut plasser basert på kriterier, samt «wild card».

Hele rankingen, med poeng år, for år, ser slik ut:

Hva med 25/26?
Med Kolstad sin innsats denne sesongen så må vi vel være sikret fast plass fremover også? Det er dessverre ikke så enkelt. Seks land er sikre: Spania, Tyskland, Polen, Frankrike, Ungarn og Danmark. Dermed er det tre plasser igjen å kjempe om, og skal Norge sikre seg en av disse så er de nesten avhengige av at Kolstad kommer seg videre fra gruppespillet. Uten playoffplass så havner vi bak Romania og Kroatia (eller Nord-Makedonia, hvis Pellister plutselig begynner å ta poeng).

I så fall kjemper vi med Portugal, som vi må slå med 5 poeng for å passere på rankingen. Dermed blir det siste halmstrået at Porto ikke tar flere poeng og ryker ut, da holder det at Kolstad tar to poeng til. Selv om de skulle ryke ut på det som hadde vært rekordhøye 11 poeng, så hadde den faste plassen vært sikret. Det halmstrået er så lite, at når alt kommer til alt, så handler det om å klare topp 6 for Kolstad.

Jokeren i ermet
Før denne sesongen endret EHF hvordan Europa League fungerer, og det europeiske forbundet har også varslet at de vil se på spillesystemet for Champions League. Eventuelle endringer i dette vil fort skje fra og med 25/26 sesongen. I så fall er alt i det uvisse, og det er ingen selvfølge at Norge fremdeles får en fast plass. Dermed blir det enda viktigere at Kolstad presterer godt og tar seg minst til playoff. Jo lengre, jo bedre, for Norge, og mulighetene til å ha et lag med på den største scenen.

håndballNØRD er artikkelserien der du kan dele dine tanker. Har du en god historie, eller er det noe du mener det bør rettes mer søkelys mot? Du kan både sende inn ønsker om hva det skal skrives om – og du kan sende inn artikler du selv har skrevet. Det gjøres via den blå knappen under.