DRAMA: Solberg og Sverige hadde finalebilletten i sin hule hånd… – Norsk Topphåndball
Frankrikes Elohim Prandi ødela nærmest på egenhånd mot Sverige og Glenn Solberg da han hamret inn 27-27 på direkte frikast ved full tid og ekstraomganger. Frankrike var overlegne i ekstraomgangene og sikret seg finalebillett. Foto: AP Photo/Martin Meissner)//NTB

DRAMA: Solberg og Sverige hadde finalebilletten i sin hule hånd…

Det ble høydramatisk da Glenn Solberg og hans Sverige kjempet om finalebillett i EM i kveld. En omdiskutert frikastscoring snudde kampen til Frankrikes fordel. For kveldens første EM-semifinale var nok en runde med håndballpropaganda!

Etter en katastrofal førsteomgang lå svenskene under med 8 mål, 15 sekunder før slutt ledet Sverige med ett mål og hadde timeout. Svenskene rotet ballen bort. Så dukket Elohim Prandi opp og utlignet med en meget omdiskutert frikastscoring. I ekstraomgangene var Frankrike best og sikret seg EM-finale. Sverige ble europamestere i 2022.

For det var himmel og helvete for det svenske laget i semifinalen i kveld mot seiersvante franskmenn. Frankrike og særlig Dika Mem spilte ball i hatt med frustrerte svensker i kampens første 30 minutter og 19-11 ledelse. Hva Sveriges norske landslagssjef sa til sine svenske spillere i pausen, vites ikke, men det fungerte. Ni minutter etter hvilen var ledelsen redusert til 20-18.

Veteranmålvakt Andreas Palicka sto en vanvittig omgang i det svenske målet. Fremover ledet Magdeburgs Felix Claar det svenske angrepsspillet. Ved full tid hadde Sverige snudd katastrofeomgangen til festhåndball og en mesterlig opphenting, men i håndball kan som kjent alt skje.

Femten sekunder før slutt tok Glenn Solberg på stillingen 27-26, men Sverige holdt ikke hodet kaldt som planlagt på tampen. Sveriges veteran-playmaker Jim Gottfridsson ble avblåst for skritt sekunder før slutt. Frankrike stormet i angrep og skaffet seg direkte frikast ved full tid. Elohim Prandi hamret ballen på mesterlig vis opp i vinkelen bak Paris-lagkompis Palicka og sikret 27-27 og ekstraomganger. Scoringen skulle antakelig ikke vært godkjent, ettersom Prandi ikke hadde begge føttene i bakken og tok et skritt til siden før ballen forlot hånda hans.

Men, dømt er dømt og i ekstraomgangene var Frankrike like dominerende som i førsteomgangen og vant til slutt 34-30. Det svenske håndballforbundet har fredag kveld lagt inn protest til EHF. Protesten tar for seg nevnte Prandis utligning til 27-27.
– Vi vet ikke hva det leder til, men for oss var det viktig å stå for våre vurderinger og fair play, sier landslagssjef i Sveriges Håndballforbund Hanna Fogelström til Aftenbladet ifølge Tv2 Sporten. Svar er ventet rundt lunsj lørdag.

De tidligere Elverum-spillerne Eric Johansson og Lukas Sandell satt inn henholdsvis ett og to mål i semifinalen. Glenn Solberg er som kjent assistenttrener i REMA 1000-ligaklubben Fjellhammer.

PS: Danmark og Tyskland gjør opp seg mellom klokken 20:30 i den andre semifinalen. Kampen sendes på Tv3/Viaplay.