SINDRE AHO: – Folk i Melsungen er brutale når det går galt – Norsk Topphåndball
Sindre Aho, Melsungen. Foto: Alibek Käsler

SINDRE AHO: – Folk i Melsungen er brutale når det går galt

Sindre Aho byttet i høst ut Drammen med den tyske storklubben Melsungen. Playmakeren beskriver det nye livet som en drøm. Og i kveld har han en kompis som han følger ekstra tett i EM.

– Det var en drøm som gikk i oppfyllelse da Melsungen kom på banen i høst. Hverdagen er naturlig nok helt, helt annerledes enn jeg er vant med hjemmefra. Alt er større, bedre og mer profesjonelt. I administrasjonen er det 40 personer og det er en voldsom interesse for det vi driver med i byen. Det er stor kontrast til det jeg har vært vant med hjemme. Jeg har kommet til en klubb som er i ferd med å rive vekk stempelet som nesten-klubben i Tyskland, sier Sindre Aho til topphandball.no.

Finans og restitusjon

For Aho, med en fortid i blant annet Runar, ØIF Arendal og Drammen, ble hverdagen snudd opp ned i høst da den tyske storklubben ringte for å forhøre seg om hans tjenester. For Melsungen er ikke hvilke som helst klubb i Tyskland. Rødtrøyene er blant klubbene med størst økonomiske muskler, men har ikke lykkes med å få nok valuta igjen for satsingen. Etter en forrykende start på sesongen har Melsungens formkurve flatet noe ut, men Ahos spanske trener Roberto García Parrondo har etablert klubben i toppsjiktet i Bundesligaen. Aho la finanskarrieren i DNB midlertidig på hylla og ble heltidsprofesjonell over natta. Melsungen ligger syd for Kassel. Melsungen spiller hjemmekampene i Kassel.

– Nå er det trening morgen og kveld, restitusjon og hvile. Hjemme var det fullt kjør med jobb på dagtid og trening på ettermiddagen. Nå får jeg tid til å nettopp å restituere og hvile. Det er blitt mye mer fritid her nede enn jeg var vant med. I begynnelsen var det uvant og det tok litt tid før jeg fant rytmen, erkjenner han.

Sindre Aho beskriver en helt annerledes hverdag i den tyske storklubben med tilhold i Hessen sammenlignet med hans tidligere klubben Drammen. Foto: Alibek Käsler

Rolle

Aho, som var svært sentral for Drammen før han pakket sekken rett før man skrev november 2023, har fått en større rolle i sin nye klubb enn han så for seg i høst. I den siste seriekampen mot Hannover startet den joviale ballspilleren kampen. Den 2,15 høye lagkompisen Dainis Krištopāns er bokstavelig talt De Rotens største profil, men Aho har knyttet tettest bånd til Tysklands høyrekant og Melsungen-spiller Timo Kastening og kroaten Ivan Martinović. Kastening er sentral når Tyskland møter Danmark i den ene av kveldens to semifinaler i EM.

– Det er vel de to jeg bruker mest tid sammen med utenfor håndballen. Så jeg følger ekstra godt med på Timo når han spiller for Tyskland her nede, sier Aho.

For det er en sterk håndballkultur i den tyske byen. Slik hele Tyskland har vist under det pågående europamesterskapet – og ikke minst daglig i den tyske bundesligaen. For håndball er kanskje best i Tyskland?

– Folk snakker og tenker håndball. Vinner vi kamper, er det god stemning. Taper vi kamper, så får vi høre det. Det er utsolgt hver gang vi spiller alle bryr seg. Det er veldig kult å få være en del av dette, sier han.
– Folk i Melsungen er brutale når det går galt, legger han til.
– Om vi har vunnet ti kamper på rad, men taper en kamp kommer alt – gjerne på butikken. Da henger man seg mest opp i tapet og ikke de ti seierne. Det er slik det der. Det er egentlig et fantastisk engasjement, beskriver han videre.

Sindre Aho, Melsungen. Foto: Alibek Käsler

Fra nesten-klubb til toppklubb

Aho skryter av Melsungens spanske trener Roberto García Parrondo. Han har styrt klubben siden 2021. Aho mener spanjolen har fått styrt klubben i den retningen klubben vil, nemlig å slå gjennom som en fast toppklubb i det gjeve, tyske selskapet.

– Det virker i år som det er mer styr på ting. Coachen har vært her i noen år og fått de spillerne og den spillerstallen han vil ha. Man får mer ut av pengene nå enn tidligere, men det er en beinhard kamp i konkurranse med de andre hardt satsende toppklubbene, sier Aho videre og sikter til klubber som klinger godt for mange norske håndballører som Magdeburg Kiel, Flensburg, Berlin, og Rhein Neckar Løven.

Melsungen åpner vårsesongen mot nettopp Christian O’Sullivan og Magdeburg 11. februar. Neste uke blir det tjuvstart i den tyske cupen mot Lubeck. Når troppen blir komplett igjen til uka, venter noen få dager med samspillstrening.

– Januar har vært tøff og det har vært mye fysisk trening. Vi må være til stede mentalt og fysisk allerede neste helg når vi spiller kvartfinale i cupen. Cupen henger veldig høyt i Tyskland. En billett til Final4 i cupen skal vi ha, fastslår han.

Final8-konseptet og NM-finalene i Arendal i februar har hentet inspirasjon fra blant annet Final4-konseptet i Tyskland.

Besøk

For Aho har ikke tenkt å forlate profflivet med det aller første. Hans kontrakt med en tyske storklubben går ut sommeren 2025.
 – Jeg har ingen planer om å flytte hjem. Jeg må bare fortsette med å jobbe hardt og ta sjansene når jeg får dem. Når man har kommet seg utenlands, kommer det også flere muligheter. Når det er sagt trives jeg veldig godt i denne klubben, sier han videre.

Aho får også godt med besøk fra foreldre og kjæresten som bor i Norge.  For han legger ikke skjul på at kontrasten til livet i Norge og Tyskland er stor.

– Det blir litt gaming, FaceTime-samtaler med familien og kjæresten. Det kan av og til bli litt kjedelig, men jeg lever et drømmeliv. Det hjelper å ha kontakt med de hjemme. Så kommer det noen kompiser på besøk. Jeg stortrives i en klubb med ambisjoner, avslutter en fornøyd Sindre Aho.

PS: Ahos lagkompis Timo Kastening og hans Tyskland byr Danmark på dans klokken 20:30 i kveld i mektige Lanxess Arena i Køln – en tre timers biltur fra Ahos nye hjemby Melsungen.