BERGSHOLM KRISTENSEN: – Det kan høres litt rart ut for nordmenn at det er slik – Norsk Topphåndball
Andre Bergsholm Kristensen gjør det sterkt i portugisisk håndball. Her avbildet i Drammen-drakt forrige sesong. Arkivfoto: DHK

BERGSHOLM KRISTENSEN: – Det kan høres litt rart ut for nordmenn at det er slik

André Bergsholm Kristensen ble hentet fra Drammen til portugisiske Sporting CP for et drøyt år siden. Målvakten har gjort sine saker skarpt i den portugisiske serielederen. For hverdagen? Den er annerledes i Lisboa enn i Drammen.

– Sporting er en enorm klubb med mange idretter og masse sjefer og folk. Tidligere i dag hilste jeg på en kar som viste seg å være visepresident i en av klubbens avdelinger. Det er masse sjefer overalt og man har ikke en sjanse til å få styr på alt. Det var litt enklere å holde styr på hvem som var hvem i Drammen, ØIF Arendal og Sandefjord. Det er rett og slett stas og gøy at jeg får lov til å ha dette livet, forteller 23-åringen til topphandball.no.

For med folk kommer engasjement. Særlig i Portugal.
– I Portugal heier folk med en av de store klubbene uansett om det er landhockey, E-sport, fotball, håndball eller hva det måtte være. I de største oppgjørene er det fullsatt og god stemning. Det er veldig gøy å få oppleve dette, sier Bergsholm Kristensen videre.

Opp og frem

Sporting Club de Portugal – som målvaktens klubb formelt heter – er en av de større klubbene i Portugal og for mange mest kjent for sitt fotballag. Ved siden av Porto (Champions League) og Benfica (vant EHF European League sesongen 2021/22) har Sporting gått i bresjen for den kraftige satsingen på herrehåndball i landet de siste årene. Portugal som håndballnasjon har også gjort det skarpt i ungdomsmesterskap de siste årene. Sandefjords-gutten har kommet til en nasjon med en økende håndballinteresse.

Den tidligere Sandefjord, ØIF Arendal og Drammen-spilleren er lagkompis med to av største talentene i internasjonal herrehåndball om dagen, brødrene Francisco og Martim Costa. Espen G. Våg spiller også i den hovedstadsklubben. Bergsholm Kristensen og lagkompisene har vært utilnærmelige i seriespillet denne høsten. Full pott på 13 kamper er fasiten.


– Den portugisiske ligaen er i utvikling og bærer preg at det er de tre store fotballklubbene som ligger et hestehode foran de andre på økonomi og profesjonalitet. Det er også klubber som spiller i den lavest, rangerte europacupen. Denne sesongen er strukturen lagt om med sluttspill som et nytt grep. Tanken er at topplagene skal møte hverandre flere ganger. Det vil forhåpentligvis skape enda flere oppgjør med god kok på tribunene, håper han.

Videre i Europa

For på banen går det godt for den ambisiøse 23-åringen, som er med i den norske bruttotroppen til EM i januar. I seriespillet har målvakten og lagkompisene gjort rent bord. Sporting hadde allerede før tirsdagens siste runde i gruppespillet i i EHF European League sikret seg avansement til mellomrunden. I skrivende stund kan 23-åringen skilte med 33,7% i redningsprosent i EHF European League denne høsten.

– Ser man bort fra to smeller på bortebane i Europa, har vi spilt bra. Nå har vi gått videre fra gruppa vår, men krysser med gruppa til Dinamo Bucuresti og Fuchse Berlin i neste runde. Derfor må vi være realistiske på hva som er mulig, men vi har potensial og kvalitet til å komme til Final4. Ettersom seriespillet her hjemme også er lagt om, kan det bli en morsom sesong med mye kamper og tette oppgjør. Det er jo dette som er gøy og særlig for et ungt mannskap som vårt, mener han.

Trener

Håndballnørder som følger med på portugisisk herrehåndball har sett flere ganger på poengsystemet i Portugal. Seier gir tre poeng, uavgjort gir to poeng og tap gir 1 (!) poeng. Og treningstidene?
– Jeg har lært meg planer er til for å endres, humrer han.

For mens man i nordisk tradisjon har strikte treningsprogrammer med faste treningstider, er situasjonen annerledes i Lisboa.

– Vi har ikke faste treningstidspunkter. Av og til er vi i gang i halv elleve-elleve tiden, men det varierer litt med tanke på hva vi skal av styrketrening, videoanalyse eller halltrening. Det varierer veldig og endringer skjer hele tiden. Man tar hver dag for seg. Den tankegangen er et stykke unna rutinene hjemme i Norge, forklarer han.

– Selv om det kan høres litt rart ut for nordmenn at det er slik, er nivået på det som gjøres proft og bra. Det er to ulike kulturer, fastslår målvakten.

For livet i Lisboa er en drøm han har trent og drømt om siden ungdomsårene.
– Akkurat nå er jeg på vei til litt julegave-handling og Lisboa er fantastisk flott by hvor man ikke behøver å kjede seg. Mye god mat og et godt liv utenom håndball. Jeg har alltid drømt om dette og jeg trives godt, forteller 23-åringen som har kontrakt med storklubben ut neste sesong.
Bergsholm Kristensen fullfører sisteåret i økonomi- og administrasjon ved siden av håndballen.

– Å fokusere på noe annet er veldig fint, slik at det ikke bare er håndball som opptar tankene, avslutter André Bergsholm Kristensen til topphandball.no

For livet er annerledes i Lisboa enn hjemme i Norge.

PS: Lørdag spiller Bergsholm Kristensen og Sporting seriekamp mot Maritimo fra Madeira.