GRØTTA: – Jeg hadde egentlig fått nok – Norsk Topphåndball
Truls Erik Grøtta stortrives i svenske Malmø- Foto: Samir Popaja

GRØTTA: – Jeg hadde egentlig fått nok

For fire år siden la Truls Erik Grøtta topphåndball-skoene på hylla. Han var lei og umotivert, men da gleden kom tilbake har moldenseren sett seg tilbake. Etter å ha tatt REMA 1000-ligaen med storm gjennom storspill for Halden, nyter han nå profftilværelsen i svenske Malmø.

– Livet smiler her i Malmø! Den siste perioden har vært bra både for egen del og lagets del. Det var mye nytt i begynnelsen, men etter å ha lært klubben og spillerne å kjenne har det begynt å fungere og flyte for denne moldenseren, fastslår en fornøyd Truls Erik A. Grøtta overfor topphandball.no.

Imponerer

For selv om moldenseren – etter egne vurderinger, fikk en trå start i sin svenske klubb i høst, har han spilt seg elegant opp i Malmø-drakta utover høsten. Bakspilleren ligger på 4.plass på toppscorerlisten, det samme gjør Malmø på tabellen i Handbollsligaen. At Grøtta skulle levere varene i hans første sesong, er kanskje ikke uventet etter hans prestasjoner i REMA 1000-ligaen for Halden de siste sesongene. 123 mål i REMA 1000-ligaen sesongen 2021/2022 og mestscorende (antall spillemål) forrige sesong med 151 mål. Kun Christoffer Rambo , som også tok mange straffekast, nettet til sammen flere ganger enn den tidligere Halden-spilleren sist sesong.

– Lovnader om spilletid var avgjørende for at jeg valgte Malmø. Å spille håndball er det mest morsomme jeg vet om. Jeg har bedt om ansvar og fått ansvar her i Malmø. Jeg har ingen problemer med å si at jeg nyter profftilværelsen med to treninger til dagen og mye hvile utenom, forteller han.

Ga opp og la opp

Bakspilleren ble også tatt ut på årets lag i REMA 1000-ligaen forrige sesong. Han har de siste årene også fått kamper for rekruttlandslaget, men det var ikke gitt at den joviale moldenseren skulle satse på håndballen – både for Halden og nå i svenske Malmø. For fem år siden la ha skoa på hylla og fikk trenerjobb for 4.divisjonslaget Tistedalen. Grøtta var lei av manglende tillitt og spilletid i Halden.

– Jeg hadde godt av den pausen for å si det forsiktig. Motivasjonen var på bunn og jeg trodde nok at jeg holdt et høyere nivå enn jeg gjorde. Jeg ble trøtt og lei og  hadde egentlig fått nok av hele håndballen på toppnivå. Da jeg ga meg, hadde jeg ingen planer om å vende tilbake til topphåndball. Men, så er veien kort tilbake igjen da, forteller han.

Ambisjoner

Det skal både Halden og nå Malmø være glad for. For Grøtta leverer hver eneste uke på banen. Håndballgleden er tilbake. Han erkjenner at han håper Malmø blir et stoppested på veien til en enda større klubb og en enda større liga enn den svenske.

– Det paradoksale er at jeg aldri har hatt en drøm om å bli proff eller spille på landslaget. Ambisjonen min er å utvikle meg, og da er Malmø et godt sted på den veien. For landslagsspill blir det neppe mye av for min del. Man skal rett og slett være forbanna god for å bli tatt ut av Wille. For min del er ikke det en realistisk tanke, sier han ærlig.

Bedre skal den 1,88 meter høye bakspilleren med den karakteristiske hestehalen bli okke som. For Malmø er en stolt idrettsby. Zlatan Ibrahimovic’ oppvekst i Malmø kjenner alle, fotballaget leverer engasjement. Ishockey-klubben det samme. Håndballklubben er den minste, men nyter godt av gode forhold i Baltiska Hallen med plass til fire tusen tilskuere.

– Den største forskjellen er at publikum er supportere – ikke bare publikum – her i Sverige. I Norge er man fint publikum og de aller, aller fleste klapper fint for seg. Det er rett og slett en helt annen tribunekultur her. Som spiller får man mindre hyggelige ting sleng etter seg fra tribunen, men holdningen fra ishockeyen og fotballen sniker seg gradvis inn i håndballen også. Det er kult når det er liv og mye oppstyr, mener Grøtta som har fått med seg de gode publikumstallene som råder i REMA 1000-ligaen om dagen.

– Veldig bra for norsk herrehåndball, men publikum må lære å bli supportere og ikke bare sitte pent på plassen sin. Det er engasjement alt handler om. Derfor var det veldig fint å høre Kolstad-publikummet pipe og styre på da de slo Paris SG, mener han.

Opplevelser

– Min beste opplevelse var bortekampen borte mot Hammarby i Stockholm. De støttet sitt eget lag med mye lyd og leven, samtidig som ikke var redd for å slenge noen gloser til meg og lagkompisene mine. En opplevelse, beskriver han.

For nivået i svenske Handbollsligaen er i sum nær nivået i REMA 1000-ligaen, ifølge bakspilleren. Han mener de svakeste lagene i Sverige holder et høyere nivå enn i Norge.

– Jeg mener det er en analyse som står seg. Når det er sagt, hadde Kolstad vunnet serien her i Sverige og Elverum hadde nok kommet rett bak. Derfor er nivået omtrent på samme nivå når man summerer opp. Her har klubbene for øvrig bredere staller og dermed mindre sårbare for skader, sier han videre.
Selv om Malmø for nordmenn kanskje er mest kjent som symbolet på integreringsutfordringer og bydelen Rosengård, medgir Grøtta at han trives i byen som kun er Øresund-broa unna Danmark.

– Jeg bor midt i sentrum, som ikke er så stor. Byen er helt grei og håndballklubben er ikke sinnsykt stor sammenlignet med fotballen og ishockeyen. Jeg har også fått sett noen fotballkamper. Malmø er ingen kjedelig by. Livet smiler her i Malmø, gjentar en fornøyd Truls Erik Grøtta overfor topphandball.no.

Selv om han trives godt i Malmø, blir det ingen hjemmekamp i Baltiska Hallen å briljere i for den tidligere Halden-spilleren denne helga. Neste helg reiser Grøtta og Malmø-spillerne til den lille bygda Alstermo. Der hører divisjonskollega AMO til. AMO treners av X-entuasiasten (tidligere Twitter) Andreas Stockenberg. Den svenske topptreneren står ikke i veien for kontroversielle utsagn på rad og rekke til sitt publikum på X. Grøtta gleder seg til å jekke ham ned med storspill og seier. AMO ligger to poeng bak Grøtta & co før neste helgs serierunde i Handbollsligaen.

– De poengene skal bare være med hjem til Malmø. Stockenberg må jekkes ned og det skal bli deilig, avslutter Truls Erik Grøtta.

For Grøtta bruker å levere. Slik han gjorde i Halden de siste sesongene og nå i svenske Malmø. Og høyst sannsynligvis kommer til å gjøre i den lille bygda Alstermo i neste helge serierunde i Handbollsligaen.