Spillere og dommere skolerer hverandre – Norsk Topphåndball

Spillere og dommere skolerer hverandre

– Vi opplever at det er en viss avstand mellom hva spillere og trenere er opptatt av, og hva dommerne er opptatt av. Et felles forum vil gi begge parter et innblikk i hvordan det jobbes.

Ordene er hentet fra Haslum-trener Tom-Eirik Skarpsno – før torsdagens historiske sammenkomst i Nadderud Arena hvor dommerstanden ved dommersjef for Det internasjonale håndballforbundet/rådgiver i Norges Håndballforbund ved Per Morten Sødal, Norsk Topphåndball ved toppklubbutvikler Mads Fredriksen og klubb ved Haslum med trenere og spillere møttes til felles meningsutveksling. 

Etter initiativ fra REMA 1000-ligaklubben selv, Haslum.

– Det vil gi partene et innblikk i hvordan det jobbes. I tillegg treffes vi på en arena uten 40×20 meter. Det kan utvikle både dommere og spillere i å ha en viss form for forståelse av to litt ulike verdener, legger Haslum-sjefen til.

– Veldig positivt og nødvendig for alle parter. Vi dommere er nødt til å høre hva klubbene har å si, supplerer Per Morten Sødal.

Forståelse av hverandre

På agendaen sto følgende:

  1. Rask regelprøve (10 spørsmål) for spillerne med relevante spørsmål for hva de kan møte på (de siste 30 sekundene) som for eksempel skritt, avkast og skudd i hodet.
  2. Hvordan forbereder en toppdommer seg til kamp.
  3. Gjennomgang av regelprøve.
  4. Videosituasjoner med diskusjon.
  5. Kampforberedelser.
  6. Spørsmål og kommentarer fra spillere og trenere.
FOR FØRSTE GANG: Det er første gang den norske dommerstanden møter en norsk klubb. Og dét etter initiativ fra klubben selv!

Sødal takket for det gode initiativet.

– Vi skjønner at dette, ballen altså, betyr mye for dere. Jeg vil også benytte anledningen til å legge til et ønske om at tidligere toppspillere blir toppdommere når ballen legges på hylla, sier Sødal og fortsetter:

– Dette er ikke for å vise hvor lite spillerne kjenner til regelverket, men for at spillerne skal være bedre kjent med reglene under kamp. Og spesielt fokus på reglene som gjelder de siste 30 sekundene av kampen. Dette vil de helt sikkert ha stort utbytte av. Dessuten er vi opptatt av hvordan spillere og trenere oppfatt oss. Vi må helt sikkert justere oss litt slik at de forstår oss bedre. Alternativet er at vi kan få konflikter. Stikkord her er forståelse for hverandre.

Spørsmål

Den posten som skapte mest diskusjon, aha-opplevelser og litt gråere hår var Sødals ti spørsmål med fokus på regelverket når det gjenstår 30 sekunder av kampen. Ti spørsmål som til sammen gir 16 poeng. Noen av spørsmålene kunne gi opptil tre riktige svar.

Engasjementet var der med en gang. Flere spillere fikk seg noen overraskelser da Sødal forklarte logikken bak bestemmelsene.

Vi skal ikke legge ut alle spørsmålene her, for dette opplegget skal forhåpentligvis gjennomføres av flere klubber. Men la oss gjøre et bittelite unntak og offentliggjøre spørsmål 1:

HVIT 4 blokkerer ballen, som deretter stusser i bakken. HVIT 4 tar den så i grep og spretter nok en gang. Deretter skyter han mot åpent mål. Ballen går i mål. Korrekt avgjørelse?

Svaralternativer:

A Frikast SORT (motstander)

B Mål

Svaret står nederst i saken.

Hvordan oppsummerer spillerne kvelden?

– Veldig bra, sier Haslums kantspiller Leopold Nicolaus og fortsetter:

– Fint å høre meninger og kommentarer fra dommerstanden. Jeg ser viktigheten med felles regelforståelse. Når det er sagt – det var vanskelige spørsmål. Husk at situasjonene skjer veldig raskt under kampen.

– Ja, jeg har klagd på dommerne flere ganger, men jeg er god til å si at jeg har tatt feil.

– Veldig lærerikt, supplerer Jonas Johansson-Kjellerød.

– Fint med oppklaring i reglene, svarer Kasper Bjanes Iversen.

– Nyttig. Jeg fikk svar på relevante situasjoner og regler, kommenterer Haslums sisteskanse, Nikolai Wiig, som tidligere i sesongen fikk både rødt og blått kort etter en verbal reaksjon hvor han fikk et skudd i ansiktet.

– Interessant med forklaringer på konkrete situasjoner, oppsummerer Even Haugli.

Kveldens ti spørsmål er også pensum for dommerstanden. Det kreves 12 riktige svar (75 prosent) av de totalt 16 svarene. Hvordan gikk det med kantspilleren fra Haslum?

– Jeg ler til tross for dårlig poengfangst. Egentlig mest begredelig. Det var jævla vanskelige spørsmål, humrer Nicolaus og tar det med godt humør.

Ut i fra svarene er det ingen toppdommere i Haslums rekker i dag. Men det kan endre seg. Nå kan de jo regelverket.

– Vi ønsker oss fortsatt tidligere toppspillere som toppdommere, gjentar Sødal som heller ikke var skremt fordi ingen spillere besto testen. Han takket for den historiske kvelden og for stort engasjementet blant spillere og trenere. 

Svar på spørsmål 1: B