Danmark slo tilbake – sikret seg finalebilletter – Norsk Topphåndball
Danmarks Emil Nielsen bidro sterkt til at Danmark igjen skal spille finale i et internasjonalt mesterskap. Han endte med 42 i redningsprosent på én omgang i Køln mot Tyskland i kveldens andre semifinale i EM. Foto: AP Photo/Martin Meissner // NTB

Danmark slo tilbake – sikret seg finalebilletter

Tyskerne anført av et fysisk knalltøft forsvar og en utilnærmelig Andreas Wolff i mål ledet 14-12 til pause, men danskene storspilte etter hvilen og vant 29-26. Supermålvakt Emil Nielsen ble igjen svært sentral for Nikolai Jakobsens meritterte menn.

Danmark var på forhånd klare favoritter mot Tyskland i kveldens andre semifinale i EM, men det ville ikke tyskerne være med på i første halvdel. Tyskerne la fint lite mellom i eget forsvar, noe som frustrerte de danske spillerne. Om det var gladiator-kamp eller håndballkamp som publikum var invitert til, var tidvis ikke enkelt å se forskjellen på. Om ikke det tyske forsvaret maktet å stoppe de raske, danske spillerne, stod Tysklands Andreas Wolff i veien for mye av det som slapp gjennom det det tyske forsvaret.

Tyskernes mest erfarne høyreback Kai Hafner ble av personlige årsaker ikke med i kveldens kamp, men arven ble på best vis tatt videre av tyskernes latvisk-fødte Hannover-Burgdorf-spiller Renars Uscins. Han satt inn fem mål før hvilen og var sammen med de t tyske forsvaret og nevnte Andreas «Big bad Wolf» fremragende. Tyskerne ledet 14-12 til pause, godt hjulpet frem av en fullsatt Lanxess Arena i Køln. Og om du lurte? Det tyske publikummet stod oppreist i hele omgangen (!).

Selv om danskene slet fremover mot tyskerne før hvilen, gjorde danskene flere grep i pausen som ga umiddelbar effekt. 7-6 spillet ble videreført fra første angrep etter pause og Emil Nielsen kom inn for Niklas Landin i mål. Fremover lyktes danskene bedre med å få ballen forbi Wolff. Etter tolv minutter sto Nielsen med 71 (!) i redningsprosent. Danmark ledet 20-18 etter 45 minutter og det var lite som tydet på at det kom til å bli noe annet enn dansk seier i håndballmekkaet Lanxess Arena i Køln. Selv om danskene slet før hvilen, viste Mathias Gidsel & co hvorfor «alle» pekte på Danmark før mesterskapet som favoritter.

Danskene hadde rett og slett større kapasitet og varianter fremover og bakover. Simon Pytlick økte til 22-19 med drøye tolv minutter igjen på tavla. Mikkel Hansen satt inn sin fjerde straffekast på samme antall forsøk til 24-21 ni minutter før slitt. Mathias Gidsel økte til 26-21 to minutter senere. Bakerst stod nevnte Nielsen med åtte redninger på 15 tyske forsøk da det gjenstod 5 minutter.
Det oppstod for øvrig håndgemeng drøye tre minutter før full tid etter at danskens Niklas Kirkeløkke taklet en tysk spiller.

Tyskland maktet ikke å komme tilbake i kampen med en ny offensiv. Danmark kontrollerte inn til seier og sikret seg dermed kveldens andre finalebillett. Mikkel Hansen satt spikeren i den tyske kista med sin 29-26 scoring minutter før slutt. Danmark vant 29-26.
Tyskernes Andreas Wolff endte på menneskelige 28 i redningsprosent etter en svak andreomgang. Emil Nielsen endte med en redningsprosent på 42 på 30 minutter. Se full statistikk fra kampen her.
Emil Jacobsen ble danskens toppscorer med fem mål, mens Uscins ble Tysklands mestscorende med de fem han satt inn før hvilen.

Kampens beste spiller ble Renars Uscins av den offisielle juryen.

Såfremt Sveriges protest (som forventes behandlet innen lunsj lørdag formiddag) ikke tas til følge etter den høydramatiske semifinalen tidligere i kveld, møter Danmark Frankrike i finalen søndag. Finalen i EM sendes på TV3 klokken 17:45. Bronsefinalen mellom Sverige og Tyskland har avkast klokken 15:00.