Emil Nielsen og tekniske feil knuste semifinaledrømmen – Norsk Topphåndball
Danmarks målvakt Emil Nielsen jubler etter redning. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Emil Nielsen og tekniske feil knuste semifinaledrømmen

Å måtte slå Danmark i et mesterskap er en av de vanskeligste oppgavene et norsk herrelandslag kan gå løs på, og ekstra vrient blir det når de norske gutta lar danskene kjøre over seg fra første sekund av kampen.

Etter 20 minutter av kampen mellom Norge og Danmark ledet «de danske drenger» med åtte mål, 13-8. Om ikke kampen allerede var avgjort, så kan vi ihvertfall slå fast at Norge hadde satt seg selv i en vanskelig posisjon foran de siste 40 minuttene av kampen. Tidligere landslagsspiller, og nåværende Sola-trener, Steffen Stegavik, meldte følgende på X/Twitter:

Nå ble ikke kvelden fullt så lang som Stegavik og det norske håndballpublikummet kunne frykte, men Danmark, laget mange mener er verdens beste, gir ikke fra seg en slik ledelse veldig ofte – egentlig kanskje aldri. Hva var det som egentlig skjedde de første 20 minuttene av kampen?

-Vi blir straffet for feil vi gjør i angrep, og de kan kontre inn flere mål på oss. Vi blir hengende bak og jage, og da blir det tungt mot et lag som Danmark. Nå har vi ingen ting å tape i den andre omgangen og får bare kjøre på, sa Harald Reinkin til Viaplay i pausen, på stillingen 18-11 til Danmark.

Reinkind oppsummerte det hele godt. Det var angrepsfeilene som felte oss. En del av feilene var av den rene tekniske sorten, men aller bakerst har Danmark en målvakt med navn Emil Nielsen. Skuddstopperen, som til daglig spiller i Barcelona, holdt Niklas Landin på benken, og drev de norske spillerne til vanvidd, i samtlige 60 minutter.

-Vi må gå på banen i andre omgang å prøve å finne en måte vi kan lage mål på Emil Nielsen. Han er dyktig, oppsummerte den norske assistenttreneren, Martin Boquist, presist, rett før den andre omgangen ble kastet i gang.

Alexandre Blonz ble norsk toppscorer i kampen mot Danmark.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Hamburg, Tyskland 20240121. Alexander Blonz jubler etter scoring i hovedrundekampen i håndball-EM mellom Norge og Danmark i Barclays Arena. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Drømmestart i den andre omgangen

Hva som ble sagt i den norske garderoben i pausen vet vi ikke, men det var ihvertfall et helt annet norsk lag som gikk løs på de siste 30 minuttene i Barclays Arena i Hamburg. Forsvarsspillet, anført av en veldig god Vetle Eck Aga, hevet seg veldig, og plutselig var det danskene som gjorde de unødvendige tekniske feilene Norge gjorde før pause. Etter fem minutter var sjumålsledelsen til Danmark krympet til fire, og trener Nikolaj Jacobsen renset stemmen før han trykket på Timeout-knappen.

-Vi må være mer presise med avleveringene våre slik at vi blir satt opp mann mot mann, var hovedbudskapet til Jacobsen, et budskap som nok også hørtes av de på aller bakerste rad i enorme Barclay Arena.

Den danske Timeouten hjalp laget noe, men danskene klarte på ingen måte å overkjøre Norge etter pausen. Kanskje roet de det hele noe ned, noe som ikke er helt unaturlig når et lag leder med sju halvveis, men det var også et helt annet Norge ute på banen. Forsvarsspillet var godt i hele omgangen, Torbjørn Bergerud kom inn og reddet mye, og det ble gjort få tekniske feil i angrepsspillet. Men ingen med dansk pass var nok noen gang redd for at Norge skulle ta de igjen. De for anledningen hvitkledde gutta fra Danmark rodde det hele greit i land. Da det hele var over kunne de juble for seier 29-23 og plass i semifinalen i EM, mens de norske gutta tuslet slukøret av banen, vel vitende om at de maksimalt kan oppnå en 9. plass.

-Når den første omgangen ble som den ble synes jeg gutta viser god moral. Vi spiller en god andreomgang, spesielt i forsvarsspillet, og viser at vi ikke på noen måte kollapser eller resignerer. Det var en tung dag, men vi møter en svært god motstander og en veldig god målvakt, slår landslagssjef Jonas Wille fast i en prat med Viaplays reporter etter kampen.

NORGE – DANMARK 23-29 (11-18)

Norge: Vetle Eck Aga, Sander Sagosen 4, Sebastian Barthold, Petter Øverby 1, Kent Robin Tønnesen 3, Kristian Bjørnsen 1, Magnus Gullerud 1, Tobias Grøndahl 3, Gøran Johannessen, Christian O´Sullivan 1, Harald Reinkin 2, Simen Lyse 1, Kevin Gulliksen 1, Alexandre Blonz 5, Kristian Sæverås, Torbjørn Bergerud.

Toppscorer Danmark: Mathias Gidsel 5

Banens Beste: Emil Nielsen, Danmark 15/38 (39,5 %)