håndballNØRD – slik går OL for herrene – Norsk Topphåndball
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

håndballNØRD – slik går OL for herrene

håndballNØRD er laget for deg som er ekstra glad i håndball, og som liker å lese mer enn kamprapporter og forhåndsreportasjer. Kanskje er du også en håndballnerd, og kunne tenke deg å bidra? Se nederst i denne artikkelen for å finne ut hvordan

Endelig blir det masse håndball på TV igjen – noe som gjør ventetiden på ny sesong litt kortere, og forhåpentligvis veldig mye morsommere. I denne artikkelen spår håndballNØRD-skribent Mads Fredriksen hvordan OL ender for de 12 herrelagene som deltar. Spådommen for kvinnenes OL kan du lese her.

Dagens håndballNØRD er skrevet av: Mads Fredriksen

Norge har deltatt i OL to ganger tidligere. I München i 1972 ble det 9. plass, mens det ble en 7. plass i Tokyo 2020 (ble spilt i 2021 pga covid-19). Det blir (ifølge bookmakerne) ikke norsk medalje i Paris, men når vi vet hvor jevnt det er i toppen er ingenting umulig. Likevel er det lov å være realist, for det er ingen tvil om at det vil være en enorm bragd av Jonas Willes menn dersom det skulle bli medalje.

Historien viser at det ofte kommer en og annen overraskelse i OL. Det er små marginer, og en dårlig dag på jobben kan ha store konsekvenser. Det blir spennende å se om odds-favorittene forsvarer favorittstempelet sitt, eller om en underdog (for eksempel Norge) kan detonere noen håndball-bomber. Jeg satser på det!

Her er mitt tips til årets olympiske leker i Frankrike

Gruppe A består av Spania, Slovenia, Kroatia, Japan, Tyskland og Sverige. En tøff gruppe der våre venner i øst, «søta bror» er blant favorittene. Mitt tips er at Sverige vinner gruppen foran Kroatia, Spania, Tyskland, Slovenia og Japan.

Gruppe B består av Ungarn, Egypt, Norge, Argentina, Danmark og Frankrike. En minst like tøff gruppe, med de to store favorittene i Danmark og Frankrike (som møtes i første kamp i gruppespillet). Her vil det bli ekstrem kamp om å komme blant de fire beste, og mitt tips er følgende: Gruppevinner Danmark, fulgt av Frankrike, Norge, Egypt, Ungarn og Argentina

Norges kamper i gruppespillet:
27.07 kl. 16.00 Norge – Argentina 
29.07 kl. 19.00 Frankrike – Norge 
31.07 kl. 09.00 Norge – Ungarn 
02.08 kl. 21.00 Norge – Egypt 
04.08 kl. 19.00 Danmark – Norge


Sendes på TVNorge og MAX


Dette gir følgende kvartfinaler:
Sverige vs. Egypt – Egypt blir ifølge dette tipset det eneste ikke-europeiske landet som går til kvartfinale. Og jeg tror ikke de kommer lenger enn dette. Her blir Glenn Solbergs menn for sterke, og tar seg til semifinale.

Kroatia vs. Norge – vi har både gode og dårlige minner fra avgjørende kamper mot Kroatia. På en veldig god dag kan Norge vinne, men er ikke favoritter mot kroatene. Likevel – jeg er jo patriot, og satser litt med hjertet i denne kvartfinalen. Norge til semi!

(Hvis dette tipset slår inn så skal jeg… nei, jeg har gjort mye rart etter å ha startet en setning slik. Så jeg nøyer meg med at jeg blir veldig, veldig glad dersom mitt tips slår inn! Tenk så vilt det ville vært å hatt Norge i en semifinale!?)

Spania vs. Frankrike – et oppgjør mellom to giganter i internasjonal håndball-historie, men der jeg ser på Frankrike som ganske store favoritter til å ta seg videre til semifinale. Spania må overprestere dersom det skal bli jevnt mot hjemmenasjonen.

Tyskland vs. Danmark – denne kampen blir tøff fysisk, da det er eneste mulighet Tyskland har for å tukte danskene. Jeg tror de «røde drenger» takler tyskernes fysiske spill godt, og at de tar seg til semifinalen.

Kvartfinalene spilles 7. august.

Da er vi over i semifinalene, som blir som følger hvis tipset slår til:
Sverige vs. Frankrike – en ellevill kamp dersom jeg får rett i mine spådommer. En kamp det bare er å glede seg til for alle som er nøytrale. For de som enten er svenske eller franske, blir dette en neglebiter av rang. Her kan det bli både ekstraomganger og straffekonkurranse! Mitt tips er at våre venner i øst tar seg til finale (en liten overraskelse..?)

Norge vs. Danmark – Realisten i meg må ta over litt her, selv om det hadde vært temmelig kult å hatt Norge i en finale. I et semifinalmøte mot Danmark, tror jeg danskene er for sterke. De har rett og slett et bedre landslag enn Norge.

Semifinalene spilles 9. august.

Dermed blir det en bronsefinale på Norge, mens Sverige og Danmark skal gjøre opp om gullet
Finalen spilles søndag 11. august klokken 13:30. Og det er jo egentlig helt umulig å spå hvem som vinner OL-gull på herresiden. Jeg unner Mikkel Hansen et OL-gull som en fantastisk avslutning på karrieren (Karabatic hadde også fortjent det). Så da tipper jeg på dansk gull.

Bronsefinalen spilles også 11. august, og jeg har i mitt tips sendt Norge dit sammen med Frankrike. Jeg tror franskmennene blir et nummer for store i kampen om den siste medaljen. Likevel vil en fjerdeplass på de norske herrene være mer enn godkjent – og mange vil nok ikke tippe Norge inn i semifinalen. Men – noen må overraske, og hvorfor ikke Norge?

Da gjenstår det bare å ønske de 12 landslagene lykke til i OL. Dette blir en fantastisk start på håndballsesongen 2024/2025!

håndballNØRD er artikkelserien der du kan dele dine tanker. Har du en god historie, eller er det noe du mener det bør rettes mer søkelys mot? Du kan både sende inn ønsker om hva det skal skrives om – og du kan sende inn artikler du selv har skrevet. Det gjøres via den blå knappen under.