Verdens 50 beste håndballspillere – Norsk Topphåndball
Krakow, Polen 20230117. Sander Sagosen og Magnus Abelvik Rød etter VM-kampen i håndball for herrer mellom Nederland og Norge i Tauron Arena i Krakow, Polen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Krakow, Polen 20230117. Sander Sagosen og Magnus Abelvik Rød etter VM-kampen i håndball for herrer mellom Nederland og Norge i Tauron Arena i Krakow, Polen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Verdens 50 beste håndballspillere

Skrevet av: Stig Aa. Nygård og Rasmus Boysen (to av håndballNØRD sine skribenter)

Å rangere verdens 50 beste håndballspillere er en håpløs oppgave, og i år har det vært vanskeligere enn noen gang.

Vi har ikke tall på hvor mange spillere som har vært vurdert og som har vært innom listen før vi landet på et endelig resultat.

Men det er viktig å huske at dette er vår subjektive vurdering. Selv om vi mener det er så fasit som det kan bli, så kan det være at vi etter litt ettertanke ville gjort endringer selv.

Hilsen jurymedlemmene, Rasmus og Stig

To nordmenn fikk plass i år. Det forklarer kanskje litt om hvorfor man ikke kjemper om medaljer i EM.

Foto: Mossestad/Skjern

Tallet i parentes er fjorårets plassering på Topp 50 mannlige spillere i verden.

50. Magnus Abelvik Rød, Kolstad/Norge (36)
Tenk om Magnus Abelvik Rød kunne få gå skadefri en hel sesong? Toppnivået hans er helt i verdensklasse, men dessverre går han i stykker minst en gang i året. God i begge ender av banen, men kan bli enda råere fra distanse. Noen må fortelle ham at han er over to meter og kan score utenfra også. Forlater Kolstad til fordel for Pick Szeged til sommeren.

49. Martim Costa, Sporting Lisboa/Portugal (Ny)
Costa er Portugals store håndballfamilie. Pappa Ricardo er tidligere landslagsspiller og har oppdratt sønnene i håndballens tegn. Storebror Martim har måttet leve litt i skyggen av lillebror Francisco de siste årene, men nå har også han slått ut i full blomst. Venstrebacken har gitt lillebror avlastning i scoringsprotokollen, både på klubb- og landslag.

48. Dean Bombac, Pick Szeged/Slovenia (32)
En av håndballens siste bohemer. Men nå har også Bombac latt de lange lokkene falle. Og selv om innspillene fortsatt er like lekre, og spillestilen like kul, så er ikke en kortklipt og mer voksen Bombac like underholdende å se på. Det er lenger mellom de ville innspillene og avslutningene, og avgjørelsene mer fornuftige. Og en Bombac som spiller med mindre risiko, har et litt lavere toppnivå, selv om bunnivået er desto høyere.

47. Nikola Bilyk, THW Kiel/Østerrike (Ny)
Arv og miljø er en velkjent faktor i utviklingen av håndballspillere. Nikola Bilyk er et annet produkt av dette. Pappa Serhyi var landslagsmålvakt for Ukraina og slo seg ned i Østerrike. Junior Nikola vokste opp i håndballhallen og ble tidlig et ettertraktet talent. Etter noen sesonger med skader, så har Bilyk nå fått en lederrolle i THW Kiel, og gjort savnet av Sander Sagosen mindre enn forventet.

46. Nikola Karabatic, Paris Saint-Germain/Frankrike (50)
GOAT – Greatest of all time! Egentlig er det ikke så mye mer å si om Nikola Karabatic. Han har vunnet alt på håndballbanen, og han har vunnet det flere ganger enn alle andre. Trofeskapet hans er på størrelse med en toromsleilighet. Nå er han 39 år, men er bedre enn på flere sesonger. Og til sommeren kan han krone karrieren med OL-gull på hjemmebane i Paris.

45. Mihajlo Marsenic, Füchse Berlin/Serbia (Ny)
Norges landslagssjef Jonas Wille høyeste ønske er det han kaller et «amerikansk kjøleskap». En storvokst linjespiller som kan dele av forsvar. Han kan med lengsel se Serbia spille, for Mihailo Marsenic er akkurat den typen spiller han ønsker i det norske laget. 203 cm høy og godt over 100 kg er vanskelig å flytte på for de fleste forsvarsspillere.


44. Elias Ellefsen á Skipagøtu, THW Kiel/Færøyene (Ny)
Alle som har fulgt med på EM har latt seg sjarmere av Færøyene, og spesielt Elias Ellefsen á Skipagøtu. Unggutten som sto i midten og regisserte alt Færøyene gjorde offensivt. Han skyter pasninger og er en av verdens aller beste vurderingsspillere. Men han spiller på ørsmå marginer, og varierer mellom det geniale og håpløse med klubblaget Kiel. Med noen år til på baken, så kommer han til å klatre høyt på denne listen.

Berlin, Tyskland 20240113. Harald Reinkind mot færøyenes Elias Ellefsen á Skipagøtu i sluttsekundene av gruppespillkampen i håndball-EM mellom Færøyene og Norge i Mercedes-Benz Arena. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB


43. Albin Lagergren, Magdeburg/Sverige (46)
En smart og allsidig høyreback. Ingen utpregede styrker, men heller ingen svakheter. Dyktig duellspiller, som er flink til å slippe ball videre på riktig tidspunkt, noe som gjør at han passer perfekt inn i Magdeburg. En nøkkelspiller for Sverige.

42. Niklas Ekberg, THW Kiel/Sverige (34)
Hver gang Niklas Ekberg scorer mål, så setter han ny scoringsrekord for THW Kiel. Det forteller det meste om en eventyrlig karriere. For troner du øverst på scoringslisten til en klubb som Kiel, så hører du til i det ypperste selskap. Men etter denne sesongen er det slutt for «Mr. Automatic». Da vender han hjem til Ystad.

41. Andy Schmid, Kriens-Luzern/Sveits (49)
Håndball er en fysisk veldig krevende idrett, derfor står det respekt av dem som hevder seg i verdenstoppen også etter at de har fylt 40 år. Andy Schmid er mannen som gir begrepet «håndballporno» et ansikt. Noen av innspillene hans er så grove at de burde komme med svart sladd på YouTube. Han er den eneste som er kåret til årets spiller i Bundesliga mer enn to ganger, og sveitseren mottok utmerkelsen intet mindre enn fem sesonger på rad. Nå er han hjemme i Sveits, hvor han fortsetter å leke håndball med Kriens-Luzern. Så langt denne sesongen er han toppscorer i European League. Ikke verst når du først og fremst bruker tiden din på å sette lagkamerater i scoringssituasjoner. Til sommeren tar han også over som landslagssjef for Sveits.

40. Dainis Kristopans, Melsungen/Latvia (37)
Ingen kan arrestere deg om du sier at Dainis Kristopans er en stor håndballspiller. For med over 130 kg jevnt fordelt på 214 cm, så ruver latvieren i terrenget. Ble aldri en stor suksess i Paris Saint-Germain, men har på merkelig vis funnet seg til rette i Melsungens turbohåndball.

39. Yehia Elderaa, Veszprem/Egypt (Ny)
Egypt har etablert seg blant verdens aller beste håndballnasjoner, og Yehia Elderaa har spilt en sentral rolle i fremgangene. Fikk sin landslagsdebut allerede som 18-åring, og er nå hjernen i landslaget. Flyttet også til Europa og det ungarske storlaget Veszprem, hvor han ble seriemester i sin første sesong.

38. Francisco Costa, Sporting Lisboa/Portugal (47)
Vidunderbarnet som alle forventer skal bli verdens beste. Allereie som 16-åring gjorde han seg bemerket på seniornivå. Når du som 17-åring scorer ti ganger mot verdens beste klubblag Magdeburg, så har du noe helt spesielt. Pappa Ricardo har staket ut kursen for «Kiko», og passer på at han holder beina godt plantet på jorden. Er en anvendelig spiller, som kan brukes både som høyreback og på vingen.

37. Yahia Omar, Veszprem/Egypt (19)
Har vært Afrikas beste håndballspiller de siste årene, og har vært en nøkkelspiller for Veszprem. Den nesten to meter høye høyrebacken har i likhet med Elderaa vært viktig for Egypts fremganger de siste årene. Til sommeren flytter han på seg. Han har signert en treårskontrakt med Paris Saint-Germain.

36. Timothey N’guessan; Barcelona/Frankrike (30)
Vil du ha Timothey N’guessans drakt i naturlig størrelse, får du et telt med så mange X’er foran L at du går ut av tellingen. For den 196 cm høye kraftpluggen er veldig sentral i Barcelonas fremganger. Like god både i angrep og forsvar.

35. Dylan Nahi, Kielce/Frankrike (31)
Dylan Nahi er et fysisk unikum. Bare 15 år gammel fikk han sin debut for Paris Saint-Germain, og som 17-åring ble han den yngste spilleren i en Champions League-finale. Nahi er ikke som alle andre kantspillere. Han er råsterk og har et fotarbeid som gjør ham til en forsvarsspiller i verdensklasse, også i andre posisjoner enn helt ytterst.

34. Emil Jakobsen, Flensburg-Handewitt/Danmark (Ny)
Er du oppvokst på Fyn, så har du i hvert fall de aller beste forutsetninger for å lykkes på håndballbanen. Emil Jakobsen føyer seg inn i rekken av håndballstjerner som har spilt sine ungdomsår i GOG. Han ble historisk da han scoret tolv mål i sin VM-debut for Danmark i 2021. Ingen har scoret flere for danskene i sin første mesterskapskamp. Har sørget for at Flensburg-Handwitt knapt har merket at Hampus Wanne har forlatt klubben,

33. Elohim Prandi, Paris Saint-Germain/Frankrike (Ny)
Her snakker vi kraftpakke. Rett og slett 100 kg med dynamitt. Er det en ting du kan være sikker på når Prandi er på banen, så er det at det smeller. Har en skuddteknikk som få andre, og avleverer ballen med stor kraft, selv med press i kroppen. Har gjort venstrebacken på det franske laget sin.

32. Domagoj Duvnjak, THW Kiel/Kroatia (33)
En skal aldri avskrive Domagoj Duvnjak. «Dule» kan fremstå som fullstendig utslitt. Med hoftefeste og tung pust. Men han kan plutselig reise seg opp og dele av et forsvar på en måte ingen andre klarer. Er fortsatt en av verdens aller beste i en fremskutt forsvarsrolle, og selv om han ikke lenger er den trusselen han var, så skal han ikke avskrives som angrepsspiller heller.


31. Thiagus Petrus, Barcelona/Brasil (18)
Sør-Amerikas beste håndballspiller er en ren forsvarsspiller. Brasilianske Thiagus Petrus er sjef med stor S i Barcelonas forsvar. For håndball spilles i begge ender av banen. Det er ikke bare vakre scoringer og smarte innspill som kan sjarmere. Men en solid takling kan være vel så vakkert å se på, og der er Petrus blant de aller beste.

30. Hendrik Pekeler, THW Kiel/Tyskland (17)
Mange skader har gjort at Hendrik Pekeler ikke lenger er blant de aller beste i verden. På sitt beste var han en av de mest komplette spillerne. Forsvarsspiller i verdensklasse og en av de aller beste linjespillerne, men også noe så unikt som en linjespiller som kunne føre ball opp i ankomst. Fortsatt en nøkkelspiller for Kiel.

29. Blaz Janc, Barcelona/Slovenia (Ny)
Nok et av håndballens vidunderbarn. Blaz Janc debuterte i Champions League som 16-åring, og har vært med på det meste med Kielce og Barcelona. Har vært uheldig med skader etter at han kom til den katalanske storheten, hvor han deler på spilletiden med Aleix Gomez. Men om nødvendig så tar han gjerne en tørn som høyreback også.

28. Szymon Sicko, Kielce/Polen (Ny)
Kan virke hengslete og klønete til tider, men den to meter høye polakken har vokst seg til å bli en av verdens beste skyttere. Har fått seg noen kilo ekstra og fått flere deler inn i spillet sitt. Det hjelper på å spille med noen av verdens beste linjespillere, både i klubb- og landslag.

27. Gonzalo Perez de Vargas, Barcelona/Spania (8)
Mens noen målvakter blender deg med spektakulære tigersprang i buret, så er det først når du leser statistikken du skjønner hvor god Gonzal Perez de Vargas er. For de fleste redninger gjøres med innsiden av hodet. Det trenger ikke se fantastisk ut hvis du står der ballen kommer. Vargas har ikke den enorme fysiske rekkevidden som de fleste toppmålvaktene har, men likevel er han en av de aller beste. Etter Emil Nielsens inntreden i Barcelona, er det blitt mindre spilletid for den spanske landslagsmålvakten, og etter sesongen drar han til THW Kiel etter å ha spilt for Barca siden han var 16 år.

26. Luka Cindric, Dinamo Bucuresti, Kroatia (16)
Det varmer alltid et håndballhjerte når et stort fotballtalent velger håndball over verdens største idrett. Luka Cindric var tilbudt plass på Dinamo Zagrebs akademi, da han bestemte seg for at det var håndballspiller han ville bli. Med et ekstremt taktomslag og i overkant god håndballforståelse, så er han prototypen på den balkanske playmakeren.

25. Hampus Wanne, Barcelona/Sverige (13)
Verdens beste venstre kantspiller de siste årene, men har ikke vært like dominerende etter overgangen til Barcelona. Wanne er en komplett kantspiller. God i forsvar, en strålende kontringsspiller og har en meget god avslutningsteknikk fra kant. Det hjelper også på at han er en sikker straffeskytter.

24. Kamil Syprzak, Paris Saint-Germain/Polen (26)
Apropos straffeskyttere. Det er ikke mange som har scoret flere mål fra sjumeterslinjen enn Kamil Syprzak de siste årene. Det spesielle med det er at han er linjespiller. Av en eller annen grunn så er ikke linjespillere like flinke til å skyte fra sju meter uten en mann i kroppen, men Syprzak behersker begge deler. Til tross for sine 207 cm og godt over 100 kg, så er polakken ingen stor forsvarsspiller. Hadde han vært like god begge veier, ville han vært høyere på listen.

23. Artsem Karalek, Kielce/Belarus (12)
Belarusseren har vært blant verdens beste linjespillere de siste fem årene. Har en unik evne til å få tak i ballen i trengte posisjoner. Har tatt store steg i forsvarsspillet sitt de siste årene, som gjør ham til en mer komplett håndballspiller. Deler på spilletiden i Kielce med franske Nicolas Tournat.

22. Kay Smits, Flensburg-Handewitt/Nederland (39)
Da Omar Ingi Magnusson ble skadet, trodde de fleste at sesongen var over for Magdeburg. Men den gang ei. For Kay Smits tok over høyrebacken og storspilte siste halvdel av sesongen, og var en svært viktig bidragsyter da den tyske klubben gikk til topps i Champions League. Kommer fra en skikkelig nederlandsk håndballfamilie. Pappa Gino spilte på landslaget på begynnelsen av 1990-tallet, mens søsknene Jorn og Inger begge har vært sentrale for Nederland.

Kielce’s Artsem Karalek, left, tries to prevent Magdeburg’s Kay Smits from throwing the ball during the Final Four Champions League handball final match between SC Magdeburg and KS Kielce at Lanxess Arena in Cologne, Germany, Sunday June 18, 2023. (Marius Becker/dpa via AP/ntb)


21. Mikkel Hansen, Aalborg/Danmark (6)
Det har vært noen tunge år de siste årene, men navnet «Mikkel Hansen» vil for alltid stå med gullskrift i dansk håndballhistorie. For en eventyrlig god håndballspiller han har vært, og fortsatt er. Veteranen er ikke lenger den store sjefen for Danmark, men når det er behov for ham, så reiser han seg fra benken og går inn og styrer det danske angrepsspillet. Er nok fortsatt verdens beste vurderingsspiller, og er helt enorm i overtallsspill.

20. Juri Knorr, Rhein-Neckar Löwen/Tyskland (27)
Nok et eple som landet ved stammen og ikke rullet særlig langt. Pappa Thomas hadde en solid karriere og ble blant annet toppscorer i EM i 1996. Men Juri har potensial til å få en langt større karriere enn pappa. Ble hentet til Barcelona som 18-åring, men fikk det ikke helt til å stemme i den spanske storklubben. Nå er han en av Bundesligas aller beste spillere, og hjernen i Tysklands angrepsspill.

19. Rasmus Lauge, Bjerringbro-Silkeborg/Danmark (15)
En annen veteran som har vært forfulgt av skader de siste årene. Uten dem så ville vi nok snakket om Lauge helt der oppe med Mikkel Hansen & co. En strålende playmaker, som også kan ta rollen som avslutter selv. Flyttet hjem til Danmark i sommer, og kan med et lettere kampprogram forlenge karrieren med noen år.

18. Sander Sagosen, Kolstad/Norge (9)
Verdens beste håndballspiller i 2021, men slitasje og en alvorlig skade har bremset utviklingen. Ankelbruddet han pådro seg kunne i verste fall ha avsluttet karrieren hans. Nå er han tilbake i barndomsbyen Trondheim. Han har gått ned mange kilo og fått tilbake farten i spillet sitt. Så formpilen peker oppover, og forhåpentlig ser vi ham høyere på listen neste år.

17. Johannes Golla, Flensburg-Handewitt/Tyskland (21)
Er det en du har lyst til å ha med deg når du går i en mørk bakgate i et skummelt strøk, så er det Johannes Golla. Den tyske linjespilleren er blant de tøffeste av de tøffe. Deler ut like mye juling som han tar imot, og alltid med et smil.

16. Omar Ingi Magnusson, Magdeburg/Island (4)
Var en av verdens aller beste spillere da han ble skadet forrige sesong. Toppscorer i sin første sesong i Bundesliga, toppscorer i EM for to år siden og skjøt Magdeburg til topps i Bundesliga. Magnusson gjorde knapt en feil. Har ikke helt kommet tilbake på samme nivå etter skaden, men gi ham en halv sesong til, så er han blant de aller beste igjen.

 15. Jim Gottfridsson, Flensburg-Handewitt/Sverige (2)
Sjelden har man sett en spiller bære et lag mer enn Jim Gottfridsson gjorde da Sverige ble europamestere for to år siden. Han tok fullstendig styringen og ledet svenskene til topps. Har ikke helt klart å være på samme nivå i klubblaget, og er heller ikke lenger et soleklart førstevalg på landslaget. Men storklubbene bør kjenne sin besøkelsestid, for det er en fremtidig topptrener som er klar den dagen «Gotte» velger å legge opp.


14. Andreas Wolff, Kielce/Tyskland (28)
“The Big Bad Wolff” er tilbake. Etter noen år der Wolff bare var en toppmålvakt, er han nå tilbake som en av de aller, aller ypperste på kloden. Den store kroppen er usannsynlig atletisk, og han dekker store deler av målet. Skaper frykt hos motstandernes skyttere, og er nå stabil på nivået som gjorde ham til en av verdens aller beste spillere i 2016.

13. Luc Steins, Paris Saint-Germain/Nederland (23)
Håndball er en herlig idrett. Det er plass til alle. Du må ikke være to meter og veie 100 kilo for å bli en håndballspiller i verdensklasse. Det holder at du er 172 cm. For Luc Steins viser at dersom du er god nok, så er du stor nok. Med et håndballhode som går utenpå de fleste, og en fart og djervhet som få, så er Steins en spiller det er utrolig vanskelig å stoppe.

12. Alex Dujsjebajev, Kielce/Spania (3)
Er det en spiller du vil ha på laget ditt når det skal avgjøres, så er det Alex Dujsjebajev. Ingen spiller i verden er mer klar for å ta ansvaret når du trenger et mål mot slutten. Og han lykkes stort sett hver gang. Når en snakker om håndballfamilier, så kan en ikke komme utenom Dujsjebajev. Pappa Talant var en av verdens beste spillere på 1990-tallet, mens broder Dani spiller sammen med Alex både i Kielce og på det spanske landslaget.

11. Nedim Remili, Veszprem/Frankrike (20)
Hva gjør du når du rett og slett har for mange gode høyrebacker? Jo, du omskolerer en av dem til å kunne spille i midten. Og etter bittelitt innkjøringsproblemer, og et uheldig klubbytte til Kielce, så er nå Remili en av verdens beste playmakere og har funnet seg til rette i Veszprem. Det er veldig uvant for de fleste forsvar å spille mot en venstrehendt midtback, noe som gir både Frankrike og Veszprem en ekstra dimensjon.

10. Aleix Gomez, Barcelona/Spania (7)
En gang i tiden var den ytterste forsvarsspilleren nesten til pynt. Det var ikke mye de bidro med annet enn å prøve å stå i veien for motstanders kantspiller. Nå er enerrollen blitt en av de viktigste, og den aller beste er Aleix Gomez. Med et fantastisk fotarbeid kan han til tider ta ut to angrepsspillere, slik at Barcelona og Spania kan få overtall i midtsektor der de fleste avslutninger kommer. Legg til at Gomez også er verdens beste kantspiller offensivt, så forstår du hvorfor han er så høyt på listen.

9. Magnus Saugstrup, Magdeburg/Danmark (22)
For en utvikling Magnus Saugstrup har hatt. Han er nå en av verdens mest komplette håndballspillere. Trenger du en til å ligge i midten av forsvaret ditt, så velger du Saugstrup. Trenger du en foran i en fremskutt forsvarsroll, da velger du Saugstrup. Og vil du ha en linjespiller som både setter sperrer, kommer på timede rykk og scorer mål? Ja, da er Saugstrup et av de beste alternativene.

8. Felix Claar, Magdeburg/Sverige (25)
Har levd i skyggen av Jim Gottfridsson, men nå er det Felix Claar som er Sveriges beste håndballspiller. Playmakeren dro i sommer til Magdeburg, og fant seg umiddelbart til rette i Bennet Wiegerts turbohåndball. En nær komplett playmaker, som både er farlig selv og gjør lagkameratene bedre.

7. Emil Nielsen, Barcelona/Danmark (Ny)
Møter du Emil Nielsen på det lokale bakeriet, så er neppe toppidrettsutøver det første du tenker. Men du verden for en målvakt han er blitt. Når du plasserer klubblegenden Gonzalo Perez de Vargas på benken i Barcelona, og er i ferd med å gjøre det samme med Niklas Landin på landslaget, så forteller det alt. Har et ekstremt godt håndballhode og er overraskende atletisk. Det vil ikke være noen overraskelse om han troner øverst blant målvaktene om et år.

6. Simon Pytlick, Flensburg-Handewitt/Danmark (Ny)
For en sesong Simon Pytlick hadde forrige sesong. Han var den store kometen i internasjonal håndball, og tok den store scenen med storm. Han har ikke sett seg tilbake etter overgangen til Flensburg-Handewitt, og har vært en av Bundesligas beste spillere denne sesongen. Sønn av tidligere landslagstrener Jan Pytlick og tidligere landslagsspiller Bente Bogetoft, så genmaterialet er så absolutt i orden.

5. Niklas Landin, Aalborg/Danmark (10)
Er fortsatt verdens beste håndballmålvakt, men kjenner nå pusten til Emil Nielsen i nakken. Er en målvakt som ikke alltid står fantastisk, men er alltid best når det gjelder. Kan stå en helt ordinær kamp, for så å stenge fullstendig igjen de siste ti minuttene.

4. Gisli Kristjansson, Magdeburg/Island (14)
For en mann! Slo skulderen ut av ledd i semifinalen i Champions League. Bet tennene sammen og var banens gigant da Magdeburg vant finalen. La seg rett på operasjonsbordet etter sesongslutt, og var ikke tilbake før til EM. En fantastisk playmaker, som er blant de aller raskeste til å få ballen videre, i tillegg til å være veldig målfarlig selv.

3. Ludovic Fabregas, Veszprem/Frankrike (11)
For en fantastisk håndballspiller Ludovic Fabregas er. Han er nær sagt komplett. Verdens beste linjespiller offensivt, og en av verdens aller beste forsvarsspillere. Er to meter høy, men beveger seg som om han var 20 cm lavere. Har fart, timing og er vanvittig sikker i avslutningene sine.

2. Mathias Gidsel, Füchse Berlin/Danmark (5)
Verdens beste angrepsspiller – ferdig snakket. Ingen spiller dominerer mer offensivt enn hva Mathias Gidsel gjør både for Füchse Berlin og Danmark. Han kan score fra alle mulige posisjoner. Har et taktomslag og tempo som alle kan misunne ham. Og så gjør han knapt noen feil. Hadde han vært litt bedre i forsvar, så hadde han toppet denne listen.

1. Dika Mem, Barcelona/Frankrike (1)
Dika Mem beholder tronen, men han var under hardt press denne gangen. Men franskmannens allsidighet vippet det i hans favør. 26-åringen har en fysikk som få andre. Han hopper høyest og skyter hardest. I tillegg til at han er en topp, topp forsvarsspiller. 13 år gammel ble basketballspilleren Dika Mem lokket med på en håndballtrening av kamerater. Fem år senere signerte han sin første kontrakt med Barcelona, hvor han fortsatt spiller. Takk og lov for at Mem fant ut at håndball var idretten hans. For håndballen ville vært fattigere uten ham.

France’s Dika Mem celebrates scoring a goal during the Handball European Championship semifinal match between France and Sweden in Cologne, Germany, Friday, Jan. 26, 2024. (AP Photo/Martin Meissner)//ntb