WILLE: – De er litt ekle – Norsk Topphåndball

WILLE: – De er litt ekle

Håndballguttas landslagssjef Jonas Wille var fornøyd etter torsdagens storseier over Polen. I kveld venter «et halvt REMA 1000-liga-lag» når askeladden Færøyene står klare i Berlin.

– De er litt ekle, var Willes første kommentar til TV3 da han ble bedt om å kommentere Færøyene etter Polen-seieren torsdag kveld.

Nå mener neppe vår joviale landslagssjef at den vesle øynasjonens håndballhelter er ekle i ekkel forstand, men at våre venner i vesterled kan skape problemer – flere enn man skulle tro, når Færøyene venter i kveld i Berlin i EM.

Når man tar med i betraktningen at Færøyene teller 50.000 innbyggere blir det Davids kamp mot Goliat i Berlin i kveld, men Færøyene viste en energi som imponerte torsdag kveld. For det er et vaskekte håndballeventyr som utspiller seg på Færøyene – og ikke minst for nasjonens landslag og supportere. Færøyene er en nasjon på størrelse med Bodø i antall innbyggere. Dog, Slovenia synes nok at de energiske ungguttene fra havet var «ekle» i den første gruppespillmatchen i EM torsdag. Storfavorittene fra Slovenia måtte helt ned i kjelleren for å holde nasjonens store kjæledegge og Kiel-spiller Elias Ellefsen A Skipagøtu og Færøyene de nødvendige målene unna. Slovenia slet for 32-29 seieren i den første gruppespillmatch torsdag kveld.

10 % (!)

I kveld står de norske håndballgutta for tur. Norge er store favoritter, men Sander Sagosen & co skal faktisk møte «et halvt REMA 1000-liga-lag» lørdag kveld, ledet av den meritterte danske treneren Peter Bredsdorff-Larsen. For det er første gang øynasjonen er kvalifisert til et EM eller VM på seniornivå i lagidrett. Og tror du øynasjonens befolkning er stolt av sine nasjonale helter? Ja, da tror du helt riktig. Etter sigende er 5000 supportere på plass i Berlin – altså 10% (!) av befolkningen.

Det skal godt gjøres for de norske supporterne i Mercedes-Benz Arena å hamle opp med lydnivået fra Færøyenes supportere. For torsdag kveld sjarmerte de tilreisende fra den vesle nasjonen tv-seere og resten av giganthallens tilskuere i senk.
Foruten nasjonens store håndballhelt, Elias Ellefsen A Skipagøtu, kan Bredsdorff-Larsen sende ut Fuchse Berlins egen Hakun West av Teigum (høyrekant) og Oli Mittun (18 år, spiller i svenske Savehof) som de største profilene på parketten, men fellesnevneren for spillerne som var i troppen mot Slovenia torsdag er den norske REMA 1000-ligaen:

Målvakt Nicholas Satchwell spiller til daglig i Viking TIF i Bergen, mens Trondur Mikkelsen (scoret to mål mot Slovenia) og Helgi H. Høydal begge har fast adresse på Sørlandet og Kristiansand Topphåndball. Kjartan Johansen spiller for Bækkelaget. De tre sistnevnte har en fortid i Stavanger og Ryger/Viking. Det samme har Jonas Gunnarsson Djuurhus. Han forlot norsk håndball i fjor og spiller nå i Danmark.
I Færøyenes EM-tropp finner man tidligere KRS-spiller Pauli Mittun. Han spiller nå i dansk håndball og Team Sydhavsøene. Pauli Mittun er for øvrig Oli Mittuns eldre bror. KRS-spiller Bjarni I Selvindi er i den såkalte bruttotroppen.

Færøyene har siden Kiel-freden i 1814 vært en del av nettopp det danske kongeriket. I middelalderen var Færøyene et såkalt skattland til Norge.

For det er mange bånd mellom Færøyene og Norge. For i kveld blir det et lite så lite «norsk» oppgjør i Berlin. Kveldens nordiske duell har avkast klokken 20:30 på TV3. Sendingen på TV3 starter klokken 19:30.

PS: I fjor sommer skrev unggutta fra Færøyene historie da de slo Danmark i U20-VM. Det ble idrettshistorie på Færøyene, men i kveld blir det neppe ny idrettshistorie når Håndballgutta er favoritter til å ta seier nummer to i EM.