EM-JUBEL: Malte Polen i stykker i åpningskampen – Norsk Topphåndball
Norges keeper Torbjørn Sittrup Bergerud og Sander sagosen jubler for 32-21 seieren i den første gruppespillkampen mellom Norge og Polen i håndball-EM i Mercedes-Benz Arena i Berlin torsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

EM-JUBEL: Malte Polen i stykker i åpningskampen

Norge fikk en grusom start på EM mot Polen i kveld, men da Norge hentet seg inn var det liten tvil om nivåforskjellen på Sander Sagosen & co og et fysisk, dog tamt polsk mannskap. Norge vant rullet over et svakt polsk lag til seier 32-21. Bakerst sto en solid målvakt Torbjørn Bergerud.

– Jeg smiler innvendig nå. Jeg er fornøyd og jeg er lettet. Vi traff på forsvarsspillet, fikk kontringer og et godt målvaktspill. Solid, sa og oppsummerte en godt fornøyd landslagssjef Jonas Wille blant annet til TV3 etter kampslutt.

For det var lite tvil i den tyske hovedstaden om hvilke lag som var best i kveld. Norge var rett og slett best i alt i Mercedes-Benz Arena i Berlin.

Slik var kampen

Norge fikk en horribel start på matchen. Tekniske feil fremover og ditto effektivt polsk lag offensivt sørget for 0-3 på tavla før det var gått fire minutter. Først etter fire og et halvt minutt fikk Norge og Sebastian Barthold hull på byllen mot et særdeles fysisk, polsk mannskap. Etter den nervøse åpningen spilte nevnte Barthold & co seg opp og etter ti minutter tok Norge føringen i kampen 5-4. Gledelig var det å se at Magnus Abelvik Rød fikk fart på børsa da han satt inn sin andre scoring til ledelse 7-6 midtveis. Ekstra gledelig var det at Torbjørn Bergerud hadde fem redninger på ti skuddforsøk på 17 minutter. Det utnyttet Norge på best vis og satt standarden i matchen med ledelse 10-6, men polakkene gjorde det ikke enkelt for det norske laget med deres fysikk. Tobias Grøndahl viste på magisk vis at antall kilo ikke alltid er avgjørende. Han skjøt inn 14-9 på herlig vis etter 27 minutter. Skuddet ble målt til 126 km/h.
Norge gikk til pause med ledelse 15-10 etter det TV3-kommentator Daniel Høglund omtalte som «en frekk» avslutning sekunder før hvilen av Sander Sagosen.

Andreomgangen

Sett med polske øyne ble deres høydepunkt angrepsmessig – og i matche – da Szymon Sicko steg til himmels og skjøt inn redusering til 16-11 like etter hvilen. Utover den 2,02 meter høye bakspillerens langskudd, var få høydepunkter å skrive hjem om for det polske laget etter hvilen. Den norske laget økte ledelsen utover i omgangen og hadde full kontroll på det polske mannskapet. Etter 40 minutter hadde Norge bevist at både bredden og kvaliteten i troppen er vassere enn hos den polske. Etter 43 munutter ledet Norge hele 24-14. Det polske laget hadde få løsninger mot et komapkt norsk forsvar ledet av kaptein Christian O’Sullivan. Kun fire mål på et kvarters spill var beholdningen for det polske laget. Norges toppscorer Sander Sagosen var sikkerheten selv fra syvmeter da han satt inn sin sjette scoring for kvelden til 28-17.

Norge vant til slutt som ventet – og komfortabelt etter en skikkelig arbeidsseier, 32-21. Torbjørn Bergerud ble kåret til Norges beste spiller. Han stod særlig en fin førsteomgang. Han endte med en redningsprosent til 38 totalt.
Sander Sagosen ble toppscorer for Norge med seks mål, ett foran Kolstad-kompis Magnus Abelvik Rød.
Simen Lyse fikk sin EM-debut for Norge fem minutter før full tid. Samtlige spillere fikk spilletid i matchen.

Kampfakta finner du på eurohandball.com.

Slovenia måtte slite for poengene mot Færøyene i kveldens første gruppespillkamp i Norges gruppe, men vant til slutt 32-29.

PS: Neste utfordring for Håndballgutta er askeladden Færøyene kommende lørdag. Slovenia er siste motstander i gruppespillet  mandag 15. januar i gruppespillet. De to beste lagene i hver gruppe går vider til hovedrunden. Hovedrunden spilles i Hamburg 17., 19., 21. og 23. januar. Finalespilet spilles i Køln 26.-28. januar.