Tora etter seieren over Sola:  – For å være ærlig følte jeg at jeg svevde på en sky – Norsk Topphåndball
Foto: @handballfoto - Kenneth McDowell

Tora etter seieren over Sola:  – For å være ærlig følte jeg at jeg svevde på en sky

Målvakt Tora Tande-Elton har sporadisk fått spilletid for Aker i de tre sesongene hun har vært en del av A-laget.  Onsdag fikk hun tillit fra start og grep muligheten til gagns.  I perioder opptrådte hun som den berømmelige levende veggen og i store deler av kampen hadde hun en redningsprosent over 40. 

– I denne sesongen har jeg fått noen innhopp her og der, så det å få tillit fra start på onsdag var utrolig gøy, sprudler Tora Tande-Elton (20). 

– Jeg fikk beskjed i garderoben før vi startet oppvarmingen at jeg skulle starte kampen.  Jeg synes det var helt greit at jeg ikke fikk den beskjeden flere dager før kampen, for da slapp jeg å gå og grue meg ekstra.

Foto: Hans Lie (sportsfoto.net)Hva tenkte du da treneren sa du skulle starte kampen?

– Jeg tenkte selvfølgelig «herregud så gøy!»  Men også at jeg bare må gjøre som jeg alltid gjør, stole på meg selv og holde fokus på arbeidsoppgavene mine så kommer dette til å gå helt fint. 

– Jeg hadde fokus på at de gangene det kom gjennombrudd eller 100%-sjanser skulle jeg komme meg ut og få god timing på utfallene.  Det var egentlig det jeg fokuserte mest på.  Det ble flest redninger på intuisjon, egentlig, forklarer hun. 


Før onsdagens kamp hadde Tora blitt registrert med 51 redninger og en redningsprosent på 27.  Mot Sola hadde hun 16 redninger og redningsprosent på 39.

Foto: Hans Lie (sportsfoto.net)

Beskriv hvordan det føles å stå der som en levende vegg!

– Det er selvfølgelig gøy og ekstremt deilig.  Jeg klarer egentlig ikke å beskrive det med noen andre ord. Dette bygger selvtillit og det er en godfølelse jeg skal ta med meg videre.  Det gjør det absolutt, smiler 20-åringen.


Aker Topphåndball har ligget helt sist på direkte nedrykk i mange uker og hjemmelaget Sola måtte tåle favorittstempelet på onsdag.  Gultrøyene har imponert i European League og kjemper for fjerde sesong på rad om en bronseplass i serien. 

Med seier 30-26 i Åsenhallen fikk Osloklubben sin tredje seier for sesongen.  Tidligere har de slått Molde 35-22 og Ravens 24-23.

Aker stod med sju tap på rad før møtet med Sola.

Foto: @handballfoto – Kenneth McDowell


– Det var helt sykt egentlig, det tok en stund for meg å fatte at vi faktisk hadde vunnet over Sola. Det var et sjokk for alle, men ekstremt deilig, sier sisteskansen ivrig. 

– For å være ærlig følte jeg at jeg svevde på en sky.  Jeg følte at vi hadde spilt en god kamp og virkelig kjempet for hverandre.  Vi fortjente å vinne for vi hadde gjort jobben. 


Etter sju tap på rad, hvor godt var det å få en opptur?

– Jeg synes virkelig det var på tide!  Vi har jobbet ekstremt hardt for å komme oss opp av den dumpa vi har vært i.  Det var deilig at ting endelig satt litt og at ting falt på plass.


Hvordan jobbet dere inn mot kampen?

– Vi så video som mot alle andre lag.  Og så hadde vi noen gode treninger hvor vi prøvde å forberede oss best mulig sånn generelt, som vi pleier å gjøre.  Ikke noe uvanlig egentlig, forteller hun.


Var det en spesiell stemning i laget før kampen

– Vi har jobbet med å holde gleden opp i laget og det følte jeg at vi virkelig gjorde i forkant av kampen.  Alle var på og skikkelig giret under oppvarmingen, det la et godt grunnlag for starten av kampen.

Foto: Hans Lie (sportsfoto.net)

Lagene vekslet om å ha ledelsen, men fra 39. minutt tok Aker initiativet i kampen og hjemmelaget var aldri oppe på uavgjort eller hadde ledelsen de siste tjue minuttene.  Da åtte minutter gjenstod ledet Aker 25-24 og gikk direkte til 27-24. 


Når følte du at dette kunne gå?

– Da det var 13 minutter igjen, tenkte jeg at «fy søren, dette kan faktisk gå!»  Og så tenkte jeg at nå må vi beholde roen og fortsette det her og ikke ta noen gleder på forskudd. 


Hva fungerte for dere

– Vi var flinke til å stå i spillet fremover i banen.  Vi tok ikke første og beste halvmulighet, men spilte oss til gode muligheter og så på målvakta da vi kom igjennom.  I forsvar jobbet vi virkelig for hverandre og det la et godt grunnlag for meg som målvakt.  Det gjør jobben min lettere når det er et godt forsvar, sier Tora fornøyd.

– Jeg føler at angrepsspillet vårt har falt mer på plass i det siste.  Det er det vi har slitt mest med tidligere.  Det var fint å se at det satt litt bedre. 

Foto: @handballfoto – Kenneth McDowell

Etter sesongens tredje seier har Aker nå kontakt med Follo HK Damer som ligger på plassen over.  Aker ligger på 14. plass som betyr direkte nedrykk.  Klarer de å klatre en plass på tabellen spiller de kvalifisering mot laget som ender på andreplass i 1. divisjon. 

Aker og Follo har begge 6 poeng, men Aker har en kamp mindre spilt. 

– Det betyr utrolig mye at vi nå har kontakt med Follo på plassen over.  Vi vil absolutt holde oss og det er virkelig muligheter for å klare det.  Vi må fortsette å jobbe på, så er dette her fullt mulig.  Vi skal virkelig ta med oss godfølelsen fra Åsenhallen mot Tertnes på søndag. 


Hvordan skal dere fremstå fremover for å berge plassen?

– Jeg håper at vi klarer å gjenskape det vi gjorde på onsdag.  Vi må fokusere på de tingene vi kan gjøre noe med og jobbe for hverandre, det blir ekstremt viktig for oss, sier Tora Tande-Elton avslutningsvis.