Mie Elen Rakstad:  – Jeg ville valgt det samme igjen 100 av 100 ganger – Norsk Topphåndball
Foto: Alter Keeper Sportfotografie

Mie Elen Rakstad:  – Jeg ville valgt det samme igjen 100 av 100 ganger

Mie Elen Rakstad følte hun trengte nye impulser og et nytt miljø for å kunne ta videre steg som håndballspiller.  Og hun har funnet sitt paradis i Buxtehuder i Tyskland.  En tradisjonsrik klubb som spiller i 1. Bundesliga (øverste nivå) og som satser på Mie og gir henne tillit som toveisspiller. 

– Jeg er veldig fornøyd med valget jeg tok, smiler Mie Elen Rakstad (23), som har skrevet 2-årskontrakt med den tyske klubben.  – Selvfølgelig er det en brå overgang å flytte fra Norge til Tyskland, men jeg trives veldig godt og synes det bare blir bedre og bedre.  Jeg trengte en utskifting og ville valgt det samme igjen 100 av 100 ganger.

– Jentene her er utrolig hyggelige, og vi er et ungt lag. Som gruppe har vi godt samhold og er gode på å tilbringe tid sammen også utenfor håndballen.

Foto: Janice Bücker

Buxtehuder er en klubb som ikke ligger så langt fra Hamburg.  Sist sesong kom laget på sjuendeplass i Bundesligaen og spilte EHF European League der de kom til 3. runde.   De har vunnet sølv 3 ganger i serien, sist gang i 2015. De har kommet på tredjeplass 6 ganger, sist gang i 2021/22-sesongen.  De har vunnet DHB-pokal 2 ganger 2015 og 2017 og vant EHF Challenge cup 2010.

– Jeg har ikke bare kommet til et nyt lag, men også til en ny kultur, med et helt annet språk.  Jeg har flyttet mye rundt i Norge, men det er ikke det samme som å flytte utenlands.  Men jeg synes det har gått fint og det har vært lærerikt.  Etter et halvt år i Tyskland begynner alt å stabilisere seg, jeg forstår det som blir sagt på trening og alt blir lettere fordi man ikke hele tiden må spørre om hjelp til å forstå ting. 

– Treningene her vil jeg si er bygd opp veldig likt som i Norge, men vil si det er mer fokus på fysikken her. I Norge har jeg vært vant til å bare ha en felles økt om dagen, mens her har vi ofte felles to ganger om dagen noe jeg personlig liker veldig godt.  Du blir fulgt godt opp av fysisk trener og fysio som gjør at du føler deg godt i varetatt, sier hun fornøyd. 

Foto: Dennis Leskys Sportfotografie


Mie forteller at hovedtrener Dirk Leun er en dyktig trener som har vært i klubben i 15 år.  Han er flink til å se spillerne og hva de er gode for og utfordrer spillergruppa mye.  I Tyskland er det treneren som bestemmer alt, og spillerne gjør som de blir fortalt.  At det er så disiplinert, er noe Mie liker godt. 

Hun er også fornøyd med at hun kan utvikle seg som angrepsspiller og ikke kun blir brukt som en ren skytter. 

– I Norge ble jeg plassert i en bås som skytter, at var det jeg skulle gjøre.  Her er de glade i høye spillere og de mener at bare fordi du er høy betyr ikke det at du ikke kan være en 1 mot 1 spiller og være en litt mer spillende type.  Jeg har fått utfordret meg mye på at jeg kan gå 1 mot 1, skyte fra mellomdistanse og bli mer teknisk god. 

– Vi får hele tiden lov til å prøve og feile på trening.  Du lærer ikke å bli teknisk god hvis du ikke øver på det på trening.  Det føler jeg er veldig fint her.  Jeg blir ikke begrenset til en viss jobb.  Du får leke deg litt mer på treninger og alle prøver hele tiden på noe nytt, forklarer hun. 

– Jeg synes det er mye mer artig med håndball nå, bemerker 23-åringen.  – Jeg har hatt flere år der jeg ikke har fått spille noe særlig og når jeg har fått spilt mye, har det vært på feil posisjon på høyrekant.  Jeg føler at på det halvåret her har jeg utviklet mye som høyreback og synes det er gøy å gå på trening å øve på det jeg skal gjøre i kamp. 

Foto: Alter Keeper Sportfotografie

Både Mie og hennes posisjonspartner står begge veier og med den tilliten hun får har hun tatt steg forsvarsmessig. 

– Jeg trives godt med at jeg slipper å gå av og på banen hele tiden, du får hele tiden være på banen og kan fokusere på flere oppgaver enn bare angrep. 

– Jeg er ikke førstevalget, men jeg har fått mer og mer spilletid.  Det går seg mer og mer til og jo bedre man presterer når man får sjansen, jo bedre er det.  I Norge ble jeg ofte byttet ut etter en bom mens her vet jeg at om jeg feiler en gang, får jeg fortsatt stå, det er ikke utskifting med en gang.  Du blir mindre stresset, og jeg føler at de gangene jeg har fått muligheten har det gått bra. 


Buxtehuder ligger på 8. plass av fjorten lag.  De har seks seire og åtte tap og har gjort gode kamper mot topplagene SG BBM Bietigheim, Thüringer HC og Borussia Dortmund.

– Vi fikk en dårlig start, vi hadde en del skader i innledningen på sesongen.  Vi måtte for eksempel bruke linjespillere og kantspillere bak i banen.  Etter det har vi gjort det ganske bra.  I de to siste kampene har vi spilt mot topplagene og kunne ha vunnet begge kampene. 

– Tabellen lyver litt, bemerker hun, – vi burde ha ligget litt høyere opp.  Så jeg synes det begynner å komme seg bra og jeg tenker at vi skal klare å klatre høyere på tabellen i løpet av vårsesongen.  Og når vi får jobbet enda mer med dette laget kommer tabellen til å vise noe annet neste sesong. 

Foto: Dennis Leskys Sportfotografie


Hvilke forhåpninger har du for oppholdet videre i Tyskland?

– Jeg håper jeg utvikler meg til å bli en stabil spiller som kan stå på banen når det gjelder.  Jeg håper å bli et førstevalg.  Det ser jeg lyst på at kan komme.  Jeg vet ikke om det blir i Buxtehuder men jeg ønsker å etablere meg i tysk liga, for jeg trives veldig godt i denne ligaen her, sier hun opprømt. 

– Det er en drøm at jeg kan holde på med dette som min jobb.  Fokuset mitt er å bli en teknisk god toveisspiller og etablere meg i ligaen. 

– Etter de to årene jeg har her, så ønsker jeg å bli værende i Tyskland.  Jeg håper det blir med Buxtehuder, men hvis ikke, så håper jeg at jeg klarer å etablere meg i en annen klubb i Bundesligaen, sier Mie Elen Rakstad avslutningsvis.