Tirill Mørch har grepet sjansen med begge hender – Norsk Topphåndball
Foto: Tom Erik Hansen

Tirill Mørch har grepet sjansen med begge hender

Tirill Alexandrine Solumsmoen Mørch var tilbake på banen for Larvik i slutten av september 2023 ti måneder etter at hun ble korsbånd-operert.  De første månedene spilte hun kun i forsvar og først i romjulskampen mot Storhamar spilte hun også i angrep. 

En spillesugen Mørch scoret 9 mål i den kampen og var en avgjørende faktor for at det ble Larvikseier 32-26.  I kampene i 2024 har linjespilleren fortsatt å gjøre gode prestasjoner og fremstår nå som en av bærebjelkene i laget både fremover og bakover i banen. 

– Det er veldig gøy å oppleve så mye tillit og spilletid som jeg får nå.  Det er synd for laget at Heidi Løke er skadet, men det er gøy å få ansvar og at det fungerer.  Det går opp og ned selvfølgelig, men jeg gjør mitt beste det har vært godt nok i noen kamper, men ikke i alle, dessverre.  Men når det først sitter, så er det godt nok, forteller Tirill Alexandrine Solumsmoen Mørch (23).

Foto: Tom Erik Hansen


Etter at hun kun var ren forsvarsspiller i høst, har hun nå også spilt i angrep fra og med oppgjøret mot Storhamar 30. desember.  På disse fem ukene har hun scoret 38 mål.


Hvordan synes du selv at du har grepet denne muligheten

– Det varierer.  I noen kamper er jeg der jeg skal være, mens andre ganger synes jeg ikke at jeg er like skarp i forsvar eller i angrep som jeg ønsker, sier hun beskjedent. 

Larviks linjespiller studerer ved siden av og er for tiden i praksis hvor hun står hele dagen.  På grunn av denne belastningen føler Tirill at hun må ta mer hensyn til kneet enn hun har måttet gjøre tidligere.  Det er også uvant å spille så mye begge veier som hun gjør nå.  Men foreløpig har hun hatt denne spillebelastningen en måneds tid og hun tror det vil gå seg til.   

Foto: Tom Erik HansenAngrepsmessig, har du tatt noen steg, du er veldig ofte i gode posisjoner nå?

– Jeg føler jeg har blitt flinkere til å lese spillet og se rom.  Og så er jeg sterkere nå enn jeg var før skaden, det gjør det litt enklere å komme seg forbi forsvarsspillerne.  I tillegg spiller jeg med Maja Furu Sæteren som er kjempedyktig til å spille inn til linja.  Det hjelper å stille seg der hun lager rommene, forklarer hun.


Hvor artig er det å spille håndball denne sesongen?

– Det er veldig gøy å være tilbake igjen, sier hun ivrig.  – Det var fryktelig å se på fra sidelinja.  Jeg er så glad for at jeg kan bidra på banen. 

Foto: Tom Erik Hansen


I kampene i 2024 har Larvik vunnet tre kamper og tapt tre kamper.  Et av tapene var mot Gjerpen i lokaloppgjør, Tirills tidligere klubb. 

– Vi har fremstått litt ustabilt, oppsummerer 23-åringen.  – Det er noen kamper vi gjerne skulle hatt poeng i, spesielt mot Sola hvor vi ledet nesten hele kampen.  Det var synd å tape kampen mot slutten der.  Men samtidig så vant vi mot Molde nå sist etter å ha ligget under helt frem til de siste sju minuttene.  Det har vært ujevnt, men jeg håper det blir bedre fra nå. 


I de to siste kampene har det blitt seier til Vestfoldklubben.  Molde ble slått 26-24 på bortebane, mens det ble seier 39-21 over Tertnes i Jotron Arena.  Tirill scoret henholdsvis fem og syv mål i de to kampene. 

– I kampen mot Tertnes er jeg veldig fornøyd med at vi fikk til forsvarsspillet som vi snakket om.  Vi får brudd, vi får høyde og vi får kontret, vi lager masse mål mot dem.  Og hindrer en del sjanser for dem i deres angrepsspill.  Mot Molde er jeg mest fornøyd med at vi drar det i land på en dag vi ikke er så gode.  Maja spiller med merke hele kampen, det er god trening det også å øve på å ta ansvar når ikke Maja kan ta alt ansvaret. 

Foto: Tom Erik Hansen


I oppgjøret mot Molde manglet viktige Andrea Rønning, som måtte stå over en kamp for første gang på 2.5 år. 

Dere fremstår skarpe uansett hvem dere har på banen. Hva er det som gjør at dere alltid er å regne med?

– Vi har jobbet en del med psykologisk trygghet i gruppa.  Alle vet at vi har laget i ryggen uansett, det er bare å satse så godt man kan og gjøre sitt beste når man først får sjansen.  De som står på banen gjør sitt beste for laget og blir backet av resten, forklarer hun. 


Når sju serierunder gjenstår, ligger Larvik på fjerdeplass og kjemper med Sola og Fredrikstad om bronsemedaljer.

– For vår del teller alle kamper fremover like mye.  Vi har snakket om topp 4 innad i laget, men vi ønsker selvsagt å vinne flest mulig håndballkamper og håper på den bronsemedaljen.  Vi har ikke gjort det enkelt for oss selv med tanke på å få til det, humrer Tirill Mørch avslutningsvis.