NY SKUFFELSE: Rotet bort ledelsen – får ikke med poeng videre – Norsk Topphåndball
Berlin, Tyskland 20240115. Petter Øverby etter norsk tap 27-28 i gruppespillkampen i håndball-EM mellom Norge og Slovenia i Mercedes-Benz Arena. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

NY SKUFFELSE: Rotet bort ledelsen – får ikke med poeng videre

Norge var klar for mellomrunden før kveldens oppgjør mot Slovenia. Spenningen var derfor knyttet til om Norge får med seg to eller ingen poeng inn i mellomrunden. Det ble null etter at Slovenia snudde kampen og avgjorde kampen i siste minutt.

For håndball handler om å lede til slutt og den øvelsen maktet ikke Norge å takle i kveldens viktige gruppespillfinale mot lumske Slovenia. Norge tapte 27-28 etter nok en gang å ha rotet bort en ledelse i sluttminuttene. Dermed tok Norge kun tre poeng i gruppespillet. Norge tar ikke med seg poeng inn i mellomrunden.

– Vi havner inn i de samme feilene da kampen skal avgjøres, brenner for mange sjanser da vi kanskje har moment og da vi kan gå opp til to, tre og fire mål. Så blir det aldri det. Så blir det marginer. Vi blir stive i angrepsspillet og virker litt preget de siste minuttene, sa Jonas Wille blant annet til TV3 etter kampslutt.

– Det er også vårt ansvar som ledere å skape de rammene og de betingelsene slik at oppgavene er klare nok,  gode nok ideer slik at spillerne lykkes. Det står vi samlet om. Det er ikke det at vi ikke har godt nok mannskap. Vi må finne frem til dette her sammen, men det er klart at det er viktig ferdighet å være kalde nok i øyeblikket og det var vi ikke i avslutningen i dag, sa Wille videre etter nok en skuffelse i EM for de norske Håndballgutta.
– Jeg er skuffet og sliten. Vi kriger i 60 minutter og gjør det beste vi kan, men dessverre er vi ikke bedre nå, sier Sander Sagosen til VG etter kampslutt.

Slik var kampen

Det var imidlertid gruppeleder Slovenia som kom best i gang med 2-0 i åpningen, før Petter Øverby satt inn Norges første mål. Lagene fulgte hverandre tett i åpningen før Norge tok initiativet. Magnus Gullerud avsluttet en god norsk periode med å øke ledelsen til 8-5 etter ni minutters spill. Fire minutter senere sørget Sander Sagosen for 10-7, men slovenerne nektet å la Norge feste grepet og spilte seg inn i kampen igjen takket være godt angrepsspill. Fire minutter før hvilen sto det 15-15 på tavla. Likevel, det norske angrepsspillet hadde en rekke lyspunkter mot et fysisk tøft slovensk forsvar. Ekstra gledelig var det å se at Simen Lyse i minuttene før pause. Han fungerte solid som spielfuhrer med avgjørende og målgivende pasninger til henholdsvis Sebastian Barthold og svoger Kristian Bjørnsen på hver deres kanter. Norge klarte ikke å følge opp tidvis godt angrepsspill med tilsvarende forsvarsspill. Uros Zormans mannskap spilte smart og like før pause utlignet hvittrøyene til 17-17. Sagosen var mer het på kassa enn mot Færøyene og stod med fire mål før hvilen. Aalborg-spiller Aleks Vlah skjøt inn fem for Slovenia før hvilen.

– Jeg føler at vi har ganske god kontroll på de, men at de får lov til å holde tritt med oss. Det føles litt merkelig ut. Jeg synes vi gjør mye bra. Om forsvaret sitter litt bedre og får et par redninger, kan vi kontre litt mer slik vi gjorde i starten av omgangen, sa Grøndahl til TV3 i pausen.

2.omgang

Norge åpnet andreomgangen nøyaktig slik Grøndahl håpet på i pausen. Godt forsvarsspill ble etterfulgt av en kontring regissert av Sander Sagosen, før Sebastian Barthold hamret inn omgangens første scoring til 18-17. Tobias Grøndahl var sikkerheten selv fra syvmetersmerket og økte til 20-18 etter 35 minutters spill. Deretter gikk begge lagene inn i en egen utvisningsmodus, uten at noen av lagene maktet å utnytte dette til sin forde. Etter 40 minutter ledet Norge 21-20 før Slovenia utnyttet Henrik Jakobsens bomskudd i angrep med en rask kontring og utligning til 21-21. Gabriel Setterblom ble fint satt opp av Kolstad-kompisene Simen Lyse og Sander Sagosen og scoret sitt første mesterskapsmål til 23-21, men Setterblom og Norge var ikke lenge i himmelen. Minuttet senere utlignet nevnte Vlah til 23-23 med et kraftfullt skudd før Slovenias veteran Dean Bombac utnyttet marginene da han skjøt Slovenia i ledelse 24-23. Så gikk rullegardinene ned hos Slovenia, med to minutter på forsvarsbamsen Suholeznik og en ny utvisning på trener Uros Zorman. Med 6 mot 4 fikk Norge straffe som Grøndahl på sedvanlig vis satt i mål, men der stoppet Norges utnyttelse av 6-4 spillet. Kampens kanskje fineste målgivende pasning sørget Harald Reinkind for da han åpnet opp slovenerens forsvar med en herlig pasning – og norsk ledelse 26-25.

Torbjørn Bergerud var god mot Færøyene og i denne viktige perioden steppet han med flere viktige redninger. Det var helt nødvendig ettersom Norge slet med å finne hullene forbi Slovenias målvakt Urban Lesjak.
Mens Grøndahl satt inn straffene for Norge, viste Blaz Blagotinsek bekymringsfulle takter- sett med norske øyne, med scoringer fra linjeposisjon. To minutter før slutt sto det 27-27. Aleks Vlah sørget for at Petter Øverby måtte sette seg på benken med halvannnet minutt igjen på tavla, som Slovenia utnyttet til 28-27 med minutter igjen. Selv om Norge la en plan i timoeuten med halvminuttet igjen, fungerte ikke planen på noe vis før Sander Sagosen skjøt i blokka.

Dermed avsluttet Norge gruppespillet på verst mulig vis med tap 27-28. Norge maktet kun å score ti mål etter pause. Dermed går Norge inn i mellomrunden med null poeng etter et svakt gruppespill.

Sander Sagosen ble toppscorer for Norge med seks mål. For Slovenia ble Aleks Vlah mestscorende med syv mål. Slovenias Urban Lesjak ble fortjent til kåret til kampens beste spiller.

Magnus Abelvik Rød ble skadet mot Færøyene. Gabriel Setterblom tok hans plass i troppen. Høyrebacken fikk spilletid etter hvilen. Kent Robin Tønnessen (Paris SG) er hentet opp fra den franske hovedstaden og er klar for mellomspillet.

PS: Hovedrunden spilles i Hamburg, onsdag 17.1, fredag 19.1, søndag 21.1 og tirsdag 23.1.Finalespilet spilles i Køln 26.-28. januar.