HÅNDBALLSJOKK I BERLIN (!) – Uagjort mot Færøyene – Norsk Topphåndball
Færøyene jubler foran Norges Gøran Søgard Johannessen under gruppespillkampen i håndball-EM mellom Færøyene og Norge i Mercedes-Benz Arena. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

HÅNDBALLSJOKK I BERLIN (!) – Uagjort mot Færøyene

Færøyene var best på tribunen og øynasjonens fem tusen supportere på tribunen var med å sang Norges nasjonalsang før kampen, og på banen ga aldri askeladden opp og utnyttet en skjebnesvanger feil i sluttsekundene til straffescoring til uavgjort 26-26.

-Det er vanskelig å forklare. Vi var forberedt på at vi skulle få skikkelig trøbbel mot Skipagøtu. Vi står bra i forsvar lenge. Så får vi overtaket til slutt vi skal ha, sa Jonas Wille til TV3 etter kampslutt.
Så røk det for Håndballgutta.
– Det blir tett og nervøst og det blir marginer. Dessverre, sa en skuffet Wille som måtte skolerett på TV3 etter kampslutt.

Rotet bort

For kveldens kamp var håndballpropaganda fra start til slutt – i allefall sett med færøyske øyne. For Norge ledet 26-23 minutter før slutt, men en sluttspurt av de sjeldne sørget for uavgjort og en av de største håndballbombene i europeisk håndball noensinne. For Færøyenes lille gigant Elias Ellefsen A. Skipagøtu var selvsagt på plass da øynasjonen ble tildelt straffe sekunder før slutt på 26-25 til Norge. Han satt inn utligningen og da tok fem tusen supportere fra Færøyene fyr på Mercedes-Benz Arena.

For Norge rotet bort seieren, akkurat som Spania for ett år siden.
Mens Norge har en gjennomsnittsalder i kamptroppen på rundt 30 år, stile Færøyene med en snittalder på 22 år. Mens Håndballguttas verdensprofil Sander Sagosen spilte opp sine norske lagkompiser, spilte Færøyenes store sønn, Elias Ellefsen A. Skipagøtu en kamp for historiebøkene. Færøyene ga Norge kamp til døra, men mot slutten stod nevnte Bergerud frem med den ene praktredningen etter den andre. Hans innsats så ut til holde til norsk seier, men dette var ikke kvelden for Norge. For dette ble en kamp Norge ikke kan ha flere av om semifinalehåpet skal være en realitet i årets EM.

Slik var kampen

For det var en meget spesiell atmosfære i den tyske hovedstaden for Håndbalgutta og de færøyske askeladdene.
– Dette er noe av det mest sinnsyke jeg har opplevd. At motstandernes supportere synger vår nasjonalsang. Veldig spesielt, sa Drammen-trener og TV3/Viaplay-kommentatorekspert Kristian Kjelling rett etter at de to nasjonalsangene ruvet i Mercedes-Benz Arena.
Tribunen kokte, det var piping og man skulle ikke tro det var to nasjoner som spilte kamp på nøytral grunn. Selv om Færøyene kjempet med alt de hadde og satt fart på spillet ved hver anledning, viste Gøran Johannessen og Magnus Abelvik Rød hvorfor Håndballgutta var store favoritter før kveldens kamp. Norge ledet 4-2 etter drøye fem minutters spill. De norske spillernes fysikk ble for mye å håndtere for Elias Ellefsen A. Skipagøtu & co i åpningen, men nevnte Skipagøtu satt opp medspillerne sine på best vis i overtallsspill og 7 mot 6-spill offensivt. Bækkelaget-spiller Kjartan Johansen reduserte til 5-4.

Alexander Blonz roet nervene til de norske supporterne da han satt inn sin tredje scoring til 7-5 etter ti minutter. Det samme gjorde Gøran Johannesen like etter med en ny perlescoring fra langt hold til 8-6, men nevnte Skipagøtu viste gjennom omgangen hvorfor det er mye fuzz omkring playmakeren fra Kiel med solid angrepsspill hvor han satt opp medspillerne på beste vis.

Selv om det var enkelt å la seg fascinere av den lille øynasjonen i vesterled, kom aldri Norge opp på forventet nivå. Blonz var skrudd på i kveldens oppgjør og økte den norske ledelsen til 10-7 etter 16 minutters spill. Oli Mittun reduserte to ganger på stripe til 10-9 tre minutter senere i en nær fullsatt Mercedes-Benz Arena. Det norske laget hadde et ekstra gir få minutter senere var den norske ledelsen igjen på tre mål 12-9. Men, det varte ikke lenge. Halvannen minutt senere hadde Færøyene redusert på ny to ganger til 12-11.

– Dette er ikke en seier vi får gratis, fastslo TV3-kommentator Daniel Høglund og lite visste han hvordan hans ord skulle bli sannhet en drøy time etter.
Viking TIFs målvakt, tidligere brite, Nicholas Satchwell sto frem for Færøyene med flere flotte redninger etter at han kom inn drøyt midtveis i omgangen. Færøyene utlignet til 12-12 tre minutter før pause. For Norge måtte krige for alt i den tyske hovedstaden før hvilen. En enorm innsats banet vei da Magnus Abelvik Rød satt inn sitt tredje for kvelden til ledelse 13-12. Torbjørn Bergerud var viktig for den norske laget gjennom hele omgangen. Han endte med drøyt 36% i redningsprosent før hvilen. Norge gikk til pause med ledelse 13-12.

Andreomgangen

Harald Reinkind åpnet andreomgangen på best vis da han hamret inn og økte ledelsen i første angrep til 14-12. Lagene fulgte hverandre tett. Norge, anført av Sander Sagosen i playmakermodus, spilte seg til store sjanser i åpningen, men Viking-målvakt Satchwell var i det umulige hjørnet og spilte på seg selvtillitt og fornyet tro på en håndballbombe av de helt sjeldne med en rekke redninger på gode, norske sjanser. Etter 36 minutter utlignet Færøyene til 16-16 (!) mot Sagosen og resten av de norske storfavorittene. For det var playmakernes kamp i Berlin. Sander Sagosen regisserte det ene store, norske sjansen etter den andre – og på motsatt side regisserte Elias Ellefsen A. Skipagøtu bak alt – absolutt alt – Færøyene foretok seg. Mens Satchwell stod godt på den ene siden, var Bergerud solid bakerst for Norge med sin ro og flotte redninger.

Etter 39 minutter utlignet Teis Horn Rasmussen med sin syvende scoring til 17-17. Da tok Jonas Wille timeout. For det var litt en håndballkamp i Berlin. Tribunen kokte og på banen måtte Norge kjempe for hver ball og hvert mål. Dog, timeouten fikk umiddelbar effekt da Sander Sagosen scoret sin første for kvelden og ledelse 18-17 like etter, men det stoppet ikke Færøyenes store spiller, Skipagøtu.

Han, i likhet med Sagosen, serverte medspillerne sine nonstop. 19-19 var stillingen etter 41 minutter. Kvartert før slutt sto det 20-20 på tavla. Gøran Johannessen sørget for ny, norsk ledelse 21-20 med et skudd som ble målt til drøye 122 km/t, men de norske gutta klarte ikke å riste av seg Færøyene. Etter 51 minutter sørget Harald Reinkind for ny norsk ledelse 24-23 med ren kraft og energi på et strålende gjennombrudd. Sagosen sørget for 25-23 på sedvanlig Sagosen-vis like etter. Da norske supportere trodde kampen omsider var inne i Håndballguttas spor, pådro Petter Øverby seg rødt kort etter en duell med Færøyenes Oli Mittun. Like etter sto Bergerud frem på ny og reddet et særdeles viktig skudd fra høyrekant.

Like etter pådro Skipagøtu seg to minutter etter en klønete opptreden uten at Norge maktet å utnytte flertallet. I angrepet etter stod Bergerud på ny frem med en viktig redning. Tobias Grøndahl skaffet straffe drøye fire minutter før slutt, som Alexander Blonz satt inn – farlig nær Færøyenes målvakt til 26-23.

Om man trodde man hadde sett alt, utlignet Færøyene to ganger på kort tid til 26-25. Norge tok timeout elleve sekunder før slutt. Norge rotet bort ballen og Færøyene kjempet seg til straffekast. Den satt selvsagt Skipagøtu i mål til elleville jubelscener i Berlin til 26-26. Og en av tidenes største håndballsjokk i et EM.

Bergerud endte på 36% i redninger, mens Viking TIFs Satchwell endte med 33% for Færøyene. Alexander Blonx ble Norges toppscorer med åtte mål, men kampens gigant var playmaker Elias Ellefsen A. Skipagøtu.For i kveld skrev Færøyene håndballhistorie. For Norge ble det en trist kveld. Mandag skal kjerringa reises mot Slovenia.

PS: Hovedrunden spilles i Hamburg 17., 19., 21. og 23. januar. Finalespilet spilles i Køln 26.-28. januar.