Foto: Jon Forberg

Maria Hjertner:  – Jeg er stolt over å representere Byåsen igjen!

Etter fem sesonger borte fra Trondheim, hvorav de tre siste i København, er den hardtskytende høyrebacken Maria Hjertner tilbake i klubben i sitt hjerte. 

Hun forlot Byåsen i 2017 for spill i Larvik.  Der ble hun i to sesonger før hun reiste videre til Danmark i 2019.

Foto: Robert Magnussen / Nidaros Foto


– Det føles skikkelig bra å være tilbake i Trondheim, overraskende bra egentlig, sier Maria Hjertner (26) fornøyd. – Jeg har kommet hjem til en klubb som jeg har lykkes i før og som enda har høye ambisjoner.  Byåsens ambisjoner matcher med mine.  Det er masse potensial i gruppa, et skikkelig fint trenerteam og jenter som jeg trives veldig godt med å spille med, så det føles skikkelig godt, sier bakspilleren ivrig.


Hva er bakgrunnen for at du dro hjem?

– Det var et komplekst valg, det var mange faktorer i spill, forklarer hun. – Jeg hadde vært fem år borte fra Trondheim og jeg tror koronaen satte en støkk i meg.  Da grensene ble stengt og jeg satt alene i Danmark var jeg ganske langt nede da koronaen stod på som verst.  Jeg ville hjem. 

– Det var ikke gitt at jeg skulle reiste tilbake til Trøndelag, men så kom Byåsen på banen og da gikk det veldig fort.  De ville ha meg og det føltes deilig.  Det å kunne flytte nærmere familie, venner og kjæreste, det føltes veldig riktig.  Jeg har blitt 26 år, da var det kjekt å kunne bo med kjæresten og ha samboer for første gang. 


Maria uttalte sist sesong at hun syntes det var stas å spille i en tøff liga i Danmark hvor hun møtte VM-spillere i nesten hver kamp. 

– De tre årene i København var kjempefine.  Til tross for korona har det vært kjempelærerikt og jeg ville aldri vært det foruten.  Jeg lærte mye og utviklet meg både som håndballspiller og menneske, det var skikkelig fine år, ja. 

Foto: Jon ForbergHvilket lag har du kommet hjem til, sammenliknet med det du dro fra i 2017?

– Årets mannskap består av en ung sulten spillergruppe.  Byåsen har fått fylt på med nye unge sultne spillere siden mange av oss forlot klubben i 2017/18.  Jeg føler at ambisjonsnivået enda er veldig høyt.  Og det var det også sist gang jeg var her og det synes jeg er helt riktig for en klubb som Byåsen å ha.  Med tanke på den kulturen som har vært i lang tid.  Det er derfor jeg synes det er så gøy og at jeg er stolt over å representere Byåsen igjen. 


Maria Hjertner var skytteren i København og hennes rolle var å score så mange mål som mulig fra bak i banen.  Hun skulle ikke gå inn og krige med forsvaret, men sørge for de litt enklere målene fra distanse. 

Hvilken rolle har du i Byåsen?

– Skytterrollen er jeg komfortabel med og trives godt i.  Det er mye av det samme som i Danmark.  Byåsen vet hva de får av meg og det visste de i København også, der hadde jeg samme treneren som da jeg var i Byåsen sist.  Så det er mye det å ta skuddansvar og hovedsakelig for angrepsspillet jeg er hentet hjem for.  Og det vil jeg prøve å bevise at jeg var verdt.


I København fikk 26-åringen aldri tillit i forsvar og spilte kun i angrep.  I Byåsen får hun mulighet til å kunne utvikle seg som en toveisspiller, noe hun setter pris på.

– Det er stor forskjell fra København, for nå får jeg stå mer i forsvar på trening og litt i kamp. Det vil jeg også veldig gjerne, understreker hun.  – Det var litt kjipt at det ble ikke noe forsvarsspilling på meg i København.  Og det skjønner jeg for så vidt også, jeg var ikke god nok rett og slett.  Men nå får jeg prøvd meg og jobber med å bli bedre og forhåpentligvis kan jeg bidra mer i forsvar denne sesongen enn det jeg gjorde i København.  Det er mest artig å være toveisspiller.

Foto: Robert Magnussen / Nidaros Foto


Hvordan opplever du å spille i REMA 1000-ligaen sammenliknet med den danske Kvindeligaen?

– Det er uvant å gå til kamp hvor jeg må se så mye mer video.  Det er mange nye spillere i alle lag siden sist jeg spilte i Norge.  Det har skjedd en stor omrokkering på nye unge talenter som har kommet opp i flere klubber.  Det er mange lag som står annerledes enn da jeg spilte mot dem for 3-4 år siden, forteller hun. 

– Det er yngre spillere her i Norge og i Danmark er det et ekstremt høyt tempo.  Og det vet jeg at lagene i Norge også prøver på, men det er kanskje fortsatt en liten forskjell.  I København var det største angrepsvåpenet vårt tempo.  Vi jobber mye med det her også og generelt i ligaen og jeg synes det er et veldig bra nivå i REMA 1000-ligaen.


På syv spilte kamper i høst har Maria Hjertner scoret 25 spillemål. Byåsen er plassert på niendeplass så langt, med kort vei til sjetteplass.

– Det har vært litt opp og ned for min egen del i de første kampene.  Det er noen kamper hvor jeg føler at jeg har fått vist det jeg kom hjem for å vise.  Og det er på den måten jeg ønsker å fremstå i hver kamp, men jeg har ikke fått det til i alle kampene vi har spilt. 

– Det ønsker jeg å jobbe med så jeg kan vise i hver kamp hva jeg kan, og bidra med alt jeg kan inn i laget.  Selvfølgelig er det en prosess å komme inn i de nye systemene som Byåsen har.  Det har tatt litt tid og krever mye tankevirksomhet.  Men det begynner å komme seg nå.  Jeg merker en forskjell i denne landslagspausen at det blir bedre og bedre for hver uke som går.  Og jeg kommer mer og mer inn i det.  Jeg må lære nye spillere å kjenne, jeg må bare gi det litt tid.


Hva vil du si om Byåsens innsats?

– Vi startet veldig bra og fikk vist en del av potensialet vårt.  Samtidig så visste vi at vi hadde enda mer inne, men så har vi ikke fått vist det i alle kampene.  Det var kjedelig å gå inn i mesterskapspausen uten av vi fikk vist vårt fulle potensial. Vi ønsker alltid å vinne hver kamp, det er ikke noe å legge skjul på at det er kjipt når vi ikke oppnår det. 

– Vi har stor tro på det vi jobber med.  Jeg føler vi kommer sterkere ut nå enn der vi avsluttet, etter at vi har brukt kamppausen godt, sier Maria Hjertner avslutningsvis.