Andrea Austmo Pedersen har best redningsprosent i den danske ligaen – Norsk Topphåndball
Foto: Hamistolen

Andrea Austmo Pedersen har best redningsprosent i den danske ligaen

Andrea Austmo Pedersen opplever suksess i sin første sesong i dansk håndball.  Hun gikk fra Vipers til Ikast Håndbold i sommer og har best redningsprosent i ligaen på de målvaktene som har spilt alle 8 kampene i høst.  Ikast ligger på delt førsteplass med Esbjerg og Odense og Andrea har kun opplevd et tap så langt, som kom i serieåpningen.

På 128 skudd har Austmo Pedersen 51 redninger, som gir en redningsprosent på 40.


– Jeg føler det har gått fint både for meg sjøl og laget, sier Andrea Austmo Pedersen (28) tilfreds.  – Som målvakt er det en fordel å kjenne motstanderne, og det gjorde jeg ikke da jeg kom hit.  Så det har vært en artig utfordring. 


Austmo Pedersen sin nye klubb leder den danske ligaen etter åtte spilte kamper, på bedre målforskjell enn Esbjerg og Odense.  Ikast har avgitt poeng kun i en kamp og det var i serieåpningen 31. august mot Randers. 

Deretter har det blitt seier over Silkeborg-Voel, Sønderjyske, Aarhus United, Nykøbing, Horsens, Odense og Ajax København,

– Vi startet med å tape 27-26 mot Randers, det var en kamp vi ikke skulle ha tapt mener nå jeg, men bortsett fra den har vi gjort det veldig bra.  Vi har svingt i prestasjoner, men i noen av kampene har vi vunnet stort, selv mot topplag. 


Irriterer tapet mot Randers dere fortsatt?

– Heldigvis har også andre topplagene gått på noen smeller som gjør vi vi ligger øverst på tabellen sammen med de lagene vi fighter mot.  Hadde vi ikke tapt i serieåpningen hadde vi vært på førsteplass alene. Men vi har glemt den kampen nå, vi startet på scratch igjen da de andre lagene også tapte, bemerker hun. 


Odense, med Maren Aardahl og Tonje Løseth på laget, ble slått 32-22 i seriekamp 12. oktober.

– At vi slo Odense har mye å si.  Vi var gode i den kampen, selv om de har hatt noen skader.  Men jeg tror at vi bygger på et lag som kan være nærmere toppen av Kvindeligaen i år.  Nå har Ikast vært nummer tre i to sesonger på rad.  Høstsesongen stoppet litt tidlig, vi kunne gjerne ha spilt noen flere kamper siden vi var i en god flyt.  Men jeg tror vi skal gjøre det bra etter EM-pausen også. 


Andrea Austmo Pedersen spilte seks sesonger i Byåsen og tre sesonger i Vipers.  Etter ni sesonger på det øverste nivået i Norge oppleves det som en spennende utfordring å spille i en helt ny liga.

– Jeg gledet meg veldig til å dra til en ny liga.  Det er noen spillere i Kvindeligaen jeg har spilt mot før, men mange personer som jeg ikke kjenner så godt.  Det er andre motstandere enn hva jeg har vært vant til og det synes jeg egentlig har vært ganske gøy.  Det er fint å oppleve og utfordre meg på noe nytt.

– Jeg har spilt mot noen av de danske lagene i Champions League, så jeg kjenner til en del av profilene i den danske ligaen.  Men det er også lag som har mange gode spillere som jeg ikke kjenner så godt til fra før. Det er utfordrende, jeg kan ikke lære alle navnene med en gang, så det går på nummer.  Det har blitt litt mer videotitting, det har det. 

– Men det er litt derfor jeg kom til den danske ligaen, for å oppleve noe nytt. Det er en tøff liga hvor flere lag er i toppen.  Jeg trives godt som håndballspiller i Danmark.


I den siste sesongen i Vipers Kristiansand opplevde Andrea å konkurrere om spilletid med to gode målvakter i Katrine Lunde og Evelina Eriksson.  Nå danner hun og Jessica Ryde (fra Sverige) målvaktsteam og de har så langt hatt omtrent like mye spilletid. 

– Vi har delt spilletiden 50/50.  Man vil jo gjerne spille hundre prosent, men samtidig føler jeg at det har vært greit med den fordelingen. 


Austmo Pedersen har 3 norske lagvenninner i Vilde Ingeborg Johansen, Stine Skogrand, Ingvild Bakkerud og er takknemlig for at det er flere i klubben som forstår trønderdialekten hennes.

– Det er betryggende å ha norske spillere her fra før.  Og at de har trivdes så godt i Ikast.  Og det gjør de av en grunn, understreker hun.  – Det er trygt å være i Ikast.  Jeg har ikke spilt på lag med Vilde, Stine eller Ingvild før, men vi er nesten like gamle så jeg kjenner de fra før.  De danske spillerne forstår ikke alltid norsk, og i hvert fall ikke trøndersk, så det er godt å ha norske lagvenninner, humrer hun. 


Hvordan er treningshverdagen din?

– Det er annen hverdag for meg ikke å spille to kamper i uka, som jeg gjorde i Vipers.  Denne sesongen skal jeg spille europacup med Ikast, som er direkte kvalifisert og slipper å spille kvalik. Europacupen er ikke i gang enda, så da blir det tid til mer trening når vi har færre kamper. Vi har en god målvaktstrener og sammen med han håper jeg å ta noen steg videre. 


Hvor fornøyd er du med å ha tatt valget om å bytte til Ikast

– Jeg er glad for det, egentlig.  Jeg trengte en ny giv.  Jeg trivdes også i Vipers, og angret ikke for at jeg var der.  Det var tøft om spilletiden i Vipers og så hadde jeg spilt i den norske ligaen ganske lenge.  Jeg trengte noe nytt og jeg angrer ikke på det valget jeg har gjort, sier Andrea Austmo Pedersen avslutningsvis.