Hilde er en av de frivillige rundt Fredrikstad BK – Jeg har dugnad i blodet – Norsk Topphåndball
Foto: Privat

Hilde er en av de frivillige rundt Fredrikstad BK – Jeg har dugnad i blodet

Hilde Ahlgren Hansen er en av de som jobber frivillig rundt REMA 1000-liga laget, Fredrikstad Ballklubb. Hun har vært der helt siden klubben ble stiftet og nå er hun en av de som passer på at kiosken er oppe og går hver eneste hjemmekamp.

I Norge er dugnad et kjent fenomen. Dugnad en gammel skikk her til lands. De aller fleste landbrukssamfunn hadde faktisk en eller annen form for dugnad. I Norge var arbeidsformen svært vanlig til langt ut på 1800-tallet, spesielt når det gjaldt ting som å slå jordene, transport av tømmer, gjerding og husbygging.

I dag er kanskje den mest kjente formen for dugnad, hvert fall for oss, nettopp for idrettslag. Ingen håndball-lag i Norge ville gått rundt om man ikke hadde hatt frivillige som stilte opp, gang på gang. 

Dette er den tiende, i en rekke artikler om ryggraden i Norsk håndball. 

I Fredrikstad Ballklubb har de Hilde, som er en av de som alltid stiller opp. Hun tar oss tilbake til oppveksten for å forklare hvordan hun begynte med dugnad. 

– Da jeg var fem-seks år ville mor og far engasjere seg i et idrettslag. De kom da inn i Kongsten IF. Der jobbet mamma i kiosken, og pappa var formann. Jeg spilte håndball, men hjalp ofte mor i kiosken, forteller Hilde. 

– Vi kunne gjøre mye forskjellig, men det var ofte rydding, plukke søppel og å stenge kiosken, jeg hjalp til med, legger hun til. 

– Jeg har rett og slett fått dugnad inn i blodet. 

Betalt i smil, latter og glede

Får du noe for jobben du gjør? Spør jeg Hilde. 

Og jeg blir møtt med latter: – Nei, penger er nok ikke «cluet» her. Det koster mer enn jeg får, humrer hun. 

Men hva med i andre verdier?

– Ja, det er klart. Jeg får tilbake i smil, latter og glede. Jeg syntes det er så hyggelig å kunne gjøre noe som gleder andre, sier hun.

Hun forteller at dugnadsarbeidet nå har blitt mer til en hobby.

– Dugnad har blitt som en hobby for meg, og en dag er det kanskje ikke like morsomt lenger, og da slutter jeg. Men foreløpig er det kjempegøy, og det har rett og slett blitt en livstil. 

Drømmer seg bort 

Fredrikstad ballklubb er en ganske ung klubb. Den ble stiftet i 2002 og Hilde har vært med hele veien. 

– Jeg tror nok at det å være med å starte Fredrikstad Ballklubb, kanskje er en av de kuleste minnene, sier hun. 

Nå drømmer Hilde seg over i et nytt prosjekt, nemlig å få en ny hall på plass, men dette er foreløpig bare dømming.

– Når jeg er i andre haller er jeg ofte misunnelig på de fine kioskene. Kiosken vår må rigges opp og ned til hver eneste hjemmekamp, og det tar flere timer. I andre haller trenger man bare å åpne den, sier hun. 

– Det er en skremmende tanke 

 En ting Hilde har tenkt på er hvordan det skal bli om man slutter å jobbe dugnad. Hun forteller at hun ser at folk har mye å gjøre og at folk ikke har tid til å jobbe dugnad. 

– Det er en skremmende tanke, sier hun. 

Hun tror det er viktig at vi viser hvor fint det er å jobbe dugnad. Hun sier også at vi må påpeke at det er masse glede, latter og at man får være sosial. 

– Mitt motto er at «den største gleden en kan ha er å gjøre andre glad». Og det tror jeg er veldig viktig. Man trenger ikke alltid forlange noe tilbake, avslutter hun. 

I samarbeid med: