Fredrik Tønne om Charlottenlund, kampen mot Bergen og litt mer – Norsk Topphåndball
Foto: Marianne Kolås

Fredrik Tønne om Charlottenlund, kampen mot Bergen og litt mer

Før kampen mot Bergen sist søndag stod Charlottenlund med en seier og ett tap på bortebane. På hjemmebane har det blitt litt dårlige uttelling med kun en seier på tre forsøk. Totalt skulle dette bli fem kamper og fire poeng, og en helt grei åttende plass på tabellen. Dette var altså før kampen mot Bergen.

Men før jeg kom så langt til at jeg fikk snakket med Charlottenlund sin trener Fredrik Andreas Lindstad Tønne, måtte jeg drive litt «gravende journalistikk».  Og akkurat i dette tilfellet kunne jeg lene meg litt på at det bare er en liten uke siden jeg snakket med, og om, Melhus. Og da var vi så vidt det var innom Junior NM finalen i 2021/22. En finale som ble et rent trønderoppgjør mellom Charlottenlund og Melhus , og der sistnevnte gikk seirende ut av mesterskapet.

Da blir det naturlig å starte med å spørre om det er mange på  dagens 1.divisjonlag som spilte den NM-finalen i vår?

-Ja, det er vel 7-8 stykker som var i NM-finalen i fjor som spiller på dagens lag

Gravejournalistikken fant også at Charlottenlund ble nummer to i Lerøy-serien i fjor.

Er dette gutter som er i stallen din i dag?

-Noen er det, men ikke fullt så mange som de som spilte NM-finalen. Vi har vel 3-4 av de på A-laget + noen på rekrutt laget.

Det var i fjor, nå må vi ta årets sesong. Hvordan vil du si sesongen har startet for Charlottenlund sin del?

-Vi startet litt trått. Der vi kan si at kampen mot Ryger endte som et (på en måte)  akseptabelt tap. En kamp som like godt kunne like vippet i vår favør.

-Kampen mot Melhus burde vi vunnet. Vi var uten vår toppscorer Nicolai Daling som akkurat da var opptatt med spill for Kolstad. Men vi burde likevel vunnet, og der er jeg ikke fornøyd med prestasjonen vår.

-TIF Viking er et veldig bra lag. Og rent resultatmessig nådde vi ikke helt opp der selv om jeg til en viss grad var fornøyd med spill og innsats.

-Alt i alt synes jeg vi levert gode prestasjoner til nå, spesielt med tanke på at vi nå har vunnet de tre siste kampene.

Har det vært store utskiftninger i laget med tanke på stallen fra i fjor? Eller er det litt noen sånn noen ut og noen inn?

-Der har vi vel gått i null kan du si – dvs seks spillere inn og like mange ut.

Ifølge Wikipedia er Charlottenlund en bydel i den østlige delen av Trondheim. Det er derfor fristende å spørre – er 1.divisjonslaget, og klubben, en bydelsklubb? Eller?

Her drar han litt på det… -Jo vi er vel egentlig det. Vi har bra rekruttering og gjør det godt i både NM (junior) og Lerøy. Vi har gode spillere som både har gått, og går, gradene i våre egne lag. Vi har en god gjeng med lokale gutter som drar lasset.

-Dette gjør oss i tillegg attraktive for resten av Trondheim. Så selv om vi kan sies å vere en bydelsklubb så utelukker vi ingen som måtte komme fra andre deler av Trondheim, eller andre steder for den del. Vi er opptatt av å ha en god treningskultur og ikke så veldig opptatt av hvor spillerne kommer fra.

Alderen på spillerne, er det som på noen av de andre lagene i 1.divisjon der de fleste er i slutten av tenårene/starten av tyveårene?

-Joda, det er ikke et spesielt gammelt lag vi har, med en snitt alder på 20,5 år fordelt på 18 spillere.

Vi har tatt en liten titt på klubbene som skal spille Lerøy nå i vinter. Av 18 lag er det fem lag fra Trøndelag og området rundt Trondheim. Er dette en fordel eller en ulempe for håndballen i og rundt Trondheim?

-Helt klart en fordel!

-Det å spille Lerøy er en verdifull erfaring, både med tanke på å møte nye lag og spillere og det å få spille en landsdekkende turnering med et veldig høyt nivå. Det er helt klart en fordel for både spillere, klubber og landsdel for den del. Så jeg ønsker enda flere lag fra regionen velkommen jeg.

De fem klubbene er Kolstad i REMA1000-ligane, Charlottenlund og Melhus i 1.divisjon, Vikhammer og  Tiller i 2.divisjon. I tillegg er det flere lokale klubber/lag i lavere divisjoner

Blir det mye kamp om de samme spillerne eller er det snakk om samarbeid over klubbgrensene?

-Vi og Kolstad er partnerskapsklubber. Og dette er et samarbeid som fungerer godt for begge parter (noe som vi kommer tilbake til litt senere). Melhus har på sin side vært veldig gode på å få opp og fram spillere fra egen klubb. Der har de rett og slett gjordt en kjempejobb.

-Så nei, jeg vil ikke si at vi slåst om de samme spillerne – du kan vel si at de ulike klubbene har funnet sin måte å rekruttere på uten at vi «stjeler fra hverandre».

Det ser ut som om dere er godt etablert i 1.divisjon etter opprykket etter 2016/17 sesongen. Har dere et langsiktig mål om opprykk til REMA 1000-liagen? Eller?

-Hm, hm. Dette må selfølgelig bestemmes på klubbnivå. Men jeg skal ikke stikke under en stol at både jeg og flere med meg drømmer om opprykk til REMA 1000-ligaen.

-Det er fantastisk med satsingen som blir gjordt i Kolstad nå. Men jeg tror at det er behov for ett Trondheims- lag til i REMA 1000-ligaen. I alle fall på litt lengre sikt.  Slik det er pr i dag kan det bli vanskelig for de lokale talentene å nå fram på Kolstad-laget. Da hadde det vært veldig greit med ett lag til på øverste nivå.

Men du, hvor lenge har du vært i Charlottenlund systemet? Og er du en av alle trenerne som har en fortid som spiller?

-Jeg har vært hele livet i Charlottenlund jeg. Det var der jeg begynte som håndballspiller som 6-åring og der jeg gav meg som spiller som 17-åring – med en kneskade. Og da begynte jeg på en trenerkarriere istedenfor.

-Videre har jeg trent aldersbestemte lag, og før jeg overtok herrelaget i fjor trente jeg damelaget vårt. Som også spiller i 1.divisjon.

Før fjorårs sesongen uttalte du til Follo Media «at bakspiller Linus Høgdahl har tatt gode steg og har en utrolig god skuddarm ellers bør man alltid se opp for veteran Mats Guldseth». Ifølge Handball.no har du fremdeles disse to i stallen din.

Hvilke forventninger har dere til årets sesong? Og hvor er dere etter sesongslutt i mai 2023?

-Vi har jo våre interne målsetninger, og der spiller vi for en plass på øverste halvdel av tabellen. Så langt mangler vi noe på stabiliteten, og skal vi holde oss på øverste halvdel så må vi vinne alle kampene mot lagene som ligger rundt, og så tar vi kamper som den i går mot Bergen som en ren bonus.

-Og får vi flere slike «bonus-kamper» så skal vi kunne vere med å fighte på toppen.

Vi vet at Charlottenlund og Kolstad er samarbeidsklubber? Og de som er litt over snittet interessert fikk med seg at dere i går hadde med spillere som normalt er knyttet til Kolstad – men hvordan fungerer egentlig dette samarbeidet?

-Veldig bra, kommer det kontant. Dette er et samarbeid som gagner begge klubbene. Det åpner seg gode muligheter for spillerne fra begge klubbene. Fra CSK sin side har vi Nicolai Daling – som har fått spille både i REMA 1000-ligaen og fått være med på E-cup spill.

-Andre veien har du Eskil Dahl Reitan i Kolstad som ikkje har fått så mye spilletid der så langt i år, og får verdifull spilletid hos oss i 1.divisjon.

-I tillegg har du kompetanseoverføring både på klubbnivå og på trenernivå. Nei, dette er bare fordeler.

Kampen mot Bergen ble jo tett kamp, og en fartsfylt kamp. Til tider kanskje litt ampert? Var dette spesielt for akkurat denne kampen eller «bare ble det slik»?

-Vi hadde en klar kampplan før vi reiste til Bergen. Og det var høyt tempo fra start av. Vi har en relativt stor stall mens Bergen har det litt tynnere i rekkene. Så vår intensjon var å «slite de ut» mens vi kunne rullere på spillerne og få litt hvile innimellom.

-Tette kamper som dette har ofte en tendens til å bli litt tempererte. Det er et resultat av at kampen betyr mye for begge lag.

Nå har dere nettopp møtt, og slått,  Bergen, og så venter Sandefjord i neste kamp. Dette er to av topplagene i divisjonen, og samtidig to av lagene som spilte i REMA 1000-liga i fjor. Tilnærmingen til disse kampene, er den annerledes enn når dere møter ett av de andre lagene?

-Helt klart. Selv om selve kampforberedelsen er lik uansett motstander  – der vi fokuserer på egne oppgaver og ikke resultatet så vil det foran kamper mot lag som Bergen og Sandefjord endre noe på den mentale forberedelsen.

-Dette er kamper vi går inn i med null press på oss – for å si det slik så har vi ikke så mye å tape da vi går inn i kampen med et helt klar underdog  stempel. Noe som for øvrig passer oss bra, og det at vi har en ung tropp gjør at de kanskje senker skuldrene enda mer?

Og hvordan ser du på kampen mot Sandefjord etter seieren over Bergen i går?

-Kampen mot Bergen ga oss en fin referanse på hvor gode vi kan være. At vi kan vinne alle type  kamper. Selfølgelig så ønsker vi oss to poeng mot Sandefjord, men samtidig må vi være realistiske . Sandefjord har en tropp med masse erfaring fra øverste hold, og har nesten en sterkere tropp i år enn de hadde i fjor.

-Sandefjord er en soleklar favoritt, men vi skal gjøre det vi kan for å gi de kamp til døren.

Har du oversikt over hvor mange timer du og temaet ditt  legger ned pr uke for klubben og laget?

-Åh, nei det har jeg ingen formening om. Annet enn at det blir mange timer både pr dag og uke.

-Jeg er glad i å vere trener, og jeg er så heldig å få jobbe fulltid med hobbyen min. Og i tillegg har jeg en liten %-stilling som lærer på en håndball-linje. Det går mye i håndball – det er trening, møter, videoanalyser, kamper, oppfølging og alt det andre som hører med. Men det er artig, og det er helt klart verdt hver time.

Vi kommer ikke utenom Charlottenlund og Sander Sagosen. Hva har han betydd for spesielt guttesatsingen til Charlottenlund?

-Sander er helt klart et forbilde for mange unge spillere i dag. Ikke bare for våre egne her i Charlottenlund, men også andre unge gutter som drømmer om å spille håndball på topp nivå. Jeg vil tro at det er motivasjon for mange å se at det går an å komme fra en liten klubb og likevel kunne nå veldig langt.

Men du, kom dere dere hjem i går? Jeg fikk med meg at det var duket for dopingkontroll etter kampen?

-He, he. Ja det gikk fint. Vi  hadde heldigvis god tid etter kampen til flyet skulle gå. Og en grei taxisjåfør som ventet den ekstra ½ timen det gikk før alle var klare til å reise hjem.

Og så før vi gir oss, hvordan var så stemningen på flyet hjemover?

-Den var veldig god du. Masse latter, smil og ekstremt fornøyde spillere.