Melhus i 1.divisjon er (nesten) guttene som vant Bring i 2017/18 sesongen – Norsk Topphåndball
Foto: Eir Jørgen Bue

Melhus i 1.divisjon er (nesten) guttene som vant Bring i 2017/18 sesongen

For mange har Melhus kanskje vært mest kjent som flaskehalsen på E6. Noe som stammer fra den tiden da E6 nettoppgikk gjennom sentrum av Melhus. Men for noen år siden ble veien flyttet og da var det slutt på flaskehalsen. Det var digresjonen som måtte med for å plassere Melhus på kartet, omtrent 20 km fra Trondheim.

Det var med knappest  mulig margin at Melhus sitt herrelag rykket opp etter fjorårs sesongen. De hadde kun ett lite poengs klaring til LFH09 på andre plass da sesongen var over.

Samme året som E6 ble flyttet litt til siden for Melhus sentrum endte herre håndballen i Melhus , eller Melhus/Gimse som var navnet på laget den gang, på åttende plass i 2.divisjon avdeling 5. De holdt seg omtrent på midten av  2.divisjon til de måtte ta turen en divisjon ned etter 2010/11 sesongen. Og der ble de til de i 2018/19 sesongen kun gav fra seg ett poeng på 20 kamper og var klare for nye kamper i 2.divisjon. Vi var da kommet til 2019/20 sesongen, som ble pandemistoppet før den var ferdigspilt. Da serien ble stanset var det med Melhus på tredjeplass på tabellen. 2020/21 sesongen ble som kjent ikke spilt i 2.divisjon men etter 2021/22 sesongen var Melhus klare for spill på nest øverste nivå.

I skrivende stund (det vil si etter fem kamper) ligger laget fra Trøndelag på femte plass, med 6 poeng. Jeg har tatt en «midt i uken» prat med trener Asle Hårsaker for å lære litt om laget fra Melhus.

Aller først, jeg ble litt nysgjerrig da jeg fant at Melhus gikk seirende ut av Bring-serien i 2017/18 sesongen. Er dagens Melhus lag et resultat (?) av det Bring-laget?

-Ja, det stemmer. Laget som vant Bring er basen i dagens 1.divisjonslag. Det var jeg og samboeren min, Inger Mærk, som startet det laget for – tja det blir vel 13-14 år siden nå.

Litt som Nærbø altså?

-Jo, det kan du godt si, for Nærbø har vært et forbilde for oss opp gjennom årene. De viste veien for at det går godt an å komme fra et lite sted og like vel få fram et godt håndball-lag.

«For åtte år siden spilte disse 13-åringene Partille-cup – lørdag skal åtte av dem spille NM-finale». Denne avisoverskriften fra mai 2022 kom opp da jeg prøvde å finne ut litt mer om Melhus?

-Dette er nok samme gjengen som vant Bring i 2017/18 sesongen. Og som i fjor altså spilte seg til Junior NM finalen. Der stod de til slutt igjen som vinnere etter at de slo Charlottenlund.

(Og her må vi bare ta med at denne finalen ble et spennende trønderoppgjør, der det stod 30-30 med tre minutter igjen å spille. Mikkel Hårsaker Mærk la på til 30-31 og Eskil Lund til 30-32 i løpet av de to neste minuttene. Charlottenlund reduserte til 31-32 knappe 15 sekunder før full tid før nevnte Mikkel fastsatte sluttresultatet til 31-33. Spennende med andre ord).

Om jeg har forstått det riktig så spilte dere i 3.divisjon for bare tre-fire år siden, inkludert en sesong uten kamper. Hvordan har dere nådd 1.divisjon på det som vel er relativt kort tid?

-Da guttene var gamle nok til å spille seniorhåndball fikk de en sesong i 3.divisjon der de ble med på opprykk til 2.divisjon. Så kom pandemien med først halvspilt sesong og deretter ingen sesong.

-Da vi fikk lov å spille kamper igjen var Torbjørn Buhaug Eide kommet hjem til Melhus. Han kom hjem med masse erfaring fra spill i Elverum. I tillegg til å vere spiller, så bidrar han inn i trenerteamet.

-Og etter den første hele sesongen i 2.divisjon ble det avdelingsseier og opprykk på guttene.

Det ble kun to tap i fjorårs sesongen, begge på bortebane. Hjemmesesongen har så langt  startet i samme sporet, med to av to mulig seirer. Hvordan ser du på sesongen så langt?

Egentlig veldig bra. Faktisk så bra at vi er skuffet over at vi ikke tok poeng i den første kampen, som var mot Nøtterøy. Det ble en kamp der mye skjedde på slutten – og vi tapte det som var et veldig jevnt oppgjør.

-Nå har vi vunnet tre av de fire siste kampene, og vi har fremdeles mer å gå på.

Hvor kommer spillerne fra? Er de egenproduserte eller er det tilflyttere/pendlere fra naboklubber?

-Det er for det meste egenproduserte spillere. Men i år har vi fått en målvakt fra Charlottenlund i tillegg til en student som tidligere har spilt i Fold. Men vi har også avgitt et par spillere til Kolstad. De trener med Kolstad, men har sin kamparena i Charlottenlund (som er Kolstad sin samarbeidsklubb).

Nordstrand fikk et «luksusproblem» da de rykket opp til 1.divisjon med at spillere fra naboklubber nå gjerne ville spille der. Har dere opplevd det samme?

-Nei, det vil jeg ikke si. Selv om vi er nært Trondheim så er det ikke så mange som banker på døren vår. Kanskje fordi vi har et ganske godt miljø for både spill og utvikling i egne rekker. I tillegg til 1.divisjonslaget har vi G16 og G18 som nå er klare for hhv Bring og Lerøy. Og så har vi et 3.divisjonslag der rekruttene våre har sin utviklingsarena.

Og alderen på guttene? Det høres kanskje ikke ut som om de er så veldig mye over 20år?

-Nja, vi har et par stykker som trekke snittet noe opp. De er rett over 30 år, mens resten ligger på 20-21 år. I tillegg har vi med oss noen rekrutter som +- 18 år.

Hva gjør egentlig spillerne dine på sånn i det daglige? Jeg regner med at dette er gutter som enten er skoleelever, studenter eller allerede ute i full jobb?

-Noen av guttene har gått yrkesfag og er ute i jobb, men de fleste er studenter på høyskole og universitet.

Overgangen fra 2. til 1.divisjon, har det vært store overraskelser for både spillere og lagledelse? Med tanke på tempo, spillestil, hva du får lov til eller ikke fra dommere etc.

-Det har egentlig gått greit det. I 2.divisjon var det store forskjeller på topp- og bunnlagene. Ja, det er forskjeller i 1.divisjon og, men ikke i samme grad. Her er alle lagene gode, for å si det slik. Både tempo og fysikk er jevnt over høyere, dommerne er mer profesjonelle og ellers er det som forventet.

-For å si det kort, det er veldig artig!

Melhus trener Asle Hårsaker (foto: Melhus Facebook)

Hvor mange timer i uken bruker du på laget og klubben pr uke? I tillegg til trening og kamp? For det gjør seg vel ikke akkurat selv, den jobben du og de andre i teamet ditt legger ned hver uke?

-Ha,ha. Ja, vi har tenkt litt på det, samboeren min og jeg. Men vi har ikke helt greid å tallfeste det. Vi kjører på med kveldsmat etter trening en dag i uken. Og i en 7-8 år nå har vi hatt felles middag på fredagene for både rekrutt- og herrelaget. Dette gjør vi ikke alene altså – her har vi en veldig god foreldregruppe som hjelper til.

-Men antall timer? Skal jeg si ett tall – vi legger nok fort ned en 4-5 timer pr dag.

Et familieforetak altså?

Ha, ha kanskje det ja. Vi har jo tre gutter som alle spiller i Melhus, og med samboer som assistent trener og ellers godt involvert i laget – så ja,  et familieforetak….

Og i ditt «sivile» liv – hva gjør du på da?

Jeg er utdannet Vernepleier innen Barne- og Ungdomspsykiatrien. Og for å få tid til håndballen jobber jeg nattevakter på en institusjon tilknyttet St.Olav Hospital.

Men du, har du spilt håndball selv?

-Joda, det har jeg gjordt vet du. Jeg spilte på Heimdal på den tiden de var i Eliteserien.

Sånn helt til slutt– dere ligger pr i dag på femte plass, bak de to som kom ned fra REMA 1000-ligaen og de to som spilte om opprykk til REMA 1000-ligaen. Hva er målet for sesongen og hvor er dere når sesongen er over i mai 2023?

-Målsetningen er helt klart å holde oss i 1.divisjon sånn i første omgang. Deretter er det å etablere oss på øverste halvdel i 1.divisjon. Etter det, hvem vet?

-Vi har åpnet sesongen bra, og jeg regner med at de fire lagene som pr i dag ligger over oss på tabellen vil ligge der oppe og så vil alle vi andre kjempe om poengene og plassene bak der. Så langt ser det ut til at alle kan ta poeng fra alle. Du kan faktisk tape en kamp og likevel holde deg langt oppe på tabellen.

Da takker jeg for praten Asle, og ønsker lykke til borte mot Falk på søndag.