FOLLO: – Det råder en optimisme i hele regionen – Norsk Topphåndball
Foto: Tor Solstad

FOLLO: – Det råder en optimisme i hele regionen

Da corona-epidemien kom i 2020, rykket Follo ned til 1.divisjon. Søndag kan Follo på ny rykke opp i REMA 1000-ligaen. Vinner Lukas Karlssons borte mot temposterke Bodø, blir resten av sesongen en eneste lang parademarsj.

– Vi kan spikre opprykket og er nær målet vi har satt og håpet på i lang tid. Det blir en spennende søndag. Hele klubben har en genuin tro på at dette skal gå. Vi vet vi har fire matchballer, men vi ønsker selvsagt å feie bort enhver tvil så tidlig som mulig, sier Follo-trener Lukas Karlsson til topphandball.no.

Før helgens seriekamper i 1.divisjon har Follo 43 poeng med fire kamper igjen. Sandefjord ligger på 2.plass med 36 poeng med samme antall kamper igjen. To poeng i Bodø søndag vil feie all tvil av veien.

Merittert

Alle som kjenner norsk herrehåndballs historie, nikker anerkjennende til Fredensborg/Ski meritter i flere tiår. Fredensborg, Fredensborg/Ski, Skeidar, Follo/Skeidar og Follo er navnene toppsatsingen i Follo-regionen har båret. Før forrige sesong ble kastet i gang, var Fredensborg/Ski klubben som topper adelskalenderen i norsk herrehåndball. I dag er det kun Elverum og Runar som ligger foran. At kulturen sitter i veggene, mener Karlsson å lukte – og særlig når dagens Follo Håndball er svært nær å rykke opp i det gode selskap på ny.

– Den genuine troen på at noe er på gang igjen, fører kun til positivt med seg og ikke et press som mange kanskje tror vi legger på oss selv. Stemningen er generelt positivt og interessen og kulturen fra Fredensborg/Ski-tiden sitter i veggene, skaper interesse og gjør at mange bryr seg.Fire matchballer

Om ikke ubeseirede Follo lykkes med å ta poeng i nord søndag ettermiddag, har klubben ytterligere tre matchballer etter påske. Suksesstreneren og spillergruppa er klar over faktum. Seier søndag betyr direkte opprykk.

– Spillerne begynner å bli trøtte av Adrian (red.anm: Saastad, trener) og meg. Selv om seiersrekka skaper god stemning i seg selv, er verden så kjedelig at vi ikke kan tillate oss å tenke på noe mer enn neste kamp. Der står det Bodø, som har et toppnivå som kan skape store problemer for oss. De forrige sesongen har vi slitt med å vinne kamper som skal vinnes.

Denne sesongen har disse kampene blitt vunnet. Vi fikk en god start sist (red.anm: vant 29-27), men de spilte seg stort opp etter pausen. Vi må unngå at de får lov til å spille sin løpehåndball. Det blir en kamp med høyt tempo, spår Karlsson.

Tålmodighet

Det er liten tvil om at Follo har lykkes med å samle og å gi regionens talenter et tilbud som bærer frukter. Karlsson er tydelig på hva klubben ikke bør gjøre om klubben sikrer opprykk.

– Historisk sett er Follos problem at man har gått opp og ned. Vi i trenerteamet ønsker helt klart å bygge et stabilt grunnlag med en spillertropp bestående av treningsvillige gutter fra samarbeidsklubbene våre. Kommende sesongs spillerstall er i stor grad ferdigssignert allerede. Rykker vi opp, må vi hente inn noen få spillere. Det blir likevel ikke aktuelt å hente inn noen superspillere som kun er i én sesong eller to, før de forsvinner.

Da jeg spilte i Hammarby for rundt 20 år siden var jeg på samme alder som mange av våre spillere i dag. Vi rykket opp til toppserien den gang og det er et minne jeg aldri glemmer. Den stoltheten unner jeg guttene å få kjenne på. For våre ungutter er første drøm å rykke og å spille for Follo i REMA 1000-ligaen. Jeg har aldri rykket opp som trener. Derfor håper jeg å kjenne på en stolthet sammen med spillerne om ikke alt for lenge Det råder en optimisme i hele regionen, sier han videre.

Follo HK. Foto: Tor Solstad


Skryt

Langhus, Siggerud, Oppegård, Kolbotn og Ski er Follos samarbeidsklubber.
– Klubbene rundt oss gjør en fantastisk jobb. Et opprykk vil bety mye for mange i Follo-regionen. Spillerne fra samarbeidsklubbene utgjør stamme i laget vårt, noe som sier meg at det gjøres mye riktig, mener han.

Om Follo sikrer opprykk allerede søndag, er han trygg på at næringslivet og håndballinteressen vil gi rødtrøyene en solid dytt i ryggen i møtet med de beste lagene i norsk håndball neste sesong.
– Vi må tørre å drømme stort, mener han.

Nervene til den tidligere håndballproffen er under kontroll, mener han selv. Det takker han spillergruppa for.

– Spillerne gir meg en ro, de jobber hardt og de har ikke tenkt å slutte med å spille solid håndball nå. Den roen Adrian og meg kjenner på, smitter tilbake på spillern igjen. Spillerne inspirerer og vi gleder oss til søndagen i Bodø. Det er opp til oss selv, avslutter Follos suksesstrener Lukas Karlson til topphandball.no.

PS: Søndagens første matchball i jakten på direkte opprykk har avkast klokken 16:00 i Bodø Spektrum. Bodø kjemper på sin side for å unngå nedrykk. Før helgens kamp er det kun to poeng ned til nedrykksplassering.