Nøkkelspilleren som ikke vises så godt – Norsk Topphåndball
Foto: IdaTittmelhus

Nøkkelspilleren som ikke vises så godt

Det er ikke posisjonen hvor prestasjonene vises best. Men renheklede – og dyktige! – forsvarsspillere er du nødt til å ha for å vinne viktige håndballkamper. Vi har en slik en, en som attpåtil – og riktig – er blitt kåret til Årets Forsvarsspiller de to siste sesongene – og det av «sine egne».

Hva betyr en slik kåring for defensiv-sjefen vår, Vetle Eck Aga?

«Det artigste med denne kåringen er at det er spillerne i ligaen som har stemt. Så er det jo også kjekt at folk synes man er dyktig på noe. Det er jo artig, kjempegøy rett og slett. Den eneste jobben jeg har er jo å stå bak der og gjøre det vanskeligst mulig for motstanderne og at folk synes jeg er «høvelig» flink til å gjøre den jobben. Men samtidig endrer ikke kåringen synet på meg selv, hvem jeg er og hva jeg kan.»

Avstemningen er håndballens eget så å si, spillernes stemme, og i tillegg kommer alle kommentarene fra publikum – på en måte blir det ros både i pose og sekk…

«Håndballen synes jeg generelt sett er positiv, og uansett er det flest positive kommentarer som legges igjen på sosiale medier. Men det er jo fint å lese at folk gir uttrykk for at man har gjort det bra og at prisen er fortjent. Og så føler jeg selv at jeg i mange kamper i løpet av sesongen har bidratt og også bidratt godt. Sesongen er altså ikke ferdig ennå. Det kommer to – kanskje tre – viktige kamper før vi er ferdig.»

Hvem tror du forresten fikk nest flest stemmer i kåringen?

«Jeg tror det kan ha vært Serradilla på Elverum. Jeg synes han er veldig flink, flink til å ødelegge rytme i motstanders angrepsspill. Flink til å posisjonere seg. Han er absolutt én av de aller beste i ligaen vår.»


Sammenlign din egen sesong med den forrige.

«Vanskelig. Jeg glemmer gjerne fort ting som har vært. Men det føles som om sesongen har vært ganske lik den forrige; litt opp og litt ned. Sånn vil det jo alltid være; men jeg føler at jeg har vært ganske så stabil. Jeg føler sjelden at jeg gjør ordentlig dårlige kamper. Men det har vært noen kamper hvor jeg synes jeg har vært veldig bra.»

Nevn dem?

«Hmm – Kiel borte, da føler jeg at vi sto veldig bra – lenge. Så var vi uheldige at vi ikke klarte å knekke det helt til slutt. Men vi gjorde en ordentlig bra kamp bakover, personlig også. Og så hadde vi Szeged hjemme – en toppmatch for hele laget. 

Hva er de største utfordringene defensivt i møter med Elverum?

«Elverum er et lag som er veldig sta. De gir seg aldri. De er sykt flinke til å gjøre små avtaler underveis, gjør vrier på ting som egentlig ser ganske likt ut. Du må være veldig påpasselig når du spiller mot Elverum. De har mange sykt flinke ballspillere. Det kan komme flere overraskelser underveis hos Elverum enn hos noen andre norske lagene.»

«Elverum er også flink til å justere på ting fra en kamp til en annen. De har selvsagt sitt grunnspill som de bruker. Så har de mange duellspillere; de har høy fart inn i ballen. Men så har de altså ting de kan endre på fra kamp én til kamp to og til kamp tre – som vi opplevde de gjorde i sluttspillet i fjor. Det synes jeg er artig. Jeg synes det er gøy å møte Elverum av den grunn også – at du blir testet håndballmessig, men også fysisk fordi du møter mange raske spillere som prøver å løpe deg av. Vi får ha på oss løpeskoene i morgen slik at vi klarer å henge med dem.»

Hvor ofte får vi se forsvarssjef Vetle stikke av gårde i stor kontringsfart? Har du fått full kontringsfrihet? Du har jo tross alt fire scoringer i ligaen, både denne sesongen og den forrige…

«Du får vente og se. Kanskje kommer det en liten overraskelse onsdag..»

Vi kan vel regne med å få noen perioder hvor vi må forholde oss til et 7 mot 6-spill fra Elverum – er vi klare til å håndtere den utfordringen skikkelig godt?

«Ja. Syv mot seks, det er jo slik håndballen er blitt. Elverum prøver ut også dette. Med syv spillere er du i overtall, og gjør de det riktig og vi ikke treffer på våre vurderinger, ja, så er man jo én mann mer – én som er ledig. Da handler det om å slippe den du vil slippe – det er også en vurdering som må gjøres. Så er det jo en vesentlig faktor at keeperen ikke er på plass. Syv mot seks er en veldig fordel for laget som får det til å klaffe, men om vi treffer i forsvar kan vi få muligheten til å kontre inn noen enkel mål. Det er en fare med syv mot seks at man selv slutter å kontre – tenker at nå må vi ta vare på ballen, keeper er på vei inn, og så begynner man å roe ned i stedet for å våge løpe etter.»

Du synes det er artig å spille kamper. Kan du likevel tenke deg å slippe med å spille to sluttspill-finaler i stedet for tre?

«Ja, takk! Altså, to seire og ikke to tap,» kommer det kjapt fra en smilende forsvarssjef, Vetle Eck Aga.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Ida/TittMelhuus og Anders/Kolstad Håndball