NEDTUR: Tekniske feil ødela finalen for tapre norske håndballjenter – Norsk Topphåndball
Stine Bredal Oftedal og Stine Skogrand etter finalen i håndball-VM mellom Frankrike og Norge i Jyske Bank Boxen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

NEDTUR: Tekniske feil ødela finalen for tapre norske håndballjenter

Det som skulle bli kaptein Stine Bredal Oftedals store kveld i hennes siste VM, ble en nedtur mot et solid fransk lag. Frankrike vant fortjent 31-28 på en kveld preget av en haug med norske, tekniske feil.

Frankrike og Norge kom til søndagens finale med to ulike utgangspunkt. Franskmennene satt Sverige på plass i semfinalen, mens Norge vant en episk semifinale i siste sekund mot Danmark etter ekstraomganger og en magisk Henny Reistad bak roret. Fredagens magiske aften ble ikke like magisk i kveldens finale, for i kveld var det Frankrike som var best og som vant gullet fortjent etter etter prikkfritt mesterskap. Frankrike lå i føringen gjennom store deler av kampen og vant til slutt 31-28. Norge ble felt av mange tekniske feil, noe som Frankrike visste å utnytte gjennom kampen.

Slik var kampen
Frankrike åpnet best og ledet 1-0, men Henny Reistad fortsatte der hun slapp mot Danmark med å sette inn tre av Norges først seks mål. Gledelig var det at Nora Mørk fikk bedre fart på skuddarmen enn høyrebacken gjorde fredag kveld. Norge førte an og hadde kommandoen med 9-6 etter 11 minutter. Etter kvarteret utlignet Orlane Kanor til 10-10. Lagene fulgte hverandre mål for mål ut omgangen med stillingene 11-10, 11-11, 12-11, 13-11, 13-12, 13-13 før franskmennene fikk et lite mentalt overtak til ledelse 16-14 etter 23 minutters spill. Det norske forsvaret fikk helt tak på Frankrikes fart og skuddkraft foran et sterkt norsk-vennlig publikum i Boxen i Herning. Det hjalp ikke på det norske spillet, for Frankrike festet grepet ytterligere og gikk opp til 19-15. Nitten mål bakover på 26 minutter er ikke norsk hverdagskost – og ufordringene bakover forplantet seg dels i angrepsspillet hvor Norge ble dømt for brøyt og tekniske feil flere ganger på rad.
Dog, Emilie Hovden viste seg som sikkerheten selv i angrep og var et lite lyspunkt mot slutten av omgangen i en defensiv svak, norsk omgang. Frankrike gikk til pause med ledelse 20-17.
-Et forferdelig forsvarsspill, oppsummerte TV3 sin ekspertkommentator Gunnar Pettersen omgangen med.

2.omgang
Man skal ikke lenger tilbake enn fredag for å finne eksempler på at Norge kan hente opp nok mål til å vinne kamper. Likevel, de franske jentene lot seg ikke affisere etter hvilen. Katrine Lundes strafferedning i åpningen bar bud om at gamle sirkushester fortsatt kan lukte sagmugg. Enda bedre ble håpet da Stine Bredal Oftedal satt inn sitt femte mål på fem skudd like etter, men Frankrike mente alvor med å føre kampen. Etter 37 minutter var differansen fortsatt på tre mål og 24-21 etter 40 minutters spill. Det positive var at det norske forsvarsspillet var langt bedre enn før pausen. Da Katrine Lunde rundet 38 i redningsprosent og duoen Henny Reistad og Nora Mørk – og sistnevntes 7. scoring – satt inn to mål på rad til 25-23 ble det fornyet optimisme blant de mange nordmennene på tribunen i Herning. Lunde fortsatte storspillet med flere solide redninger, noe Norge utnyttet fremover med scoringer. Camilla Herrem reduserte til 26-25 etter 48 minutters spill.
Med 15 (!) tekniske feil etter 51 minutters spill ble det krevende for det norske laget. Frankrike utnyttet feilene og økte ledelsen til 28-25. Så kom feil nummer 16 – som Lena Grandveau utnyttet godt til 29-25. Da våknet kaptein og Bredal Oftedal og Camilla Herrem med to raske mål til 29-27.
Men dette var det franske stjerneskuddet Lena Grandeveaus kveld. Hun avgjorde i praksis finalen da hun satt inn 31-28 for det franske laget. Symptomatisk for det norske laget var at Norge på ny kastet bort ballen like etter. Frankrike vant 31-28 og tok sitt første gull siden 2017.

For i kveld var Frankrike best.

Nora Mørk ble norsk toppscorer med åtte mål mot Frankrike – som dermed gikk ubeseiret gjennom hele mesterskapet.

NB: Norge får sjansen til å ta revansj mot Frankrike i OL i Paris til sommeren.