15 MÅL: Ellevill (!) Henny Reistad sørget for ny VM-finale etter gåsehud-avslutning – Norsk Topphåndball
HERNING: Henny Reistad jubler etter seieren i semifinalen i håndball-VM mellom Danmark og Norge i Jyske Bank Boxen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Semifinalen mot Danmark inneholdt alt! En mesterlig, norsk opphenting etter kriseomgang, Norge tok først ledelsen etter 59 minutter, ekstraomganger, en triller de to nordiske håndballgigantene verdig, den norske duoen Henny Reistad og målvakt Silje Solberg-Østhassel, samt en ny norsk finalebillett! For i kveld var det deilig å være norsk i Boxen!

-Jeg tror det nesten ikke, sa Reistad på TV3 etter kampen.

Det var det få som gjorde av det man så av Reistad i kveld. For det er noe med håndballjentene og desember, og Henny Reistad! 15 mål – femten mål – på 17. forsøk, og seier 29-28 foran et fullsatt Boxen etter ekstraomganger var av det elleville slaget. For i kveld kjempet Norge seg til en ny VM-finale på høydramatisk vis

Slik var kampen

Det var vertskapet, godt løftet frem av et kraftig trykk fra tribunen, som kom best i gang i kveldens semifinale. Danskene var best defensivt, offensivt og i målvaktsprestasjoner. Det norske midtforsvaret fant aldri rytmen før hvilen. Danskene ledet 5-1 før Norge fikk orientert seg i lurvelevenet i Boxen. Etter en norsk timeout fikk Stine Bredal Oftedal og Norge mer fart på sakene og reduserte til 5-4, men danskene lot seg ikke affisere og etter seksten minutter hadde Danmark økt til 10-5. Da våknet Henny Reistad og sendte finalehåp ut i det langstrakte håndballand med tre mål og 12-8 etter 22 minutters spill. Danskene økte ledelsen inn til pause og velfortjente 14-9 på tavla.

Andre omgang

Etter hvilen kom Norge godt i gang og reduserte tre ganger til 14-12 før publikum hadde fått satt seg etter pausen. Det norske forsvarsspillet satt langt bedre og danskene gikk seg skikkelig fast. Etter 36 minutter spill hadde fortsatt ikke danskene maktet å score på Silje Solberg-Østhassel etter hvilen. Det ble stille i den danske heksegryta da nevnte strekspiller Kathrine Heindahl måtte bæres av banen like etter. Danskene fikk blod på tann etter skaden og økte ledelsen til 16-12, før Reistad og Bredal Oftedal skjøt og kjempet inn to raske og 16-14.

Danskene holdt Reistad & co to og tre mål bak i målprotokollen utover i omgangen. Etter halvspilt andreomgang sto det 18-16 på tavla. Da våknet endelig Nora Mørk og skaffet straffekast etter et godt, gammeldag Mørk-gjennombrudd. Straffen satt Reistad i kassa bak Sandra Toft – hennes syvende scoring for kvelden. Reistad fortsatte med å imponere fremover og satt inn sitt åttende til 19-18 etter 48 minutter. Det norske finalehåpet økte i takt med Solberg-Østhassels prestasjoner bakerst for Norge, men fremover hakket det litt for mye til at det norske laget maktet å komme helt opp på siden av Danmark i denne perioden.

Tre minutter før slutt vant Norge ballen, etter nok en redning fra Solberg-Østhassel, og Camilla Herrem kjempet seg til straffekast i andre enden – og to-minuttersutvisning til Danmark. Dermed kunne Henny Reistad utligne for første gang i kampen til 22-22 fra syvmetersmerket. Overtallsspillet ble utført på perfekt vis og Sanna Solberg satt inn 23-22 favør Norge, men danskene sikret seg straffekast i sluttsekundene, som Kristina Jørgensen satt iskaldt inn til 23-23 og ekstraomganger. Ekstra hardt for det norske laget var det at Sanna Solberg pådro seg en streng to-minutters utvisning.

Ekstraomgangene

Det fant ikke søster Silje Solberg-Østhassel seg i og åpnet ekstraomgangen på mesterlig vis med en tv-redning av de sjeldne. Norge kom seg unna undertallsperioden med 0-0. Henny Reistad var banens gigant og sørget nær egenhendig for at det sto 25-25 etter første ekstraomgang. Reistad sørget for norsk ro da hun – takket være et enormt rykk i kontringsfasen – skaffet seg rom og nok en scoring til ledelse 26-25 minuttet ut i den siste ekstraomgangen – hennes 12. (!) for kvelden. Hun hamret inn sitt 13. halvminuttet etter.

Kristina Jørgensen ga nytt håp for vertene da hun på ny satt inn et dansk straffekast til 27-27. Reistad viste på ny – for n’te gang hvorfor det bare finnes en Henny Reistad minuttet før slutt med et mesterlig innspill og straffekast. Og hvem satt straffen i mål? Henny Reistad og ledelse 28-27 med minuttet igjen på tavla. Da ble det bom stopp i Boxen. Klokka i hallen stoppet og adrenalinet fikk seg en ufrivillig, pinlig pause.
Da klokka omsider ble satt i gang igjen, angrep Danmark Norge i midten og skaffet straffekast. Den satt Jørgensen i mål til 28-28 med drøye tjue sekunder igjen på tavla. Men i kveld kunne danskene være dansker uten finalebillett på hjemmebane. For danskene har ikke Henny Reistad i sine rekker. Sekunder før slutt steg Reistad – giganten – til værs og hamret inn seiersmålet 29-28.

Femten mål (!) – 15 mål!

Dommerne måtte sjekke skuddet på video for å sikre seg at ballen var inne før sluttsignalet gikk. Etter noen nervepirrende sekunder kunne Reistad og Norge fortsette med å juble for bragden i Herning. For i kveld skulle Norge bare ha den VM-finalebilletten! Takket være en av de beste prestasjonene en norsk håndballspiller noensinne har levert i en avgjørende mesterskapskamp.

Dermed skal Norge spille VM-finale søndag kveld.

Motstander blir Frankrike som vant over Sverige senere fredag kveld.