HÅNDBALLGUTTA: – Det kjennes veldig, veldig bra – Norsk Topphåndball
Gøran Johannesen var tilbake for Norge mot Nederland lørdag. Her er Johannessen i aksjon ii EM-kvalifiseringskampen i håndball for herrer mellom Slovakia og Norge i fjor. Arkivfoto: Nikola Krstic / NTB

HÅNDBALLGUTTA: – Det kjennes veldig, veldig bra

Gøran Johannessen var tilbake i 2×8 minutter mot Nederland i dagens kamp i Golden League i København, men Norge måtte kjempe hardt for poengene mot raske nederlendere. Som torsdag, var det en solid avslutning som ble avgjørende i en særdeles målrik kamp mot Staffan Olssons Nederland.

– Det var gøy, i alle fall når vi klarer å vinne kampen. Mye mål, mye fart og få målvaktsredninger. At vi klarer å tette igjen de siste fem minuttene, gjør at vi vinner kampen, smilte og oppsummerte Gøran Johannessen blant annet til TV2 Sport 2 etter dagens 38-35 seier mot Nederland.

Revansj
Dermed tok Norge revansj mot det fremadstormende nederlandske laget etter tapet på Sotra i fjor høst. Kolstad-spilleren stod over mot Danmark torsdag. I dag ble han matchet med åtte minutter i hver omgang. Det var noen gledelige minutter sett med norske håndballsupporteres øyne få dager før EM starter.
– Det kjennes veldig, veldig bra, sa Johannessen videre om å være tilbake.
En av Norges fremste forsvarskjemper, Magnus Gullerud, var ikke fornøyd med matchen utover seier og godt angrepsspill.
– Vi har helt klart en del å jobbe med, var Gulleruds dom i intervjuet med TV2 Sport 2 etter lørdagens forsvarsspill.
Fire redninger, svakt forsvarsspill og 38 mål fremover og 35 baklengs sier sitt om hvor fokuset var i København. For Norge tapte ikke for Nederland mellom 1990 og 2023. Så kom tapet i Sotra Arena i høst, og i dagens match i Golden League så det lenge skummelt ut. Nederland kan bli motstander i mellomspillet i EM. Derfor var dagens seier ekstra viktig for de norske gutta.

Slik var kampen
Lagene hadde glemt målvakts- og forsvarsspillet i førsteomgangen. Det var det liten tvil om i Royal Arena i København. Nederland tok føringen og lagene fulgte hverandre tett gjennom hele omgangen. Mes Sagosen på tribunen ga det flere muligheter for Simen Lyse (hans tredje landskamp), kommende Haslum-spiller Sander A. Øverjordet og Gabriel Setterblom (landslagsdebut). Setterblom ble for øvrig hentet som erstatter for Christoffer Rambo som røk fremre korsbånd i torsdagens kamp mot Danmark.
Det var imidlertid Nederland som tok føringen i kampen. Etter ni minutter spill ledet nederlenderne 5-4. Øverjordet sørget for norsk ledelse 8-7 etter et fint gjennombrudd etter 14 minutters spill.
Nederland stiller uten den skadde stjernespilleren Kay Smits (Flensburg) i Golden League, mens hans bror Jorn Smits sørget for at familien som vanlig levert varene. Etter halvspilt omgang hadde storbror Smits scoret sjette mål og 12-11 ledelse til de blåkledde.
Særlig Simen Lyse var positiv – som mot Danmark – i førsteomgangen. Gledelig var det å se at Magnus Abelvik Rød ble matchet forsiktig etter hans skadeproblemer. Rød utlignet til 14-14 med et klassisk Rød-gjennombrudd med syv minutter av omgangen. Norge gikk til pause med 20-18 ledelse, det siste målet signert Simen Lyse.

Etter hvilen
Andreomgangen startet som den første – med mye mål begge veier. Etter 40 minutters spill holdt lagene hverandre i ørene til 26-26. Da Nederlands høyrekant Bobby Schagen sørget for 27-26 like etter, så landslagssjef Jonas Wille seg nødt til å stramme opp og finjustere taktikken i en timeout. Det ga umiddelbar effekt med et klassisk Kristian Bjørnsen-mål og redning fra Kristian Sæverås og 27-27. Grøndahl satt inn sitt sjette mål for kvelden til 28-28 fra syvmetersstreken.
For Nederland førte særlig Niels Versteijnen an fra sin høyrebackposisjon. Norge, som testet ut mange konstellasjoner, fikk ikke grepet på det nederlandske laget midtveis i omgangen. Da kom landslagskaptein Christian O’ Sullivan inn defensivt. De ga dels mer ro for det norske laget, men fremover slurvet Norge videre, noe Nederland straffet nådeløst. Det ønsket ikke Magnus Abelvik Rød å være med på. Etter fint spill steg han til værs og utlignet til 32-32 med drøye ti minutter igjen på tavla. Sebastian Barthold, som satt inn Norges utligningsmål og 27-27 mot Danmark, satt inn som femte scoring til 33-33 på finurlig Barthold-vis. Både ham og Aalborg-kompis Kristian Bjørnsen var lyspunkt på hver sine kanter gjennom kampen.
Fire minutter før slutt fikk strekgiganten Henrik Jakobsen brukt alt av krefter – som ble resultert i straffekast. Den satt Grøndahl på sedvanlig vis i mål og 36-35. Nevnte Jakobsen beviste for hele Royal Arena at selv solide strekspillere kan skru ballen i mål – og tomålsledelse 37-35. Like etter dukket Torbjørn Bergerud opp med en redning på rett tidspunkt minuttet før full tid.

Norge holdt stand og økte til 38-35. Simen Lyse ble kåret til Norges beste spiller.

Søndag går ferden videre til Jyske Bank Arena i Odense. Da venter sterke Egypt (13:30). Kampen ses direkte på TV2 Sport 2/TV2 Play.

PS: Norge EM-åpner mot Polen torsdag 11. januar, før askeladden Færøyene venter lørdag 13. januar og Slovenia  (15. januar) er siste motstander i gruppespillet i Berlin. Hovedrunden spilles i Hamburg 17., 19., 21. og 23. januar. Finalespilet spilles i Køln 26.-28. januar.