HÅNDBALLGUTTA: – Fet kulisse og vi viser moral – Norsk Topphåndball

HÅNDBALLGUTTA: – Fet kulisse og vi viser moral

Med 12500 på tribunen i en fullsatt Royal Arena i København var det duket for et Danmark i festmodus i oppkjøringsturneringen Golden League før EM-starten neste uke i kveld, men den ødela Norge med en solid førsteomgang – og en sterk opphenting fem minutter før slutt som sikret Norge uavgjort 27-27.

– Det var artig å spille kamp. Fet kulisse og vi viser moral. Vi kjemper med nebb og klør og får uavgjort. Vi skulle egentlig ha vunnet denne kampen. Vi spiller en fin kamp. Folk skal være redd for oss. Vi har et sinnsykt samhold. En fin start på året, sa en fornøyd Sander Sagosen blant annet til TV2 Direkte etter kampslutt. Trønderen ble kåret til Norges beste spiller i kveldens kamp.

Før hvilen ødela Sagosen, Alexander Blonz og Norge for danskene, men etter hvilen viste verdensmesterne seg frem frem til det gjensto drøye fem minutter igjen av kampen. Da overtok Norge kampen og hentet inn danskenes ledelse 26-21 til 27-27. Det var Sebastian Barthold som sikret uavgjort sekunder før full tid.

Kveldens kamp var den første av tre oppkjøringskamper i Danmark denne langhelgen. Kveldens kamp i Golden League var også interessant med årsak i at Norge og Danmark krysser hverandre i hovedrunden i EM.
– Danmark er gode, og for det første må vi være veldig disiplinert i alt vi gjør. Både i angrep for å unngå mange kontringer imot, men også i duellspillet i forsvar, sa Jonas Wille landslagssjef til handball.no før kveldens nordiske toppduell i Golden League.
Willes plan fungerte godt før pause, men etter hvilen var det danskene som fungerte best før noen taktiske vurderinger i en timeout snudde kampen fullstendig.

Slik var kampen

Norge tok ledelsen 1-0 etter tre minutter spill ved GOG-spiller Alexander Blonz, men da danskenes nasjonalhelt Mikkel Hansen tok av seg på trøya, tok straffe og lurte inn sitt første landslagsmål siden VM i fjor, ble det kok på tribunen. Det var Hansens 1304 (!) mål for Danmark. Etter at Blonz og Hansen satt standarden, fulgte lagene hverandre tett i åpningen. Etter ti minutter sto det 4-5 på tavla favør det danske mesterlaget. Danskene har vunnet de tre siste verdensmesterskapene. I EM i Slovakia/Ungarn i 2022. Derfor er det et sultent dansk lag som skal til Tyskland for å ta gull, men danskene, som lot nevnte Hansen sitte på benken i store deler av førsteomgangen, slet dels med å finne ut av det norske forsvarsspillet. Ekstra gledelig var det å se Sander Sagosen prikkskyte inn til 6-6, 7-7 og 8-8. 8-8 var også stillingen etter 18 minutters spill. Sagosen var skikkelig påskrudd før hvilen og satt inn sin fjerde på stripe til norsk ledelse 10-9 etter tjue minutter.

Da var det stille i Royal Arena. Enda mer tyst ble da Blonz satt inn sitt femte for kvelden til 11-9 på en kantovergang. Simen Lyse markerte seg også utover i omgangen og særlig 14-12 scoringen var av det lyse slaget – en flyver, regissert av Sagosen og satt inn av Kolstad-kompis Lyse. Kolstad-bakspilleren ble for øvrig kåret til Skarpnes månedens spiller for desember i REMA 1000-ligaen tidligere i dag. Dog, en god omgang ble forseglet da Blonz på ny lurte Niklas Landin og ledelse 15-13 favør Norge sekunder før pausesignalet.

2.omgang

Emil Nielsen overtok det danske målet etter pausen og Barcelona-målvakten markerte seg fra start. Ti minutter senere hadde Danmark snudd kampen til 19-17. På 20-17 tok Jonas Wille time-out for å snu kampen. Norge slet fremover, mens bakover fikk ikke Norge like godt tak på de danske verdensmesterne. Nevnte Nielsen var i nær sagt alle hjørner og Norge maktet kun å sette inn seks mål i omgangens første 21 minutter. Det gledelige var at det norske forsvarsspillet holdt en jevn og god standard også etter hvilen. Mikkel Hansen satt inn sjette scoring til 26-21 med seks minutter igjen på klokka. Da tok Wille ny time-out. Den ga synlige resultater. Tobias Grøndahl var iskald fra syvmeteren til 23-26 med drøye fire minutter igjen på tavla. Kristian Bjørnsen løp inn 24-26 sekunder etter – og igjen – var det spenning i kampen etter godt, norsk forsvars- og målvaktspill. Etter et langt angrep ble Bjørnsen spilt fri og satte inn 25-26. En ny dansk feil like etter resulterte i at Sebastian Barthold løp inn utligning til 26-26 med to minutter igjen. Hvem sa at håndball er kjedelig? Barthold fikk æren av å sette inn utligningen til 27-27 sekunder før slutt i det som til slutt ble en god norsk opplevelse i Royal Arena mot de triple verdensmesterne.

Godt forsvarsspill, god moral og evnen til å hente inn fem mål på kort tid mot slutten av kampen, er blant høydepunktene som tas med videre i Golden League denne helga – og ikke minst videre inn i neste uke når EM i Tyskland starter.

Norge spiller ny kamp i Royal Arena i København lørdag. Da står Staffan Olssons Nederland klare klokken 13:30. Søndag går ferden videre til Jyske Bank Arena i Odense. Da venter sterke Egypt (13:30). Kampene ses direkte på TV2 Sport 2/TV2 Play.

PS: Norge EM-åpner mot Polen torsdag 11. januar, før askeladden Færøyene venter lørdag 13. januar og Slovenia  (15. januar) er siste motstander i gruppespillet i Berlin. Hovedrunden spilles i Hamburg 17., 19., 21. og 23. januar. Finalespilet spilles i Køln 26.-28. januar.