GRØNDAHL: – Jeg elsker dette her! – Norsk Topphåndball
Elverum 20240525. Tobias Schjølberg Grøndahl under håndballkampen i sluttspillet mellom Elverum og Kolstad i Terningen Arena i Elverum. Foto: Frederik Ringnes / NTB

GRØNDAHL: – Jeg elsker dette her!

Tobias Grøndahl satt inn seiersmålet 41-40 på straffe sekunder før slutt – etter én full håndballkamp og fire ekstraomganger i Terningen arena. Elverum lå for øvrig under 27-20 tretten minutter slutt. Onsdag avgjøres alt i Trondheim.

Ved full tid sikret Tobias Grøndahl ekstraomganger etter å ha utlignet 32-32. I ekstraomgangene fulgte lagene hverandre mål for mål. Etter første ekstraomgang ledet 35-34 til full jubel i en varm Terningen. Etter fire ekstraomganger sto elverumsingene igjen som seierherrer med seier 41-40.

– Herregud! Det var godt å sette dette. Jeg elsker dette her, smilte Tobias Grøndahl etter å ha blitt seiershelt etter en kamp utenom det vanlige i Terningen arena i kveld.

– Jeg er så happy og jeg er så fornøyd og vi skal kose oss, fortsatte Grøndahl som mildt beskrevet var høyt oppe etter at hvittrøyene gjorde det umulige etter å ha lagt under 27-20 tretten minutter før full tid.

– Det er utrolig deilig å gi publikum dette her, gliste comeback-veteran Morten Nergaard til TV2 Sporten som var misfornøyd med egen innsats.
– Jeg må opp i ringa til onsdag, sa han videre.

Leverte

Elverum hadde kniven på strupen før kveldens finalekamp i en fullsatt Terningen Arena mot Kolstad i kveld. Trønderne vant 30-28 i den første finalekampen onsdag kveld i Trondheim, mye takket være Magnus Abelvik Røds herjinger i angrep (åtte scoringer) og Torbjørn Bergeruds prestasjoner i Kolstad-målet.

Trønderne kom like godt i gang som onsdag kveld og ledet 8-3 etter 13 minutters spill. Da hadde  Torbjørn Bergerud en redningsprosent på 57 og Sigvaldi Gudjonsson satt inn fire scoringer. Da tok Børge Lund timeout, med håp om en liknende snuoperasjon som onsdag kveld. Da ble 7-1 til 9-8. Samme effekt ble det ikke denne gangen. Kolstad og Gudjonsson utnyttet en Elverum-feil til 9-3 halvminuttet etter timeouten. Lagene fulgte hverandre ut omgangen – med fem seks mål i forskjell på måltavla. Helt mot slutten reduserte Tobias Grøndahl – som spilte sin siste kamp for Elverum før han blir GOG-spiller i sommer – til 12-16 tre minutter før pause. Det ga et særdeles feststemt hjemmepublikum fornyet håp helt til Simen Lyse steg til værs og hamret inn 17-12 minuttet før hvilen. Elverum avsluttet omgangen med fornyet tro etter at Antonio Serradilla kontret inn en redusering til 17-14 nanosekundet før pausen.

Kolstad dro fra igjen

Anført av Sander Sagosens målgivende pasninger dro trønderne fra Elverum på ny. Etter 40 minutters spill sto det 23-17 favør Kolstad. Elverum la på ny om til 7-6 i angrep. Elverum reduserte til 24-20 få minutter senere. Adrian Aalberg satt inn syvende for kvelden til 25-20. Slik fortsatte kampen. Gabriel Setterblom, som spilte sin siste kamp for Kolstad før Danmark venter neste sesong, økte til 26-20. Simen Lyse økte til 27-20 etter at Torbjørn Bergerud dro frem kvalitetene bakerst like før.

Da alle trodde finalen i praksis over, reduserte elverumsingene fire ganger på stripe til 27-24 ti minutter før slutt. Tobias Grøndahl satt inn to straffer på rad til 29-26 seks minutter før full tid. Kampen tok virkelig fyr mot slutten. De store stjernene gjorde som forventet og målene haglet begge veier. Minuttet senere hadde lagene satt inn fire mål til 31-28. Simen Søgaard reduserte til 31-29 fire minutter før full tid. Da reise Terningen Arena seg. Kristian H. Larsen kunne ha redusert til 31-30, men vestfoldingen bommet på målet (!) alene med Torbjørn Bergerud. Det utnyttet trønderne på brutalt vis. Like før passivt spill steg Lyse til værs på ny og skjøt inn 32-30. Årets nykommer, Peter Lukasz, kjempet inn 31-30 med halvminuttet igjen. Ved full tid sto det 32-31 på tavla og hvem andre enn Tobias Grøndahl sørget for 32-32 og ekstraomganger på straffekast? Jo, Tobias Grøndahl i det som uansett ble hans siste hjemmekamp i Terningen.

Alle mann til pumpene

I ekstraomgangene åpnet seriemesteren med en kontringsglad Sigvaldi Gudjonsson og ledelse 33-32.
 -Det renner svette ned fra veggene i Terningen for øyeblikket, var TV2 Sportens kommentator Harald Bredelis forklaring på varmen, testosteron og publikums innsats i Terningen.

Lagene fulgte hverandre mål for mål. Etter den første ekstraomgangen sto det 34-34. Trodde alle. Da dukket Daniel Blomgren opp med et skudd fra 14 (!) meter til 35-34.

Det ble ikke mindre heftig i den andre ekstraomgangen. Fyr tok det virkelig da nevnte Lukacs ble felt av Magnus A. Rød hindret ungareren på vei gjennom. Ungareren fikk ikke straffe –  til Børge Lunds og playmakerens store frustrasjon. Sander Sagosen skulle hatt straffekast på andre siden minuttet etter. Drama er vel eneste ord som kan beskrive kveldens finalekamp.

Kokte over

Magnus Abelvik Rød utlignet til 36-35 med halvannet minutt igjen – like etter at Kristian H. Larsen bommet. Larsen gjorde det godt sekunder etter da han satt inn 37-36. Kolstad gjorde deretter et feil avkast (!), men Daniel Blomgren gled og misset. Sigvaldi Gudjonsson satt inn 37-37, men dagens store helt ble spanjolen Antonio Serradilla da han smøg gjennom og satt inn 38-37. Trodde alle. Dommeren tok en ekstra sjekk og konkluderte med skritt. Dermed endte andre ekstraomgang med 37-37.

Lagene fulgte hverandre mål for mål, men det var Elverum som lå foran etter tredje ekstraomgang med 39-38.
– Herlighet, var Bredelis kommentar etter at Morten Nergaard og Bergerud hadde imponert på hver deres side i de siste sekundene.
Grøndahl serverte Endre Langaas på best vis minuttet før slutt. Strekspilleren satt inn 40-39 på en Torbjørn Bergerud med synlige kramper. Gullerud satt inn 40-40. Ti sekunder før slutt durte Lukasz gjennom og sikret straffe. Den satt Tobias Grøndahl inn til seier 41-40.

Dermed sikret Elverum seg en tredje, avgjørende finalekamp. Den spilles onsdag i Kolstad Arena. Det er vel få som spår i mot at det kommer til bli livat- foran en full hall i Trondheim?

PS: Tobias Grøndahl ble toppscorer for Elverum med elleve mål. Sigvaldi Gudsjonsson ble toppscorer for Kolstad med ni mål.