– Den store drømmen har alltid vært å spille i REMA 1000-ligaen med Volda

Hilde Søyseth spilte i 1. divisjon med Volda 2016-2020 og valgte da å gå til Follo HK Damer for å spille i REMA 1000-ligaen.  Men for Hilde har alltid drømmen vært å spille på øverste nivå med Volda og synes det er stort å være tilbake i gamleklubben og få oppleve det.

– Jeg reiste ut etter 2019/20-sesongen for å oppleve en annen klubb og fikk spille i eliteserien med Follo.  Men ambisjonen har alltid vært å spille i REMA 1000-ligaen med Volda, det var det jeg drømte om da jeg var her sist, forteller Hilde Søyseth (25).

– Gjengen har tatt meg godt imot, det er som å komme hjem, smiler hun. – Jeg har savnet jentene, det har vært godt å komme tilbake til dem.  Og Halldor, som er en flink trener.  Fjell og fjord og vakker natur står høyt på min liste, det får du ikke så mye av på Østlandet. 

Foto: Jon Forberg


Volda har imponert mange i sin debutsesong i eliteserien, til tross for at de stod med bare en seier på seks kamper før møtet med Tertnes på søndag.  De hadde ettmålstap både mot Fana og Aker og i Åsane Arena satt det igjen for Volda som tok sesongens andre to-poenger etter 31-29 over Bergenslaget.

– Den opplevelsen var veldig viktig og veldig god.  Å kunne gå inn i mesterskapspausen med en seier, det trengte vi.

– Vi åpnet bra og ledet i starten, så kom det en dårlig periode med tekniske feil og stang ut hvor Tertnes fikk kontret på oss.  Før vi tok oss kraftig i sammen inn mot pause og klarte å knappe inn forspranget og til og med gå med ledelse til pause. 

Foto: Jon Forberg


– I andre omgang klarte vi å unngå å gjøre tekniske feil og kjempet godt i sammen.  Vi fikk en luke som gjorde at vi kunne styre kampen i det sporet vi ønsket.

– Seieren mot Tertnes var en ordentlig lagseier hvor alle bidrar.  Både de som står på banen og ikke minst de som sitter på benken og har en utrolig god stemning i laget.  Som bidrar til at vi klarer det, det er ingen enkeltmannsprestasjon det er rett og slett et lag som kriger og jobber for hverandre, oppsummerer sisteskansen. 


Hvordan har dere opplevd høsten så langt?

– Det er klart at de ettmålstapene mot Fana og Aker var fryktelig kjipe.  Men så vet vi også at som nyopprykket lag så er det tøft å stå i det og vi vet at det er hardt å kjempe om poengene.  Kanskje det er litt lite erfaring som gjør at det ikke bikker i vår favør i de kampene.  Men vi må bare fortsette å ha tro på det prosjektet vi har gående og så ser vi som mot Tertnes at poengene vil komme.

Foto: Jon Forberg


25-åringen føler at Volda har satt seg i respekt så langt, etter at de fleste tippet laget nord og ned før sesongen.  Når laget kjemper for hver en ball og kriger som mot Tertnes på søndag, kan Volda slå nesten alle i ligaen, mener hun. 

– Vi hadde et par tøffe kamper mot Storhamar og Sola der vi kanskje falt litt ut av den attituden vi har lyst til.  Så pratet vi litt om hvordan vi har lyst til å være, det at vi faktisk må jobbe om enhver ball, for hvert angrep og hvert forsvar. Og det synes jeg vi hentet oss utrolig godt inn på dette i kampen mot Tertnes på søndag hvor vi viser en annen side enn det vi har vist i de foregående kampene, oppsummerer hun fornøyd. 


Volda sin spesialitet. 5:1-forsvaret, har de beholdt etter opprykket fra 1. divisjon.

– Ballen går fortere og føttene må flyttes fortere i REMA 1000-ligaen, men jeg synes fortsatt at det fungerer.  Så lenge vi kan plage motstanderne med det og de må bruke ekstra tid på å finne ut av forsvaret vårt, er det forsvaret for oss.

– Og så er det sånn at de spillerne vi har er trygge i 5:1.  Så det å gå bort fra 5:1 og inn i noe annet det tror jeg er en større risiko.  For 5:1 ligger i ryggmargen til de spillerne som står på banen, forklarer hun.

Foto: Jon Forberg


Volda ligger for øyeblikket på tiendeplass, som gir «play-off» med dobbel serie om å unngå kvalifiseringsspill.  Laget som ender på tolvte plass (sisteplassen) rykker direkte ned til 1. divisjon.

Hva må dere være gode på for å berge plassen?


– Det er stort sett det som har gått igjen i denne samtalen, at vi må krige, vi må yte og vi må gi alt.  Og så må vi være disiplinerte og få ned antall tekniske feil.  For den største forskjellen fra 1. divisjon til elite er at du blir så utrolig hardt straffet hvis du gjør en teknisk feil.  Det betyr mål imot, vi rekker ikke å løpe tilbake. 

– Som lag mener jeg at vi har kvaliteter nok til å stå i divisjonen.  Vi har kanskje overrasket litt og imponert noen, og det er på grunn av at vi er det laget vi er.  Vi står godt i sammen og har en flink taktisk trener som legger gode game-planer for oss. 


Hvor gøy er håndballen for deg når du nå har kommet «hjem»?

– Det er utrolig artig, sprudler hun. – Vi har et snitt på rett under 1000 tilskuere pr kamp i hjemmearenaen vår Campus, det er veldig moro med den entusiasmen som er i bygda. Og så er det godt å vise at vi henger med de aller fleste lagene i ligaen.  Selv om det har blitt to ettmålstap har vi vist at vi henger med i divisjonen, sier Hilde Søyseth avslutningsvis. 

Foto: Jon Forberg