Foto: Bjørn Erik Nesse

Lina imponerer som playmaker hos Fana

I fjor spilte hun i 2. divisjon for Fyllingen, i år er det Fana som får gleden av å ha Lina Waage Mossestad sine playmaker-egenskaper i spillet sitt.  Hun har taklet overgangen fint og imponerte i siste serierunde mot Aker, da hun fikk sin første kamp fra start og i helgas e-cupkvalifisering mot sveitsiske Spono. 

– Jeg har fått noen innhopp i REMA 1000-ligaen i høst, men det var først i kampen mot Aker jeg fikk en slags rolle, forteller Lina Waage Mossestad (20).   – I de ukene jeg har vært i Fana har jeg følt at jeg har spilt meg godt inn i laget, ting har blitt bedre og bedre når det gjelder samspillet med medspillerne. 

– Jeg fikk vite dagen før at jeg skulle starte kampen mot Aker, så jeg rakk å forberede meg mentalt.  Jeg er en person som stresser lite, så jeg lar ikke stress gå utover prestasjonene.  Jeg tenkte før kampen at jeg hadde ingenting å tape, at jeg bare skulle spille mitt spill og håpe at det fungerer. 


Den unge playmakeren tok gode valg og styrte spillet i hennes første eliteseriekamp fra start.  Hun scoret 3 ganger og hadde 6 assist i første omgang. 

– Jeg synes ikke jeg blir påvirket av at det stilles forventninger til meg, forklarer hun, – det var veldig gøy å få tillit!  Forventninger skal det være til alle som spiller i eliteserien.  Det var gøy å ha det presset og samtidig vise at jeg klarer det, sier hun engasjert. 


Får du brukt din måte å løse playmakerrollen på også i Fana?

– Det får jeg absolutt, bekrefter hun. – Erlend Lyssand visste hva slags type spiller jeg er før jeg kom, og Fanas spill passer til den type spiller jeg er.  Jeg føler ikke at jeg har måttet tilpasse meg spillestilen til Fana i noen grad, det er mye det spillet jeg liker å kjøre.  Og jeg har mulighet til å bestemme de avtalene som vi skal kjøre og kan styre spillet på egenhånd. 


Hvor artig er det å få den tilliten

– Det er kjempegøy, sprudler hun.  – I kampen mot Aker og i e-cupkampen på lørdag, så hadde vi så fin flyt.  Det var veldig deilig.


Fyllingen er moderklubben til Waage Mossestad og hun scoret 70 ganger på 20 kamper i fjorårets opprykkssesong hvor Fyllingen vant 2. divisjon avdeling 3.  Men Lina ble ikke med opp til 1. divisjon.

– Det er ikke lett å dra fra en klubb du har spilt for i 15-16 år, sier hun.  – Men jeg følte jeg trengte en forandring for å kunne ta nye steg.


I fjor hadde Fyllingen et samarbeid med Tertnes og Lina var med på flere treninger for de blåkledde og fikk også spilletid i kvalikkampene på vårparten.  I tillegg vant hun NM-gull med J20 hvor de slo Aker 21-18 i Jordal Amfi 14. mai 2022.

– Det at jeg fikk trene med Tertnes i fjor, gjorde at jeg visste hvor listen ligger og det har hjulpet meg i høst i Fana det at jeg fikk kjenne på nivået i fjor.

– Jeg hadde noen treninger med Tertnes i forberedelser til NM20-kampene, men etter jul tok jeg initiativ selv for jeg følte jeg trengte mer motstand på trening. Da fikk jeg trene med Tertnes så ofte det lot seg gjøre. 


Men det ble ikke Tertnes du valgte som ny klubb, hva er bakgrunnen for at du valgte Fana?

– Jeg hadde tro på at jeg ville få en veldig bra utvikling i Fana, noe jeg også alt har fått, smiler hun. – Jeg har hørt mye godt om lagmiljøet og trenerteamet rundt.  Og da Christine Karlsen Alver dro, ble den midtbackplassen litt mer ledig på en måte.  Så jeg følte at jeg ville få mer tillit i Fana, forklarer hun.

– Det å gå til Fana var et valg basert på hva jeg trodde ville bli min beste utviklingsbane og en ny og bedre treningshverdag.   Nå er jeg ganske sikker på at jeg har tatt riktig valg, så det er veldig deilig. 


I sommer var Lina med å ta VM-gull med LK02.  Hun stod som reserve, men fikk telefon dagen før avreise at hun skulle være med.  20-åringen fikk noen innhopp i enkelte kamper og fikk en rolle i VM-finalen, noe hun er takknemlig for.

– Jeg forventet ingenting, jeg var usikker på om jeg skulle sitte på tribunen å se kampen eller sitte på benken.  Men så fikk jeg faktisk spille forsvar i finalen.  Så jeg føler at jeg fikk VM-opplevelsen til slutt, det er jeg veldig fornøyd med. 

– Det at jeg fikk bidratt i enkelte kamper og fikk spille litt, gjør at jeg føler jeg fortjente den medaljen, at jeg ikke bare satt og så på alt.  Det å vinne VM-gull er ikke en opplevelse man har hver dag, eller i det hele tatt.  Det ga meg en boost som jeg tok med meg videre som motivasjon til å fortsette å stå på og trene. 


Etter femteplass i REMA 1000-ligaen i fjor var det i helga klart for en historisk kvalifisering til EHF European League hvor Fana møtte sveitsiske Spono.  I lørdagens oppgjør spilte Lina Waage Mossestad store deler av kampen.

– Det var kjekt å spille e-cup kvalik, men vi visste ikke helt hva vi kom til å møte.  Vi fikk sett litt video, men du vet aldri helt hva du møter før kampen er i gang.  Kampen på lørdag løste vi ganske bra, vi vant med 15 mål.  Vi er veldig fornøyde med den.  Vi visste ikke helt hvor dommerne kom til å legge listen, for det var internasjonale dommere og alt sånn, så vi måtte gjøre enkelt tilpasninger underveis.  Men det fungerte fint til slutt, oppsummerer hun.


I morgen onsdag 19. oktober spilles åttendelsfinalene i NM og Fana skal ut i lokaloppgjør mot Tertnes.  Etter at Fana har hatt lillesøsterstempelet noen år, har situasjonen blitt snudd i løpet av de siste sesongene og det har vært Fana som har hatt et lite overtak.  I seriekamp 5. oktober ble det tap 27-28 på hjemmebane mot Tertnes og Fana er fryktelig sugne på revansje onsdag.

– Det er den siste kampen vi skal tape.  Det er lokaloppgjør og en kamp vi skal vinne, sier Lina bestemt.  – Vi var ikke fornøyde med seriekampen hvor vi tapte med et mål, vi hadde kontroll i store deler og så faller vi i sammen totalt.  Vi gleder oss til onsdag, det er deilig at det ikke var et halvt år til neste kamp. 

– Tertnes vil møte et sultent lag, lover playmakeren.  – Vi skal virkelig ta revansje fra forrige kamp og vise det laget vi egentlig er, for sånn spilte vi ikke sist. 


Lina var ikke på banen i seriekampen, men er klar for innsats om hun får tillit i åttendelsfinalen.

– Jeg håper selvfølgelig å få spille den kampen.  Jeg kjenner til spillerne i det laget, det kan kanskje utnyttes begge veier.  Men jeg tror at det er bra å spille mot dem, og jeg er i hvert fall klar for det, sier Lina Waage Mossestad avslutningsvis.