BLYTUNGT: – Det er selvfølgelig tungt nå – Norsk Topphåndball
Skuffede spillere under hovedrundekampen i håndball-EM mellom Norge og Portugal i Barclays Arena. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

BLYTUNGT: – Det er selvfølgelig tungt nå

Norge hadde kniven på strupen før dagens kamp mot Portugal – den første kampen i mellomrunden i EM. De norske gutta kjempet tappert, men maktet ikke å beseire Portugal som vant 37-32 i det som ble en blytung kamp for Håndballgutta.

Vi slipper inn 37 mål mot Portugal, oppsummerte håndballekspert Ole Erevik kampen på TV3 og lot uttalelsen henge i lufta.
Nå er det kun teori igjen som kan redde en norsk semifinaleplass i EM med tre kamper igjen i mellomrunden.

For det ble en blytung norsk dag i Hamburg. Portugal lyktes med det meste etter at de tok ledelsen midtveis i førsteomgangen. Deretter så de seg aldri tilbake og kunne til slutt juble for 37-32 seier mot de norske forhåndsfavorittene.

– Jeg har vondt av spillerne nå. Vi kom fint ut av startgropa og spiller masse fin håndball, brenner sjanser så blir det ikke den ledelsen vi håpet på. Så kommer det en periode i midten, gjør noen tekniske feil som de kontrer på og får momentum. Tekniske feil i ankomsten og ustabilt forsvars -og målvaktspill som gjør at vi aldri får hentet inn når ligger ett og to mål bak. Det er selvfølgelig tungt nå, sa en ærlig Jonas Wille til TV3 etter kampslutt.

Portugal gikk videre til mellomrunden etter seire mot Tsjekkia og Hellas samt tap 37-27 mot EM-favoritt Danmark. I likhet med Norge kom stortalentet Martim Costa & co inn i mellomrunden uten poeng. Nå står Portugal med to poeng og et svakt håp om semifinalen, mens Norge har mer ære enn teori å spille for i resten av mellomrunden i EM.

– Vi mister litt piffen når vi havner bak og vi er preget av motgangen. Vi har forventninger til oss selv. Vi vet hva som forventes av oss av omverden. Det er ikke vilje det er mangel på, men usikkerhet og mangel på selvtillit, sa Wille blant annet videre.

Slik var kampen

Norge måtte tåle favorittstempelet mot Portugal i dagens første kamp i mellomspillet i EM. Portugal åpnet best, men det ble tidlig klart at dette ville bli en jevn omgang. Anført av en opplagt Kristian Bjørnsen – som satt inn fire mål før kvarteret var spilt og ledelsen 10-7, sørget for en god norsk start. Norge lå lenge foran i målprotokollen, men Portugal slapp aldri taket og Leonel Fernandes reduserte til 11-10 etter 18 minutters spill. Det var på forhånd knyttet spenning til hvorvidt Portugals stjerneskudd, brødrene Fransisco og Martim Costa nær på egenhånd ville hamle opp med Norge. Brødrene sto bak fem lagets elleve mål etter tjue minutter og 13-11 til Norge. Norge hadde litt for mange bomskudd i omgangen, men ble ikke straffet nådeløst av Portugal, som på sin side rotet bort ballen i stort monn offensivt, i første halvdel. Deretter snudde kampen i favør et friskt Portugal.
Portugal tok timeout etter 21 minutter for å vri på taktikken. De lyktes med nær sagt alt i perioden etter og gikk opp i ledelsen med 13-14 etter 24 minutters spill. Norge fikk ikke flyt i angrepsspillet, selv om Kent-Robin Tønnessen fikk sin EM-debut utover i omgangen.

Ingen grunn til å deppe. Vi skaper sjanser, men hver gang vi gjør tekniske feil, blir vi straffet, sa Jonas Wille i en norsk timeout på stillingen 13-15.
Timeouten hjalp ikke nevneverdig – snarere tvert om. Tekniske feil og regelrett surr fremover lot ikke Portugal gå fra seg. Syv minutter uten scoring sørget for at Portugal økte til 17-13.

Du verden og det kladder, sa en fortvilt TV3-kommentart Daniel Høglund like før Sander A. Øverjordet skjøt inn nytt håp til 14-17 to minutter før pause.

Øverjordet var et friskt pust og scoret også like etter, men det hjalp ikke nevneverdig ettersom Portugal skjøt inn nye scoringer til 18-15 ledelse til pause.

Andreomgang

Lagene fulgte hverandre med samme måldifferanse i begynnelsen av andreomgangen. Selv om Norge satt inn tre mål de første syv minuttene kladdet det likevel offensivt samtidig som Portugal fortsatte med finspill fremover til 18-21. To raske scoringer signert kantduoen Kristian Bjørnsen og Alexander Blonz ga 20-21 og fornyet håp for Håndballgutta. Gledelig var det at Sander A. Øverjordet styrte opp spillet i det norske angrepet, men det hjalp lite når det norske målvakts- og forsvarsspillet ikke fulgte opp. Portugal var også nådeløse da Norge gjorde tekniske feil. Etter 42 minutters spill var det fortsatt tre mål i forskjell (23-26). Spillet herjet frem og tilbake med mål, redninger, tekniske feil og kontringer i skjønn forening. Alexander Blonz sørget for 27-28.

– Vi skal bare unngå de tekniske feilene. Det er de straffer oss for, sa Wille i timeout like etter.
Det ble symptomatisk for Norges svake flyt da Sander Sagosen gjorde en merkverdig teknisk feil få angrep etter. Norge jaget og jaget, men portugiserne lå likevel foran 30-28 etter 51 minutters spill. Blonz ga fornyet håp med nok en scoring fra straffemerket til 29-30 – GOG-spillerens sjette mål på 20 minutters spill. Portugal nektet å slippe overtaket og Pedro Portela satt inn syvende på syv forsøk til 32-30 med seks minutter igjen på tavla.

Alexander Blonz var direkte brennhet utover i omgangen da han satt inn sin syvende scoring etter hvilen til 31-32 på et herlig straffekast, men det hjalp dessverre lite ettersom Martim Costa økte ledelsen til 33-31 før Norge på ny kastet bort ballen i ankomsten. Portugal scoret på en fin flyver med kun én pasning igjen før passivt spill, med påfølgende ny norsk scoring i ankomsten signert Gøran Johannessen til 32-34. Portugals veteran Rui Silva satt spikeren i kista til 35-32 etter 58 minutters spill.

Alexander Blonz ble Norges toppscorer mot Portugal med syv mål. Martim Costa ble Portugals toppscorer med samme antall. Pedro Portela ble kåret til kampens beste spiller.

For det ble en blytung dag i Hamburg. Blytung.

Mellomrunden videre
Norge har hviledag torsdag, før Luc Steins og Nederland venter fredag klokken 18:00 i Hamburg.
Norge slo for øvrig Nederland 38-35 i Golden League før EM.
Søndag står EM-favoritt Danmark for tur i Berlin. Norge spilte for øvrig uavgjort mot Danmark i Golden League før EM. Kampen er berammet til kl. 20.30.
Mellomrunden avsluttes for Norges del tirsdag 23. januar mot Glenn Solberg og Sverige. Den kampen er berammet til klokken 20.30.
De to beste lagene i gruppe 2 i mellomrunden går videre til semifinale. Finalespillet spilles i Køln 26.-28. januar.

PS: Danmark møter Nederland klokken 18 i kveld, mens Slovenia skal opp mot Sverige klokken 20:30. Kampene sendes på TV3/Viaplay.