«A game of two halves» – Norsk Topphåndball

«A game of two halves»

Tallenes tale var klar foran møtet mellom Nærbø og Bækkelaget i Sparebanken Vest Arena torsdag kveld. Hjemmelaget måtte sikre seg to poeng på hjemmebane for å holde posisjon i kampen om sluttspillplass REMA1000-ligaen 23-24. Jørgen Laugs menn hadde like mye behov for poeng – de kjemper en intens kamp for å unngå kvalifiseringsplass.

Kampens første avslutning kom ved Nærbøs venstrekant John Thue – og den stod ifølge kommentator Harald Kvia til 1 i stil – høyt over og utenfor målet til Simen Westby Johansen. I motsatt ende reddet Halvor-Elias Nærland BSKs første forsøk før Kasper Lothe smalt inn kampens, og hjemmelagets, første mål i påfølgende angrep.

Det skulle vise seg at mål var mangelvare i kampens første omgang. Stillingen 2-2 holdt seg i over 3 minutter, godt hjulpet av to målvakter som plukket det meste som kom deres vei. Faktisk stod Nærbø, men kun tre mål etter halvspilt omgang mot Bækkelagets fem.

De siste ti minuttene før pause fant hjemmelaget mer utav Bækkelagets forsvarsspill og ikke minst traff de bedre også i forsvar som åpnet for kontringsløp. 4 mål på de 18 første minutter og nye 4 fire minutter etter sier sitt. Theodor Svensgård sørget for at Nærbø tok tilbake ledelsen på straffe ett minutt før slutt og publikum kunne applaudere sine menn til pause med 13-12 ledelse.

Naturlig nok var verken BSK-trener Jørgen Laug eller Nærbøs Atle Gudmestad fornøyd med angrepsspillet de første tretti minuttene. Begge lagledere oppleve at deres lag stanget mot et godt forsvarsspill fra motstanderen – Gudmestad trakk frem at Nærbø ikke fikk løpt som vanlig, men så tegn til bedring i siste halvdel av omgangen. Jørgen Laug måtte innse at trekket med 7 mot 6 i ankomstspillet ikke bar frukter – både grunnet godt forsvarsspill fra Nærbø, og unøyaktighet fra egne spillere.

Vi ser ikke for oss at Atle Gudmestad er av typen som gir typ «hårfønere» i garderoben, men noe må ha skjedd de 15 minuttene i kjelleren i Sparebanken Vest Arena. For på de første fire minuttene hadde Nærbø scoret like mange mål som på de første femten før hvilen.

Bækkelaget ble tvunget til å ta timeout allerede etter tre minutter og omrokkeringen til 7 mot 6 spill i angrep førte kun til balltap mot et hardtarbeidende Nærbøforsvar med påfølgende skudd i åpent mål. De gangene de gulkledde BSK-spillerne brøt gjennom hjemmelagets forsvar stod Halvor-Elias Nærland og plukket både skudd og selvtillit fra bortelaget.

Med femten minutter igjen å spille var kampen i realiteten avgjort – Nærbø ledet med ni mål og kunne ta seg friheten å rullere på spillere ute på banen, her var nok det faktum at det venter ny kamp mot Fjellhammer allerede på lørdag gjeldene. Hele troppen fikk spilletid og bortsett fra målvaktene tegnet alle seg også på scoringslista.

Andreas Horst Haugseng spilte store deler av kampen etter å ha vært borte siden kampen i Elverum 16.12.23.  Han viste at han fortsatt kan gjøre livet surt for motstanderlaget, både i forsvar og angrep. Minstebror Alvar Haugseng fikk også tegnet seg på scoringslista, men Lukas Ueland avlastet Halvor-Elias Nærland i mål de siste minuttene.

Ved full tid kunne Nærbøspillerne juble for 35-26 seier og Jørgen Laug innrømmet etter kampen at de tapte for et bedre lag i andre omgang. Halvor-Elias Nærland ble nok en gang kåret til Nærbøs beste spiller med redningsprosent på 38%. Bækkelagets danske storskytter Jens Dolberg Plougstrup ble kåret til bortelagets beste – han stod torsdag kveld bak fem av Oslo-lagets 26 mål.

I tillegg til å ta to poeng selv kan Nærbø si seg fornøyd med tabellnaboenes poengfangst torsdag kveld. Bergen måtte se seg slått av Drammen, mens KRS Kristiansand vant over Halden med knappest mulig margin. Av lagene rundt Nærbø på tabellen var det kun Haslum som plukket poeng i den 23. serie-runden – dermed hoppet Nærbø igjen forbi Bergen opp til sjetteplass, Bergen og Haslum har begge 21 poeng på henholdsvis 7. og 8.plass, mens Halden med tap falt under sluttspillstreken med 20 poeng.

Allerede lørdag er det nye poeng i potten, da reiser Nærbø til Fjellhamar Arena for å møte et Fjellhammer som kjemper for å komme seg over kvalifiseringsstreken. Nærbø bør helst ta med seg poeng hjem fra den kampen også for å fortsatt holde avstanden til lagene rundt seg.  Skal du til Fjellhammar Arena på lørdag? Da finner du billetter her!