STORT INTERVJU: – Dette blir helt rått – Norsk Topphåndball
Tokyo, Japan 20210802. Bjarte Myrhol på pressekonferansen med håndballgutta i Olympic Village dagen etter OL Tokyo 2020 håndballkampen mot Frankrike. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

STORT INTERVJU: – Dette blir helt rått

Mandag morgen ble det kjent at mannen med flest landskamper for Norge overtar trenerjobben i Runar Sandefjord til sommeren. Bjarte Myrhol har planen klar – og klare meninger – om hvordan både Runar og norsk håndball kan utvikles videre i årene fremover.

– Det blir en klassisk overtenning når jeg endelig får kommet i gang med gutta til sommeren. Jeg har trippet litt de siste ukene og tenkt mange tanker på hvor arbeidet skal starte. Jeg gleder meg stort til å komme i gang, forteller den folkekjære, tidligere, mangeårige landslagskapteinen til topphandball.no mandag.
– Og dagen i dag?
– Det har vært kok på telefonen for å si det slik, sier dagens hovedperson i norsk håndball Bjarte Myrhol.

Det var TV2 Sporten som først omtalte saken mandag morgen.

Verdier

For bakgrunnen for Myrhols valg handler – som det alltid har gjort for Vestli-gutten; verdier.
– Min familie og meg er tydelige på at vi ikke skulle flytte mer ut etter mange år i ulike byer ute i Europa. Det er verdier min familie og meg står for. Å pendle ut av distriktet her har vært helt uaktuelt og jeg har avslått en del hyggelige forespørsler. Derfor passer Sandefjord og Runar så fint som det gjør for meg.

Tidspunktet passet perfekt. I Runar og i Sandefjord er det tradisjon og kultur for topphåndball. For det første har dagens Runar-lag med mange spennende spillertyper. For det andre er potensialet stort. Historien sitter i veggene. Jeg tror det er mulig å bygge opp noe stort her i Sandefjord de neste årene, mener Myrhol.

Kolstads monstersatsing i Trondheim har ikke hatt særlig betydning for Myrhols valg om på ny å bli en del av norsk herrehåndball.


Gigantisk

– Kolstad er blitt gigantisk og Elverum er store. I et slikt bilde, om vi får de riktige menneskene i Sandefjord med på laget som ser på dette prosjektet som like spennende som meg, kan vi skape noe virkelig stort her i byen, sier han og sikter til næringslivet og ressurspersoner i hvalfangerbyen.

– Kolstads satsing har ikke vært utløsende for mitt valg da jeg fikk tilbudet, men det er klart det er moro å se norske seriekamper bli spilt under slike rammer vi har sett denne høsten. Det er rett og slett gøy, medgir han.


Den tidligere landslagskapteinen vet hva han snakker om vedrørende rammer og omgivelser, etter 18 år utenlands i storklubber som ungarske Veszprem, tyske Rhein Neckar Løven og Nordhorn samt årene i danske Skjern. Myrhol hadde også et et kort vikaroppdrag i Kiel.


Han erkjenner overfor topphandball.no at trenerspiren i ham vokste frem kort tid etter at han la opp. For mange trenere i barne- og ungdomsidretten har Myrhols engasjement for læring og håndball vært tydelig i flere år. Myrhol driver Learn Handball sammen med sin bror. Learn Handball er en abonnementstjeneste med øvelser, økter og progresjonsplaner tilpasset barn- og unge.

Trenertype?

– Hvilke trenertype blir du?
– Jeg er trygg på arbeidet som venter i treningshverdagen og forberedelser til kamp, analyser og det menneskelige. Alt det får jeg til, men kampledelse er en egenskap jeg må tilegne meg. Vi får se hvor raskt det går, men jeg er allerede i gang med å se på ulike analytiske situasjoner.

Jeg er veldig dedikert i det jeg driver med og vil nok hente inspirasjon fra mange av trenerne jeg har spilt under. Det er vanskelig å peke ut én trener som har betydd mest, men jeg har tidligere nevnt Tonning (Bård Kr. Tonning, dagens Runar-trener) og Ola Lindgren (Nordhorn) som betød mest for meg gjennom karrieren.

Tonning var avgjørende for å få slipt meg og få meg tørr bak ørene og ikke minst skape en forståelse av hva som kreves for å bli god. Ola lærte meg kynisme og hva som må til for å nå den ypperste verdenstoppen. Jeg kommer til å ta med meg det beste fra alle de solide trenerne jeg har spilt under. Det blir en spennende reise, sier han forventningsfullt.


Merkes?

For det er forskjell på å være spiller og trener. Myrhol humrer godt når han ser for seg de første øktene med sin nye spillertropp til sommeren.
– Det blir vel en klassisk overtenning det, ler han.

– Nei, jeg må nok legge bånd på meg selv. Det blir nok ganske klart for alle rundt meg at vi skal skape en homogen treningsgruppe som ønsker å oppnå noe sammen. Det er dette som gjør lagidretter fantastisk, fellesskapet og arbeidet med å skape en kultur. Jeg gleder meg veldig til nettopp å bygge kultur. Det blir helt rått, sier han fornøyd.
– Runar skal være et skikkelig stort «vi». Det er felleskapet som skal drive Runar videre, fastslår han.


Rammer

At Myrhol har takket ja til Runar-oppdraget har vært klart noen uker internt på Haukerød. Derfor har han fått god tid til å gå gjennom hvordan Runar skal se ut på banen – om Myrhol får prestasjonene dit han ønsker.

– Å bytte ut dagens klassiske 6:0-forsvar vil være for kontroversielt. Det er bedre å ha ett solid forsvarsspill enn to ulike varianter som er halvbra. Angrepsmessig skal vi spille en attraktiv og effektiv håndball. Det er en knallhard jobb som venter for at vi skal bli de få prosentene bedre enn konkurrentene våre. Jeg tenker mye om dagen på hvordan dette prosjektet skal bli seende ut, medgir han.

Å bidra til ytterligere utvikling av norsk herrehåndball krever mer enn godt arbeid på treningsfeltet. For økonomien vil være avgjørende i årene fremover. Rammevilkårene må styrkes, mener han.

– Norsk håndball trenger ikke flere spillere som tjener millioner av kroner, men mange flere spillere som har 300.000-500.000 i lønn. Hvis mange nok klubber jobber frem budsjetter som kan sørge for enda flere semi-proffer, vil det være det mest utviklende tiltaket for alle spillere og klubber – og ikke bare hos oss i Runar. Den veien er lang, men dette er ikke umulig å få til. Det er her den store utviklingen i norsk herrehåndball må skje. Mye godt arbeid er gjort og mer må det bli. Jeg gleder meg noe voldsomt, avslutter en fornøyd og ambisiøs Bjarte Myrhol overfor topphandball.no.
Myrhol har skrevet under en treårsavtale med Runar Sandefjord.

Norsk Topphåndball ønsker Bjarte Myrhol velkommen tilbake i manesjen! For hva er norsk herrehåndball uten Bjarte Myrhol?

PS: Bård Kristian Tonning og Kennie Boysen leder som kjent Runar denne sesongen. Hovedtrener Leif Gautestad ble rammet av en sjelden skade etter ryggprolaps i sommer. Det er ikke avklart hvordan resten av kabalen i trenerteamet blir fra sommeren av.