«Råtassen» i 1.divisjon kommer fra Bodø – Norsk Topphåndball
Foto: BHK

«Råtassen» i 1.divisjon kommer fra Bodø

Den dagen det ikke er gøy lenger, da legger jeg håndballskoa på hylla.

«Emil Sundfær Johnsen kommer hjem» kunne en lese på Bodø Håndball Klubb (BHK) sine nettsider sånn omtrent på midten av 2021. Det han kom hjem fra var «stillingen» som «forsvarssjef for Sandefjord Håndball» (sitat BHK sine nettsider). Og jobben som forsvarssjef kan du trygt si at han tok med seg til nordover.

Hør bare, i sin første sesongen for Bodø gikk Emil rett inn blant Topp 10 på «Råtass-listen». I sesong to ramlet han ut av densamme listen før han nå (litt flåsete sagt) er tilbake på toppen. Og etter 8 kamper er det Bodø- spilleren som troner øverst på listen over bestrafninger, eller Råtass-listen om du vil.

Mens jeg ventet på at Emil skulle bli ferdig med dagnes trening så Googlet jeg ordet  «råtass». Svaret ble «Håndballspillere som ofte blir omtalt som «råtasser» er de som utmerker seg med sitt talent, ferdigheter og dedikasjon til sporten. Dette kan inkludere spillere som har imponerende skuddpresisjon, rask bevegelse på banen, sterkt forsvarsspill eller andre bemerkelsesverdige egenskaper». Det skulle vel være en god begynnelse for en prat, eller?

Men råtass-listen, du topper den ganske klart da?

Ha, ha. Joda jeg må vel si meg enig i det.

Tre røde kort til nå? Der det siste kom like før slutt i kampen mot Ryger for en liten uke siden – betyr det at forsvarssjef-karakteristikken fra 2021 fremdeles er gjeldende?

-Jeg spiller jo bare forsvar da, eller iallefall nesten. For det hender jeg får være med opp i ankomstfasen. Men ja, det er tøffe tak der bak, og jo, ja, jeg spiller kanskje av og til helt på kanten.

Du gir mye juling, men får du mye juling i retur?

-Litt blir det nok, men, nei det tenker jeg egentlig ikke så mye på. Tror strekspillerne våre har tøffere tak enn det jeg har.

-Men selfølgelig, jeg har fått litt juling og fått mine skader opp gjennom årene jeg og. De fleiper jo litt med det her i Bodø at jeg bare holder ti kamper pr sesong. For de to siste sesongene har jeg vel vært ute med skade nesten halve sesongene.

Vi kan ikke bare snakke om råtasser og bestrafninger, vi må snakke litt om deg som håndballspiller også. Hvorfor ble det håndball på deg og ikke f.eks fotball spurte jeg, og han svarte «jammen, jeg spilte fotball og jeg». Selfølgelig gjorde han det, men håndballen vant altså. For det var kjekkere.

Bodø er  moderklubben din…. – (så kom jeg ikke lenger før svaret kom);

-Nå er det egentlig Junkeren som er bardomsklubben min da, jeg kom til Bodø (BHK) først som 17-åring. Men jeg spilte ikke på A-laget før jeg kom tilbake fra Sandefjord. Eller, jeg spilte jo litt for 2.laget da, før jeg reiste til Levanger for å studere.

-Og når jeg tenker meg om så har jeg jo lagt opp et par ganger allerede. Første gang da jeg reiste til Levanger. Men så ble det kjedelig å «bare» studere og da var  veien kort til Skogn og 2.divisjon. Videre kom Sandefjord på banen og Skogn rykket ned til 3.divisjon. Og nå er jeg her…

Jeg må innrømme at jeg har snoket litt i SoMe, og der fant jeg ett bilde med teksten vinner av Sparserien (som i dag heter LERØYserien) 2011/2012 – du var altså med på det laget?

-Ha, ha, jeg var med på laget ja, men å si at jeg bidro så veldig mye tror jeg vil være å overdrive litt. Jeg var læregutten fra 94-årgangen, mens det var 93-kullet som dro lasset.

I Sandefjord fikk du med deg opprykk til REMA 1000-ligaen, vel hjemme i Bodø var du med på å spille laget opp fra 2.divisjon til 1.divisjon. Er det mulig å sette det ene opprykket foran det andre sånn rent opplevelsesmessig?

– Selv om det ble et «skrivebordsopprykk» og vi ikke fikk spille kvalik mot Runar Sandefjord på grunn av covid, så må jeg si at opprykket med Sandefjord ligger hakket foran opprykket med BHK. Selv om det også var gøy å være med på.

Forrige sesong ble en stor opptur for BHK, ikke bare vant dere 2.divisjon, men dere «vant» også tilskuerne. Denne sesongen har startet med godt med tilskuere i hallen og brukbare resultat i serien. Men hva betyr det for dere spillere å ha «fulle tribuner»?

Det er bare gøy. Kjempegøy egentlig, med god kok og kjempestemning på tribunen. Bodø har jo tradisjon for å spille for fulle tribuner. De hadde bortimot 2.000 tilskuere pr kamp da de var i toppen, riktig så mange kan vi ikke skryte av å ha i dag, men mye folk på tribunen er alltid gøy

Og når er Bodø tilbake i REMA 1000-ligaen?

-Først skal vi etablere oss sånn midt på tabellen i 1.divisjon. Så blir det å spille for, om ikke direkte opprykk, så i alle fall kvalifisering. Det blir tøft, men vi skal prøve.

-Om jeg blir med? Er det fremdeles gøy å spille håndball skal du ikke se bort ifra at jeg er med. Men den dagen det ikke lenger er gøy, da legger jeg skoa på hylla og gir meg.

Alle foto: Bodø Håndballklubb