Bodø har planen klar – de skal tilbake til REMA 1000-ligaen – Norsk Topphåndball
Foto: Bodø HK

Bodø har planen klar – de skal tilbake til REMA 1000-ligaen

Tilfeldig eller ikke, i dag (14.september) kom det opp et minne i SoMe. Det var fra en av de første eliteseriekampene (for herrer) jeg så live. Det var kampen mellom FyllingenBergen og Bodø, i Bergen. Både kampen, og sesongen for den del, endte med tap for det gjestende laget som rykket ned til 1.divisjon etter endt sesong. Hvorfor jeg nevner dette? Jo, fordi Bodø var laget som stod på blokken min denne uken, og samtalen med Sten Stockfleth var allerde avtalt.

Blar du deg litt tilbake i tabeller og oversikter, så vil du se at Bodø har sanket 315 poeng på sine tidligere opphold i den øverste ligaen. Det startet med et kort opphold i 1991/92 sesongen. Men deretter har det gått litt opp og ned kan du si. Med den beste sesongen i 2014/15, da det ble sølvplass for guttene fra Bodø.

Men det var da, i dag er de tilbake i 1.divisjon, og holder i skrivende stund fram den gode trenden fra fjorårssesongen, nemlig å vinne kamper. Laget gikk nemlig ubeseiret gjennom sesongen 2022/23. Så hva er vel mer naturlig enn å ta en telefon til trener Sten Joachim Stockfleth for en liten prat om sesongen som akkurat har startet?

Noe forsinket, men likevel – gratulerer med opprykket. Dere vant med 14 poeng og imponerende 161 plussmål. Så misforstå meg rett, og med fjorårs tabellen i bakhodet – det ser ikke ut som om sesongen var av den mest spennende sorten?

-Nja, selv om vi hadde god kontroll og det ble ganske tidlig klart at vi kom til å rykke opp så var det likevel ikke bare rett fram.

Så hvordan var egentlig sesongen da, sånn kort oppsummert?

-Veldig solid! Vi hadde en fin bredde i stallen, på alle nivå egentlig slik at vi greide å spille jevnt hele sesongen. Det var en godt gjennomført sesong.

Det ble nedrykk to år på rad for dere? Eller forresten, du kom kanskje ikke til Bodø før etter nedrykket til 2.divisjon? Og det stemte, han gjorde ikke det. Så da går vi raskt videre.

Først ble det to nedrykk, så kom korona og stengte ned 2.divisjon i 2020/21 sesongen. Hvordan var egentlig stemningen i laget da du kom nordover sommeren 2021?

-Jeg kom jo til en klubb som hadde vært gjennom sin del av nedturer, og nå hadde de trykket på restart-knappen. Men for en klubb som hadde vært relativt lenge i en ond spiral så var det fremdeles litt å jobbe med.

-Vi måtte rett og slett gjennom en prosess der vi måtte lære å vinne kamper igjen. Starten på den første sesongen min her oppe ble ikke den helt store, da tapte vi nemlig fem av seks kamper før det snudde.

Og den videre historien kjenner vi jo.

Jeg må innrømme at jeg har snoket litt på nettet, og har funnet at du i tillegg til å ha den høyeste utdanningen en kan få som trener i Norge, så har du en bachelor i revisjon? Hva fikk deg til å kombinere akkurat disse to så vidt forskjellige, hva skal jeg si, retningene?

He,he. Jo, jeg var jo ikke sikker på om jeg fikk jobbe som håndballtrener på heltid da. Så da måtte jeg ha noe i bakhånd, noe å falle tilbake på. Og en periode hadde jeg en sivil jobb utenom håndballen.

-Nå derimot er det håndball på heltid, men jeg deler tiden min 50/50 mellom klubb og NTG.

Du er ikke så himla gammel, og etter det jeg forstår har du jobbet som trener/spillerutvikler i rett så mange år. Hvordan er det med egen spillerkarriere?

Joda, jeg har jo spilt litt jeg og da, både i Njård og i Vestli. Men jeg måtte gi meg som 20-åring, da gikk det ikke lenger.

Jeg har ofte lurt på det, hvorfor velger noen å bli trener? Hva er din forklaring?

-Interessen for håndball har alltid vært stor, så da jeg måtte gi meg som spiller valgte jeg å begynne som trener. Alternativet var å gi seg helt med håndball, og det hadde jeg på ingen måte lyst til.

Nok om det og over til det vi egentlig skulle snakke om, nemlig at Bodø nå er tilbake i 1.divisjon. Var dette (returen til i første omgang 1.divisjon) en del av klubben sine planer da du kom dit i 2021?

-Det stemmer. Dette har klubben jobbet mot «hele veien», og den store planen er at vi (på sikt) skal etablere oss i eliteserien. Målet er å være vel etablert innen 2028.

Du gikk fra Haslum i REMA 1000-ligaen til 2.divisjon. Hva vil du si er de største forskjellene mellom det å være elitetrener og det å være i 2.divisjon? Det vil si, om det er noen forskjeller da?

Både ja og nei. Men klart, noen forskjeller vil det alltid være. I 2.divisjon for eksempel jobber du med helt andre ting enn hva du gjør i eliten. Der er det mye prepping foran neste kamp, med blant annet video-analyse av motstanderen og alt det der. I 2.divisjon ligger fokuset mer på oss selv og den jobben vi skal gjøre. Der var det ikke mye video-analyser av motstanderne nei.

Og så er klubbene mer profesjonelle jo høyere opp i divisjonene du kommer.

-Men en av grunnene til at vi har lykkes så langt, tror jeg, er at vi har lagt ned veldig mye arbeid i treningen vår.

Fjoråret var uten poengtap, og om jeg ikke husker feil så var det bortekampen mot Fjellhammer 2 som var kampen der dere var nærmest til å tape. De siste seks minuttene av kampen vant dere 4-0, noe som ble til en ettmåls-seier.

-He, he. Det var vel et lite under at vi vant den kampen der ja.

Men litt flaks må en vel ha lov å ha også

Spillerstallen i år kontra i fjor, er det mye de samme guttene eller er det kommet forsterkninger nordover? Eller sørover for den del.

– Spesielt bakspiller-rekka vår har hatt en del utskiftinger. Og det er det både plusser og minuser med, jeg skulle gjerne hatt med meg videre flere av de som nå har sluttet, og/eller lagt opp.

Er det for det meste lokale gutter i stallen?

-I år kommer de faktisk fra litt over alt. Vi har fått to fra Fjellhammer, to fra Nerbø, pluss at det har kommet spillere fra Sandnes og fra Trøndelag. Og selfølgelig har vi spillere fra Bodø også.

Har spillerne vært med på dette nivået før? Altså det å spille i 1.divisjon, eller er det for det meste «førstereisgutter»?

-Her er det skjønn blanding . Det er gutter som har prøvd seg både i 1.divisjon og i eliten tidligere og det er gutter som aldri har spilt på et så høyt nivå. Så du kan vel si at det er et nytt nivå for mange.

Hva ser du på som den største utfordringene med spill i 1.divisjon kontra 2.divisjon?

-Tja, si det. Men pr i dag har vi et lag som lener seg ganske mye på enkeltspillere. Og det gjør presset på oss mye større en det vi hadde i fjor.

Første kampen deres var mot Melhus, resultatet var bra, men gikk kampen ellers som planlagt?

-Ja, det vil jeg absolutt si at den gjorde. Og for vår del ble denne seieren en svært positiv opplevelse. Det er vel rett å si at dette var en kamp vi ikke hadde forventet å vinne. Vi viste at på en god dag kunne vi slå Melhus, men vi hadde kanskje ikke helt troa på at vi fikk det til? For Melhus på bortebane er i utgangspunktet ingen lett kamp.

Sånn generelt, hvordan er håndballmiljøet i Bodø? Går det greit med tanke på rekruttering?

-Nei, her har vi en jobb å gjøre! Vi må legge gode, strategiske planer for hvordan vi skal få folk inn i hallen, for vi mangler fremdeles noe på rekrutering og rekruteringsarbeid. Dette gjelder ikke bare oss, men også klubbene rundt oss.

Nå skal det bygges ny hall her i Bodø, det gleder vi oss til, og vi håper det vil gjøre rekrutteringsarbeidet lettere.

Før vi gir oss helt, hva sier den kortsiktige planen til Bodø HK (denne sesongen)?

-Kort og  greit, vi vil etablere oss i 1.divisjon

Da blir det naturlig å stille neste spørsmål, for hva med den langsiktige planen?

-På lang sikt planlegger vi retur til REMA 1000-ligaen. Og innen 2028 skal vi ha etablert oss der. Men når jeg tenker meg om, skal vi være etablert innen 2028, så har vi ikke mer en tiden og veien og gjøre det på.

«Follo og Sandefjord» kommer det rimelig kjapt som svar på hvem han tror blir de tøffeste motstanderene denne sesongen.

Han nøler helle ikke spesielt lenge når jeg spør hvem han tror vinner 1.divisjon, «det tror jeg blir Follo. De har et sterkt lag og en god bredde, så jeg holder en knapp på dem».

Alle foto: Bodø HK