LUKÁCS: – Det vil jeg svare på om noen uker – Norsk Topphåndball
Elverums Péter Lukács ble nylig kåret til årets publikumsfavoritt i REMA 1000-ligaen. Her i aksjon i borteoppgjøret mot Vetle Eck Aga, Simen Ulstad Lyse og Kolstad i Trondheim i mars. Trønderne vant det oppgjøret 29-28. Onsdag møtes lagene igjen i den første sluttspillfinalen. Foto: Ole Martin Wold / NTB

LUKÁCS: – Det vil jeg svare på om noen uker

Elverums ungarske playmaker Péter Lukács er kåret til årets publikumsfavoritt i REMA 1000-ligaen. Han er fascinert over østerdølenes holdninger til håndballen. Onsdag 22. mai venter Kolstad i den første sluttspillfinalen på ungareren og hvittrøyene.


– Å bli kåret til årets publikumsfavoritt er selvfølgelig veldig hyggelig for meg, og jeg er glad for det. Det har ikke vært min beste sesong så langt i karrieren min, men jeg har fått vise noe av hvem jeg er som spiller. Jeg vet at neste sesong vil bli enda bedre, sier 21-åringen til topphandball.no tirsdag kveld.

Ungarsk gigant

Playmakeren ble hentet til Elverum i fjor sommer på en to-årig låneavtale fra den ungarske håndballgiganten Telekom Veszprem. 48 mål og 103 målgivende pasninger ble fasiten over 26 kamper i seriespillet. Selv om selv ikke synes sesongen har vært like god som han selv hadde forventet, er han likevel fornøyd nok.

– Jeg forventet at ville utvikle alle deler av spillet mitt, bli en mer erfaren spiller og person. At dette ville bli en god utfordring og eventyr for meg – og slik har det blitt. Jeg har blitt sterkere fysisk og mentalt og har lært mye om meg selv. Alle i Elverum hjalp med med å komme inn i laget så fort jeg kunne. Det er jeg takknemlig for, sier den ydmyke unggutten.

For han erkjenner at nivået og kulturen i norsk håndball var et ukjent farvann å tre inn i.
– Jeg visste ikke egentlig nivået på ligaen, men jeg visste at løpespillet og den fysiske delen av spillet ville være viktig. Her i Elverum er vi veldig godt forberedt taktisk sett også. Det har vært en lærerik sesong så langt, medgir han.

Skryter

Péter Lukács holder ikke tilbake på superlativene når han beskriver ånden i Elverum.
– Først og fremst vil jeg vil gjerne si takk til Elverum, til alle som er en del av klubben vår, ledere, trenere, spesielt mine lagkamerater, menneskene som jobber rundt klubben hver dag, sponsorer og sist men ikke minst til våre fantastiske supportere.

For det er en betydelig forskjell på mentaliteten fra hjemlandet sammenlignet med det som skjer i og rundt Terningen Arena.
– Alle prøver å se den positive siden av alt, lære av alt og bli bedre dag for dag. Det er også annerledes hvordan folk håndterer en dårlig kamp, for eksempel. Mentaliteten, fastslår han.


Mentalitet

Akkurat mentaliteten behøves når Lukács, hvittrøyene og hele fenomenet Elverum når seiersvante Kolstad venter i finalen. Første finalekamp spilles i Trondheim neste onsdag. Returoppgjøret spilles i Terningen neste lørdag. Troen på egne og lagets ferdigheter er på plass. I potten ligger den gjeve Champions League-billetten – en fast plass norsk håndball har fått nettopp takket være Elverums solide bidrag i en årrekke – med å løfte norsk klubbhåndball ut av bakgården og inn det gjeve selskapet i Europa.

– Vi har et veldig godt lag og hvis vi spiller så godt som vi kan, er vi i stand til å slå dem i sluttspillet. Vi er sultne og vi vil gi alt, melder 21-åringen som fyller 22 dagen etter olsok.

For hva som er årets høydepunkt vil han foreløpig ikke så mye om.
– Jeg håper høydepunktet av sesongen kommer nå. Derfor vil jeg heller svare på dette spørsmålet om noen uker, avslutter årets publikumsfavoritt i REMA 1000-ligaen Péter Lukács.

Slike svar bør være som musikk i Elverum-trener Børge Lunds ører. For mentalitet kan flytte fjell slik Elverum har vært en hoffleverandør av i mange år.