Novak:  – Det hadde vært kult å få oppleve en sluttspillfinale før jeg er ferdig i Sola – Norsk Topphåndball
Foto: Kenneth McDowell - @handballfoto

Novak:  – Det hadde vært kult å få oppleve en sluttspillfinale før jeg er ferdig i Sola

Kristina Sirum Novak reiser til proffeventyr i Frankrike når sesongen er over.  Men før det håper hun å få oppleve sin første sluttspillfinale som Solaspiller.  I semifinale nummer en fant Kristina veien til nettmaskene 10 ganger i Solas 27-25 seier over Storhamar.  Onsdag 15. mai spilles returoppgjøret.

Det var et revansjelystent Sola-lag som reiste til Hamar 7. mai for første sluttspill-semifinale.  I seriekampene denne sesongen har Storhamar tatt full pott med seier 34-29 hjemme på Hamar og 28-19 i Åsenhallen.  I tillegg vant Hamarlaget 33-23 i semifinalen i Final 8.

– Vi har spilt mye mot Storhamar de siste årene.  I år møttes vi i Final 8 og nå i semifinalen i sluttspillet, i tillegg til seriekampene ellers i sesongen.  Det er alltid spennende kamper.  Vi tapte alle kampene mot dem før første sluttspillkampen denne sesongen, mens i fjor tapte vi ingen av kampene frem til sluttspillet.  Det er et lag vi vet vi kan spille godt imot, forteller Kristina Sirum Novak (23).

Foto: Kenneth McDowell – @handballfoto

Sola tok tidlig grep om kampen i Boligpartner Arena og gikk direkte i ledelse 5-0.  Storhamar kom tilbake og var oppe på uavgjort ved flere anledninger, men ledet aldri.  Sola vant med to mål og Kristina scoret 10 mål på 16 skudd.

– Jeg synes at Storhamar har hatt en veldig god sesong og folk har kanskje ment at de har vært hakket bedre oss.  Men det synes jeg at vi viste at ikke helt stemmer da vi slo dem på Hamar.  Vi spilte bra håndball og klarte å utnytte de taktiske tingene vi hadde blitt enige om ganske fint.  Det var deilig å spille en god kamp.  Vi har alltid lyst til å vinne mot Storhamar, samtidig som de alltid har lyst til å vinne mot oss, humrer bakspilleren. 

Og hun legger til:

– Kampene mot Storhamar er ekstra surt å tape og ekstra deilig å vinne!  Selv om vi vant på bortebane, er det på ingen måte noen hvilepute foran semifinale nummer to.  Vi må være der vi var energimessig og nivåmessig på bortekampen hvis vi skal ha noen som helst sjanse, påpeker hun.     

Foto: Kenneth McDowell – @handballfoto

Semifinale nummer 2 spilles onsdag 15. mai i Åsenhallen.  Ved seier til hjemmelaget, går Sola til finale i sluttspillet.  Hvis Storhamar vinner, blir det en tredje kamp i Boligpartner Arena. 


Er du ekstra motivert for å få en god avslutning i Sola?

– Ja, absolutt.  Jeg føler jeg skylder klubben det.  Jeg har aldri spilt i en sluttspillfinale før.  Det hadde vært kult å få oppleve før jeg er ferdig i Sola.  Jeg får frysninger når jeg tenker på at jeg snart faktisk er ferdig i Sola.  Så ja, for min egen del har jeg lyst til å gjøre det så bra jeg kan før jeg er ferdig.  Jeg ønsker å gå ut med hodet hevet og det å få med seg en sluttspillfinale hadde vært fint å kunne krysse av. 


Kristina Sirum Novak har tidligere spilt for Austrått, Hundvåg og Ålgård.  Hun kom til Sola i 2018 og spiller sin sjette sesong for rogalendingene. I sommer flytter hun til Frankrike for spill i Brest Bretagne.

– Det er klart at det blir spesielt, jeg har spilt i Sola i seks sesonger nå.  Men samtidig er tiden inne for å gjøre noe nytt.  Reise ut i den store verden hvor ting ikke er så trygt og godt.  Jeg føler meg klar for å ta nye steg og utfordre meg selv som person og håndballspiller.  Så det føltes veldig riktig da tilbudet fra Brest kom på bordet. 

Foto: Kenneth McDowell – @handballfoto


Hva har tiden i Sola betydd for deg?

– Tiden min i Sola har betydd enormt masse, sier hun takknemlig.  – Jeg var ikke mer enn 17 år da jeg begynte å trene med Sola.  Man tror man er ganske voksen når man er 17-18 år, men man er jo ikke det, humrer hun. 

– Jeg har gått fra å være en unge til å bli litt voksen den tida jeg har vært her.  Først og fremst har jeg fått venner for livet.  Jeg er utrolig takknemlig for alle som har vært i klubben og rundt klubben.  Jeg har hatt flinke trenere i Sola som har lært meg masse, som gjør at jeg får muligheten til å ta det steget jeg tar nå.  Hvis jeg ikke hadde hatt denne utviklingen som jeg har hatt i Sola, er det ikke sikkert at dette tilbudet hadde kommet.  Jeg er glad for alt Sola har gitt meg. 

Foto: Stian Bye Høgsveen

I årets Champions League endte Brest Bretagne på tredjeplass i gruppespillet, bak Györ og Odense.  I Play-offs røk de ut på målforskjell mot FTC-Rail Cargo Hungaria.  I den franske ligaen har Brest kun et tap på 24 kamper når to kamper gjenstår.  De kjemper med Metz om serietittelen, som også har et tap.


Hva gleder du deg til med å spille utenlands?

– Jeg gleder meg først og fremst å komme på en ny plass, sette meg inn i alt som er nytt og kjenne på spenningen, nervøsiteten og nye utfordringer.  Det er klart at i Sola har jeg hatt det trygt, og har visst hva jeg går til hver dag.  Nå skal jeg ned til et nytt system og et nytt språk, ikke minst.  En helt ny kultur.  Jeg er spent, innrømmer hun, men jeg følte at jeg trengte å utfordre meg selv som person og det får jeg på alle muligheter nå.  Det føles veldig bra og riktig.

– Det er ikke til å legge skjul på at det blir et hakk opp håndballmessig for meg.  Og få spille Champions League, det er en drøm som går i oppfyllelse.  Det er mye jeg gleder meg til!  Jeg er veldig takknemlig for å få denne muligheten, sier Kristina Sirum Novak avslutningsvis.