Håper å få gode svar i Gjensidige Cup – Norsk Topphåndball
Jonas Wille og Håndballgutta er klare for tre kamper i Nye Jordal Amfi. Foto: Javad Parsa/NTB/NHF

Håper å få gode svar i Gjensidige Cup

For landslagssjef Jonas Wille er turneringen en viktig del av OL-oppkjøringen.

Til denne samlingen er det noen utskiftninger i forhold til tidligere tropper. Noen nye er kommet inn, og  noen som har vært med tidligere, men ikke har vært med på en stund, er tilbake i laget.

– Det blir spennende å se hvordan de faller inn i laget og få testet det ut. For eksempel vil jeg se hvordan de nye på høyre bakspillerplass passer inn og William Aar i midtforsvaret, forteller Jonas Wille dagen før første kamp.

Han er tydelig på at det handler om gode forberedelser til sommerens OL i Paris.

– Vi vil bruke kampene som OL-oppkjøring og få testet ut forskjellige konstellasjoner. Samtidig er det viktig å jobbe videre med å samkjøre de relasjonene som er etablert i laget, fastslår han.

Wille liker godt at alle motstanderne i turneringen er lag som er kvalifisert for OL.

– De er veldig forskjellige og med store ulikheter i spillefilosofien. Det gjør at vi må forholde oss til mye forskjellig, og det tenker jeg er optimalt for oss nå. Vi må gjøre gode forberedelser til hver kamp og trene på å bruke ulike verktøy i spillet vårt, fastslår landslagssjefen.

– Hva vil du si om lagene vi møter?

– Danmark har vi spilt mange ganger mot de siste årene og kjenner dem godt. Det er vel ikke så mye å si om Danmark bortsett fra at de er verdens beste håndball-lag – sammen med Frankrike. Det er vel alle enige om.

Kroatia har vi ikke spilt mot i min tid, men de er på vei tilbake til toppsjiktet igjen etter et generasjonsskifte. De er gode i forsvar både i 6-0 og 5-1 formasjon, og jeg håper vi møter begge deler og får trent på det.

Argentina møtte vi i VM i fjor, og det er et lag som med framgang de siste årene selv om de ikke er helt å regne som en typisk toppnasjon ennå. Men de har noen toppspillere som har gjort det bra i internasjonale ligaer over tid.

Torsdag kl. 19.15 braker det løs mot Kroatia. Den første kampen mot dem siden det forsmedelige tapet etter ekstraomganger i semifinalen i VM 2020. Så venter danskene på lørdag og Argentina søndag i Nye Jordal Amfi.

– Det blir en fin totalpakke for oss. Jeg håper vi får mange gode svar på det vi ønsker å test ut og at vi blir enda mer samkjørte, oppsummerer Wille.

Billetter til turneringen finner du her.

Les mer om Gjensidige Cup 

Her er litt statistikk fra tidligere kamper: 

Kroatia
Norge og Kroatia har spilt 29 landskamper gjennom tidene, det har gitt 10 norske seire, to uavgjorte kamper og 17 seire til kroatene. Sist gang var i EM 2020 da kroatene vant semifinalen etter fire ekstraomganger.

Danmark
Norge og Danmark har møtt hverandre 142 ganger. Norge har vunnet 37, mens 12 har endt uavgjort og danskene har vunnet 93 kamper. I 2024 har lagene møttes to ganger, den første endte uavgjort, mens den andre i EM i januar ga dansk seier.

Argentina
Statistikken viser bare tre kamper mot Argentina gjennom tidene, og alle har gitt norsk seier. Den siste var i VM 2023 da Norge vant 32-21.