Han ga Fair Play et ansikt – Norsk Topphåndball
Oddvar Johan Roseth, et ekte forbilde. Foto: Bergsøy IL

Han ga Fair Play et ansikt

Vi er alle enige om at vi skal bedrive Fair Play i idretten vår, men når det koker som mest under en håndballkamp er det ikke alltid så lett.

Søndag ettermiddag var det kamp mellom Bergsøy og Follo HK i herrenes førstedivisjon. Storfavorittene fra Follo vant til slutt kampen ganske greit, 34-28, men det er ikke det denne saken skal handle om. Den skal handle om det som skjedde i det 17. spillerminuttet av den andre omgangen, på det tidspunktet ledet Follo med fem mål, 22-27.

-Jeg liker at rett skal være rett

Da klokka i Hærøyhallen viste 16:30 fikk Follo en tominutters utvisning på sin danske storskytter, Andreas Pihl. Tre sekunder senere led kaptein og linjespiller, Bjørnar Pedersen, den samme skjebne, og Bergsøy skulle spille nesten to hele minutter med to spillere mer på banen.

Bergsøy mistet ballen i det første angrepet etter utvisningene og Follo fikk sjansen. Det endte med et skudd utenfor. Da Bergsøy-målvakten, Oddvar Johan Roseth, skulle sette ballen i spill skjedde det noe som fikk dommerne til igjen å reagere mot en Follospiller. De mente Mikkel Solheim hindret Roseth i å kaste ballen til en medspiller, og derfor måtte Mikkel Solheim også sette seg på benken i to minutter. Bergsøy fikk altså muligheten til å spille med tre spillere mer på banen i over halvannet minutt. Dem femmålsledelsen til Follo var plutselig ikke så trygg lenger likevel?

Men Roseth ville det annerledes. Solheim hadde ikke hindret han ureglementert.

-Dommerne mente han løp helt opp i meg sånn at jeg ikke fikk kastet. Det er riktig at han var ganske nære, men han gjorde ikke noen ulovlig. Det var jeg som glapp ballen da jeg skulle kaste, og det var nok det som lurte dommerne litt, forklarer Oddvar Johan Roseth selv.

Rett skal være rett tenkte Roseth, og mens Solheim tuslet slukøret mot benken tok han turen bort til den ene dommeren for å forklare at noen utvisning i den situasjonen ikke var rettferdig. En takknemlig dommer tok Roseth i hånda, og utvisningen av Mikkel Solheim ble avblåst. Fair Play i praksis, når en kamp koker som mest. Idretten blir ikke vakrere enn det, og det ga et samlet publikum og begge lags spillere, både på bane og benk, uttrykk for ved å gi Roseth kampens største og mest fortjente applause.

Men tenkte han på at de allerede var to spillere fler enn Follo på banen, og at laget nå hadde mulighet til å spille med tre flere enn motstanderen i over halvannet minutt?

-Jada jeg var selvfølgelig klar over det, men jeg var ikke i tvil ett eneste sekund. Fair Play er viktig for meg, og jeg liker at rett skal være rett. Derfor sa jeg fra til dommerne også, forklarer Roseth.