Finaledrama da Mikkel Hansen tok farvel med klubbhåndballen – Norsk Topphåndball
From left, Aalborg's players Sebastian Barthold, Buster Juul, Patrick Wiesmach Larsen and Kristian Bjonsen react after losing the final of the Handball Champions League, at the Lanxess Arena in Cologne, Germany, Sunday June 9, 2024. (Marius Becker/dpa via AP)

Finaledrama da Mikkel Hansen tok farvel med klubbhåndballen

Selv om danskenes største håndballhelt gjennom tidende, godt assistert av Håndballguttas Sebastian Barthold og Kristian Bjørnsen, gjorde alt han kunne for å avslutte med etterlengtet gull i Champions League, ble det sølv etter at Barcelona sto i mot i sluttsekundene. Hansens direkte frikast ved full tid endte i tverrliggeren.

Aalborg hadde en høne å plukke med det spanske mesterlaget i dagens Champions League-finale. I 2021 kjørte spanjolene over danskene og vant 36-23 (!) i finalen den gangen. Kveldens finale ble det helt annet oppgjør, der Barcelona dro i land gullet etter en høydramatisk finale til seier 31-30 i Køln. Selv om danskenes velkjente direktør Jan Larsen tok til tårene på direkten etter kampslutt, var det ikke en slagen Aalborg-sjef som ble intervjuet på DR2 etter kampslutt.

– Vi skal ta det gullet før eller siden, sa Aalborg-direktør Jan Larsen.
– Det gjør selvfølgelig vondt. Det er kjedelig å stå her og si at vi var tett på. Vi må konstatere at skarpheten ikke var til stede på de avgjørende tidspunktene. Jeg er skuffet, sa en emosjonell Aalborg-trener Stefan Madsen etter det som ble hans siste kamp som Aalborg-trener.
– Jeg er skuffet og jeg hater å tape på denne måten, sa Mikkel Hansen blant annet til DR2 etter kampslutt.

Aalborg’s Niklas Landin Jacobsen, left, and Mikkel Hansen thank the fans after the game during the final of the Handball Champions League, at the Lanxess Arena in Cologne, Germany, Sunday June 9, 2024. (Marius Becker/dpa via AP)

For det var så nære så nære for Barthold, Bjørnsen, Mikkel Hansen og Aalborg mot gullgrossistene fra Spania.

Avsluttet

Sett med norske øyne var det knyttet spenning til om Håndballguttas Sebastian Barthold og Kristian Bjørnsen ville sette sitt preg på finalen. Nordmennene gjorde en solid innsats, men kom naturlig nok i skyggen av særlig tre forhold:

• Finalen var håndball-legenden Mikkel Hansens siste klubbkamp noensinne – og følgelig Nr. 24 sin siste mulighet for å vinne Champions League. OL i Paris blir – om han blir tatt ut i troppen, siste sjanse til å se håndballfenomenet på en håndballbane.
  • Finalen var Aalborg-trener Stefan Madsens siste kamp etter en æra som har løftet danskene opp og helt inn i den europeiske håndballmakt-eliten
  • Barcelonas danske målvakt Emil Nielsens vanvittige prestasjon lørdag i nedabslingen av Kiel (30-18). Nielsen gikk da av banen etter 51 minutters spill til trampeklapp fra publikum. Ville han på egenhånd ødelegge også for det danske mesterlaget?

Slik var kampen

Barcelonas franske gullrekke, bakspillerne Dika Mem, Melvyn Richardson og Timotey N’guessan, leverte prestasjoner en finalist verdig før hvilen. Mem gjorde som han ville i åpningen med fire mål, samme antall hadde Richardson og N’guessan sto med tre mål før hvilen. Selv om spanjolene lå foran danskene gjennom store deler av omgangen, viste Mikkel Hansen utover i omgangen at han og målvakt Niklas Landin seg frem. Hansen regisserte angrepet og Landin spilte seg fint opp bakover. Nevnte Nielsen ble tatt av banen utover i omgangen.

Lagene gikk til pause med uavgjort 15-15 foran 20.000 publikummere i Køln. Bjørnsen satt inn to før hvilen, mens Barthold satt inn ett mål.

Barcelona players cheer after winning the final of the Handball Champions League, at the Lanxess Arena in Cologne, Germany, Sunday June 9, 2024. (Marius Becker/dpa via AP)

Etter hvilen

Spanjolenes franske gullrekke åpnet etter andreomgangen nøyaktig som de gjorde i åpningen av kampen. Mens Mem, Richardson og N’guessan herjet på den ene siden, var det særlig Aalborgs stjerneskudd Thomas Arnoldsen og Mads Hoxer som herjet for Aalborg den andre veien. Sebastian Barthold skaffet Aalborg straffekast på 18-19 – som Mikkel Hansen satt inn til 19-19 etter 37 minutter. Barthold skaffet et nytt straffe et par minutter senere. Hansen satt følgelig straffen inn til 20-20.

Lagene fulgte hverandre mål for mål utover i omgangen. Etter 47 minutters spill sto det 24-24. Da ble Emil Nielsen satt inn i Barcelona-målet igjen. Han åpnet med redning, men danskene ville ikke la landsmannen definere resten av finalen, slik han gjorde mot Kiel lørdag. Mikkel Hansen ville det i alle fall ikke slik. Han skjøt målet rundt på straffekast for danskene. Med åtte minutter igjen på tavla sto det 26-26. Da våknet spanjolenes stjerneskudd Petar Cikusa og skjøt inn sitt første for kvelden til 27-26. Barcelona økte til 28-26 like etter. Da Emil Nielsen reddet Sebastian Bartholds forsøk på redusering på 29-27 med fire minutter igjen på tavla, så det ut til Aalborg mistet piffen en stakket stund. 30-27 ble til 30-29 og kampen tok fyr i Køln. Aalborg hadde ballen på 31-30, men maktet ikke å trenge gjennom Barcelona-forsvaret for utligning med halvminuttet igjen.

Drama

Etter en timeout var det Barcelonas tur til å rote bort et godt forsøk. Niklas Landin satt seg på og reddet Barcelonas skuddforsøk med drøye femten sekunder igjen. Stefan Madsen tok sin siste timeout som Aalborg-trener. Dika Mem pådro seg to-minutter sekunder før slutt og dermed et direkte frikast. Mikkel Hansen kunne ha sikret ekstraomganger, men fra skrått hold og ni meter gikk ballen i tverrliggeren.
Dermed ble ikke finalen den avslutningen Hansen – som var en av finalens beste spillere – hadde sett for seg på forhånd etter en karriere man kun kan hylle.

Hansen ble mestscorende for Aalborg med åtte mål. For Barcelona ble Melvyn Richardson mestscorende med åtte mål. Kristian Bjørnsen satt inn fire mål for Aalborg. Barthold satt inn to mål.

Vi gratulerer Bjørnsen & Barthold med sølv i årets Champions League! Tidligere i dag vant Harald Reinkind, Petter Øverby og Kiel bronse etter å ha slått Christian O’Sullivans Magdeburg.